ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

ACTILYSE PULBERE LIOFILIZATA < Medicamente care incep cu litera A < Dictionar Medicamente
Actiune terapeutica: Tratamentul fibrinolitic al infarctului de miocard, la pacientii la care tratamentul poate fi inceput in termen de 6-12 ore de la manifestarea primelor simptome.

Tratamentul trombolitic in embolia pulmonara masiva acuta, cu instabilitate hemodinamica. Se recomanda ca diagnosticul sa fie confirmat, atunci cand este posibil, prin intermediul unor teste obiective ca, de exemplu angiografia pulmonara sau proceduri neinvazive, de exemplu explorarea ecografica pulmonara. Nu exista date referitoare la efectele pozitive asupra mortalitatii si a prognosticului pe termen mai lung, in ceea ce priveste embolismul la pacientii cu o hemodinamica instabila.

Forma de prezentare: Flacon cu substanta liofilizata a 20 mg alteplase. Flacon substanta liofilizata a 50 mg alteplase. Flacoane solvent a 20, respectiv 50 ml apa distilata.

Dozare, mod de administrare: Se recomanda ca Actilyse sa fie administrat cat mai curand posibil dupa manifestarea primelor simptome. In conditii aseptice, continutul flaconului de Actilyse (20 sau 50 mg substanta activa) se dizolva cu apa distilata (20 sau 50 ml, in functie de cantitatea de substanta activa continuta), pentru a obtine concentratia necesara de Actilyse 1 mg/1 ml care se administreaza intravenos. Solutia reconstituita poate fi in continuare diluata cu ser fiziologic (0,9%) pana la obtinerea unei concentratii de minimum 0,2 mg/ml . Infarctul de miocard: In primele 6 ore, la pacientii peste 65 kg: 15 mg in injectie intravenoasa in bolus, apoi 50 mg in perfuzie, in cursul primelor 30 de minute, urmata de 35 mg in perfuzie timp de 60 de minute, pana la atingerea dozei maxime de mg. La pacientii sub 65 kg: 15 mg prin injectare intravenoasa in bolus, apoi 0,75 mg/kg corp, timp de 30 min (maximum 50 mg), urmata de 0,5 mg/kg corp, timp de 60 minute, pana la atingerea dozei maxime de 35 mg. Peste 6 ore, dar pana la 12 ore: 10 mg prin injectie intravenoasa in bolus, 50 mg perfuzie in cursul primei ore, perfuzia a 10 mg, in 30 de minute, pana la atingerea dozei maxime de 100 mg, in cursul urmatoarelor 3 ore. La pacientii sub 65 kg doza totala nu va depasi 1,5 mg/kg corp. Tratament adjuvant: Heparina, timp de cel putin 24 de ore. Se recomanda sa se inceapa tratamentul prin injectarea in bolus a 5 000 unitati de heparina si sa se continue cu perfuzarea a 1 000 unitati pe ora. Perfuzia se va adapta in functie de valorile timpului de protrombina, care trebuie sa scada de 1,5 pana la de 2,5 ori din valoarea initiala. Acid acetilsalicilic administrat imediat ce acest lucru este posibil dupa inceperea trombozei si se va continua in primele luni dupa producerea infarctului de miocard . Embolie pulmonara: 10 mg, prin injectare intravenoasa in bolus, timp de 1-2 min, 90 mg prin perfuzare intravenoasa, timp de 2 ore. Doza totala de 100 mg Actilyse in cursul a doua ore. La pacientii sub 65 kg doza totala nu va depasi 1,5 mg/kg corp. Tratament adjuvant: Dupa tratamentul cu Actilyse, se va incepe (sau relua) administrarea heparinei, atunci cand valorile timpului de protrombina se situeaza sub nivelul unei valori care reprezinta de doua ori limita normala. Doza ce urmeaza a fi perfuzata se adapteaza in functie de valorile timpului de protrombina, care vor fi de 1,5 pana la 2,5 ori din valoarea initiala.

Contraindicatii: Actilyse nu se va utiliza la pacientii la care este cunoscut un risc crescut de hemoragie prin: diateza hemoragica, tratamentul cu anticoagulante orale , sangerare periculoasa sau grava, recenta sau manifesta, antecedente de hemoragie cerebrala , cu 2 luni inaintea unei interventii intracerebrale sau intraspinale, retinopatie hemoragica, de exemplu in diabet , traumatism grav recent (mai putin de 10 zile), masaj cardiac extern traumatizant, manevre obstetricale, interventii majore, punctii recente ale unor vase de sange necompresibile (de exemplu punctie in vena jugulara sau subclaviculara), hipertensiune arteriala grava necontrolata, pericardita/endocardita de origine bacteriana , pancreatita, ulcer gastrointestinal depistat in cursul ultimelor trei luni, varice esofagiene, anevrism arterial, malformatii arteriale/venoase, accident vascular in cursul ultimelor 6 luni (cefaleea acuta poate indica o hemoragie intracraniana), neoplasm intracranian, neoplasm cu risc pronuntat de hemoragie, afectiuni hepatice grave, inclusiv insuficienta hepatica, ciroza , hipertensiune portala ( varice esofagiene) si hepatita activa.

Precautii: Riscul de hemoragie cerebrala este mai mare la pacientii varstnici, dar si eficacitatea tratamentului este mai mare la aceasta categorie de pacienti si de aceea se recomanda analiza atenta a raportului dintre risc si beneficiu. Ca si in cazul altor produse trombolitice, beneficiul terapeutic scontat va trebui sa fie analizat cu foarte multa atentie in raport cu riscul potential, mai ales la pacientii cu: traumatisme recente de mica importanta, ca de exemplu, biopsii, punctii ale vaselor mari , injectii intramusculare, masaj cardiac pentru resuscitare; afectiuni caracterizate printr-un risc hemoragic accentuat. Doza maxima de Actilyse este de 100 mg - depasirea acesteia creste riscul de hemoragie cerebrala indiferent de varsta sau greutatea pacientului. Nu exista date referitoare la readministrarea produsului Actilyse. Se pare ca Actilyse nu produce reactii anafilactice. Daca se manifesta o reactie anafilactica, perfuzarea va fi intrerupta si se va aplica tratamentul adecvat pentru astfel de situatii. In momentul de fata, experienta in ceea ce priveste utilizarea produsului in tratamentul copiilor este limitata.

Interactiuni: Riscul de hemoragie poate fi marit atunci cand se utilizeaza derivate cumarinice, inhibitori ai agregarii plachetare, heparina sau alte substante active care afecteaza procesul de coagulare.

Sarcina si alaptare : Experienta in ceea ce priveste administrarea Actilyse in cursul sarcinii si alaptarii este limitata. In cazul unei afectiuni acute care prezinta un risc pentru pacienta, se va evalua beneficiul aplicarii tratamentului in raport cu riscul potential. Nu s-au constatat efecte teratogene la animalele gestante, dupa perfuzarea i.v. a unor doze eficiente din punct de vedere farmacologic. La soareci, embriotoxicitatea (embrioletalitate, intarzierea cresterii) a fost indusa prin administrarea unei doze mai mari de 3 mg/kg corp/zi. Nu s-au constatat efecte asupra dezvoltarii peri - si post -natale sau asupra parametrilor de fertilitate la sobolanii carora li s-au administrat doze de pana la 10 mg/kg corp/zi.

Reactii adverse: Cea mai frecventa reactie adversa asociata cu administrarea produsului Actilyse este sangerarea, care are ca rezultat o scadere a valorilor hematocritului si/sau ale hemoglobinei. Hemoragiile asociate tratamentului trombolitic se pot imparti in doua categorii: superficiale, datorate in general unor intepaturi sau afectiuni ale vaselor sanguine sau echimoze, epistaxis si gingivoragii, dar, in general, acestea nu au necesitat aplicarea unui tratament specific si interne, la nivelul tractului gastrointestinal , urogenital ; retroperitoneale, SNC sau la nivelul organelor parenchimatoase. In cursul unor studii in care pacientii au fost tratati conform rutinei clinice, adica fara cateterizarea inimii stangi, transfuzia de sange a fost necesara numai in cazuri rare . Hemoragia intracraniana a fost constatata in cazuri rare (mai putin de 1%). Daca apare o hemoragie cu potential grav , terapia fibrinolitica va trebui sa fie intrerupta. In general, totusi, nu este necesar sa se inlocuiasca factorii de coagulare, datorita timpului scurt de injumatatire al Actilyse si a efectului redus asupra factorilor de coagulare sistemici. Totusi, daca este necesar, se recomanda administrarea de plasma proaspata congelata sau de sange proaspat. Se pot utiliza de asemenea, agenti antifibrinolitici sintetici. (Efectul heparinei administrate anterior poate fi antagonizat prin administrarea de sulfat de protamina.) Tratamentul cu Actilyse poate induce, in cazuri rare , embolie cu cristale de colesterol sau embolie trombotica. La nivelul organelor interesate, acest lucru poate produce consecintele corespunzatoare (de exemplu afectare renala , in cazul interesarii rinichilor). La pacientii tratati cu Actilyse pentru infarctul de miocard, reperfuzarea, cu rezultate bune, este adesea insotita de aritmii. In acest caz, se poate impune administrarea terapiei antiaritmice conventionale. In cazuri rare , s-au constatat: greata, voma, scadere a tensiunii arteriale si crestere a temperaturii. Aceste reactii pot aparea si ca simptome concomitente in infarctul de miocard . S-au constatat de asemenea, in cazuri rare , reactii anafilactoide ( urticarie , bronhospasm , hipotensiune). Nu s-a putut stabili o relatie cauzala in aceasta situatie. Nu s-a observat formarea de anticorpi dupa administrarea de alteplase. Nu s-au raportat reactii alergice clare in cazul administrarii de Actilyse.

Supradozare: Relativa specificitate a fibrinei poate induce in cazul supradozarii, o reducere semnificativa clinic a nivelului fibrinogenului si a altor factori de coagulare a sangelui. In majoritatea cazurilor, este suficient sa se astepte regenerarea fiziologica a acestor factori dupa incheierea tratamentului cu Actilyse. Daca apare totusi o hemoragie grava, se recomanda perfuzarea de plasma proaspat congelata sau de sange proaspat, si, daca este necesar, se pot administra si antifibrinolitice sintetice.

Proprietati: Substanta activa a Actilyse (alteplase) este o glicoproteina care activeaza transformarea plasminogenului direct in plasmina. Atunci cand este administrat intravenos, Actilyse ramane relativ inactiv in sistemul circulator . Odata legat de fibrina, este activat, inducand conversia plasminogenului, ceea ce duce la dizolvarea cheagurilor de fibrina. Administrarea a 100 mg de Actilyse timp de 90 minute, conform schemei de mai sus, unor pacienti cu infarct de miocard, in primele 6 ore de la aparitia simptomelor, duce la o rata mare de manifestare evidenta a efectelor pozitive dupa 60 si 90 minute (rata superioara altor tratamente trombolitice intravenoase). Prin aplicarea acestui tratament, rata mortalitatii este mai redusa decat in cazul pacientilor care au beneficiat de tratamente cu alti agenti trombolitici folositi in mod curent, asa cum reiese dintr-un studiu in care au fost testati peste 40 000 de pacienti (GUSTO). Dintr-un studiu efectuat in cazul unor pacienti care au beneficiat de tratament cu 100 mg Actilyse timp de 3 ore, in termen de 6 pana la 24 de ore de la manifestarea simptomelor, s-a evidentiat o rata de manifestare evidenta a efectelor, de 65%, la 24 ore dupa inceperea tratamentului. In anumite cazuri, in care sunt prezente semne evidente de infarct de miocard, tratamentul inceput in termen de pana la 24 ore poate fi inca benefic. Mortalitatea este mai redusa in acest caz decat in situatia in care pacientii nu beneficiaza de tratament trombolitic. La pacientii cu embolie pulmonara masiva acuta, cu instabilitate hemodinamica, tratamentul cu Actilyse produce o scadere a dimensiunii trombusului, o reducere a tensiunii la nivelul arterei pulmonare si, ca rezultat, la pastrarea functiei ventriculului stang. Actilyse nu este considerat a fi antigenic.

Farmacocinetica: Actilyse este eliminat rapid din circuitul sanguin si este metabolizat mai ales la nivelul ficatului (clearance -ul plasmatic se situeaza in limitele a 550 - 680 ml /min). Timpul de eliminare plasmatic prin injumatatire T1/2 alpha este de 4-5 minute. Rezulta ca dupa 20 de minute, mai putin de 10% din valoarea initiala evidentiabila in plasma. Pentru cantitatea reziduala ramasa intr-un compartiment adanc, s-a constatat o eliminare prin injumatatire beta de aproximativ 40 minute.

Conditii de pastrare: Substanta liofilizata va fi pastrata la adapost de lumina. Solutia preparata poate fi pastrata la frigider timp de pana la 24 de ore si pana la 8 ore, la o temperatura care nu va depasi 25 grade Celsius. Continutul ambalajelor de Actilyse nu va fi utilizat dupa data de expirare marcata pe ambalaj. Nu se va lasa produsul la indemana copiilor .

Alte informatii: Pentru o dozare exacta, se recomanda administrarea Actilyse cu ajutorul unei pompe de perfuzie, totusi, poate fi folosit si setul de perfuzare cu picatura. Intrucat flaconul care contine Actilyse are o presiune negativa, se va introduce mai intai un capat al canulei de transfer in flaconul care contine apa pentru injectare. Numai dupa efectuarea acestei operatii se va punctiona flaconul de Actilyse cu celalat capat al canulei. Actilyse nu se va amesteca cu alte medicamente in aceeasi punga de perfuzare si nici nu se va administra concomitent cu alte medicamente prin aceeasi vena. Acest lucru nu inseamna ca Actilyse nu poate fi administrat prin aceeasi vena care a fost folosita anterior pentru administrarea altor medicamente. Pentru ca pacientul sa beneficieze la maximum de tratamentul cu Actilyse, volumul rezidual din dispozitivul de perfuzare va trebui sa fie minim .
Producator: Boehringer Ingelheim








ACTILYSE, pulbere liofilizata - medicamente care incep cu litera A - dictionar medicamente - startsanatate