ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

ADVERSUTEN < Medicamente care incep cu litera A < Dictionar Medicamente
Indicatii: Hipertensiunea arteriala esentiala sau secundara, in toate stadiile - ca prim medicament sau in asociatie cu un diuretic ,

eventual cu alte antihipertensive; insuficienta cardiaca congestiva care nu raspunde la diuretice si digitalice (se asociaza); boala si sindrom Raynaud.

Prezentare farmaceutica: Comprimate continand prazosin 1 mg sau 5 mg, sub forma de clorhidrat (flacon cu 20, 50 sau 100 buc).

Actiune terapeutica: Antihipertensiv prin blocare alfa1-adrenergica selectiva; provoaca dilatatie arteriala si venoasa cu scaderea moderata a presiunii arteriale si tahicardie moderata, nu modifica practic circulatia renala ; in insuficienta cardiaca scade pre- si postsarcina, usurand munca inimii; efectul antihipertensiv incepe dupa 2-3 ore de la administrarea unei doze orale si se mentine 6-10 ore.

Mod de administrare: Oral, in hipertensiunea arteriala se incepe cu o doza de 0,5 mg (1/2 comprimat a 1 mg) seara la culcare, apoi 0,5 mg de 2-3 ori/zi, crescand la intervale de 3-7 zile, in functie de raspuns, pana la doza utila, care este de 4-15 mg/zi (fractionat), fara a depasi 20 mg/zi. In insuficienta cardiaca congestiva se incepe cu 0,5 mg de 2-4 ori/zi, crescand la 2-3 zile, pana la doza utila 4-20 mg/zi (fractionat); doza se stabileste in functie de simptomele cardio - vasculare , urmarind eventual si diferiti parametri hemodinamici. In sindromul sau boala Raynaud se incepe cu 0,5 mg de 2 ori/zi, crescand saptamanal, dupa nevoie - doza utila obisnuita este de 1-2 mg de 2 ori/zi.

Reactii adverse: Uneori hipotensiune ortostatica, mai ales la inceputul tratamentului - prima doza poate provoca ameteli , palpitatii , lesin (se incepe cu o doza mica, administrata la culcare); rareori somnolenta, cefalee, ameteli , tulburari de vedere, congestie nazala, edem , uscaciunea gurii, greata, diaree , depresie , impotenta sexuala , eruptii cutanate ; poate inrautati starea bolnavilor cu angina pectorala (se asociaza obligatoriu cu propranolol sau nifedipina).

Contraindicatii: Alergie la prazosin; nu se recomanda in insuficienta cardiaca de cauza mecanica (stenoza mitrala, stenoza aortica, embolie pulmonara, pericardita constrictiva); prudenta in timpul sarcinii si alaptarii, nu se administreaza la copiii sub 12 ani; prudenta si doze mici la batrani si in prezenta insuficientei renale avansate. Prazosinul are efect aditiv cu diureticele si alte antihipertensive (atentie la doze); prudenta in asocierea cu blocante beta-adrenergice si blocante ale canalelor calciului (risc de hipotensiune ortostatica acuta); prazosinul poate determina rezultate fals-pozitive in screening-ul biochimic al feocromocitomului (VMA si MHPT in urina ).

Producator: Asta Medica - AWD








ADVERSUTEN - medicamente care incep cu litera A - dictionar medicamente - startsanatate