Indicatii:
Alerid este indicat in tratamentul rinitelor, rinitelor alergice sezoniere, pruritului, astmului alergic, conjunctivitelor alergice si urticariei.
Contraindicatii:
La pacientii cu hipersensibilitate la cetirizina sau hidroxizina
Precautii:
A nu se lasa la indemana copiilor.
Reactii adverse:
S-au raportat ocazional efecte adverse usoare sau trecatoare ca cefalee, sedare, ameteala, uscaciunea gurii si disconfort gastro-intestinal.
Compozitie:
Un comprimat filmat contine 10mg cetirizina clorhidrat.
Actiune:
Cetirizina, metabolitul hidroxizinei, este un antihistaminic ale carei efecte principale sunt determinate de inhibitia receptorilor histaminici H1. Activitatea antihistaminica a cetirizinei a fost demonstrata prin numeroase studii pe animale si oameni. In vivo si in vitro studiile pe animale au aratat o usoara actiune anticolinergica si antiserotoninergica. In studiile clinice insa, uscaciunea gurii a fost mai des intalnita la tratamentul cu cetirizina decat cu placebo. In vitro studiile facute la nivel de receptori au aratat ca nu exista o afinitate masurabila pentru alti receptori decat H1 receptori. In studiile facute cu izotopi radioactivi ai cetirizinei pe sobolani s-a demonstrat o patrundere neglijabila la nivel cerebral. Experimentele ex vivo la soareci au demonstrat ca administrarea de cetirizina nu a dus la ocuparea semnificativa a receptorilor H1 cerebrali. Cetirizina este rapid absorbita din tractul gastro-intestinal dupa administrarea orala; biodisponibilitatea comprimatelor este comparabila cu cea a solutiei orale. Dupa o singura doza orala de 10 mg de cetirizina la adultii sanatosi efectul antihistaminic s-a instalat in 20 de minute la 50% din indivizi respectiv in 60 de minute la 95% persistand 24 de ore. Dupa administrarea unei doze orale de 5 sau 10 mg de cetirizina clorhidrat la copii sanatosi efectul antihistaminic s-a instalat in decurs de 20-60 de minute si s-a mentinut 24 de ore.
Efectul antihistaminic al medicamentului poate persista mai mult timp la pacientii cu insuficienta hepatica.
Distributia cetirizinei si a metabolitilor sai nu a fost pe deplin elucidata. La animale s-au constatat concentratii crescute la nivelul ficatului, plamanilor si rinichilor. Totusi, volumul de distributie al cetirizinei este relativ mic in comparatie cu alti antagonisti H1receptori. Cetirizina ajunge si in laptele uman sau animal.
Cetirizina se leaga in proportie de 93% de proteinele plasmatice; legaturile proteice sunt aparent independente de concentratiile medicamentului cuprinse intre 25-1000 ng/ml, care includ concetratiile terapeutice plasmatice ale medicamentului. Dupa administrarea unei doze de 10 mg de cetirizina timpul de injumatatire este de 3 ore iar eliminarea este completa in aproximativ 8,3 ore. La copii cu varsta cuprisa intre 7-12 ani respespectiv 0,5-5 ani timpul de injumatatire a fost mai mic cu 33% respectiv cu 41% decat la adulti.
In urma unei administrari zilnice timp de 7 zile a unei doze de 10 mg de cetirizina eliminarea medicamentului la pacientii cu afectiuni renale usoare este similara cu cea a adultilor sanatosi.
La cei cu afectiuni renale medii s-a constatat cresterea de trei ori a timpului de injumatatire si scaderea cu 70% a clearance-ului in comparatie cu adultii sanatosi. Mai putin de 10% dintr-o doza de 10 mg de cetirizina este indepartata prin hemodializa.. De asemenea, se pare ca cetirizina este metabolizata putin de catre enzimele hepatice; timpul de injumatatire crescand cu 50-85% iar clearance-ul scazand cu 40-60% la pacientii cu afectiuni hepatice cronice in urma unei singure doze de 10 mg de cetirizina administrata.
Administrare:
Adulti si copii (peste 12 ani): un comprimat pe zi. Doza maxima recomandata este de 2 comprimate pe zi.
Studiile clinice arata ca cetirizina nu intensifica efectul alcoolului dar este de preferat sa se evite consumul acestuia in timpul tratamentului.
Pacientii sunt sfatuiti sa nu depaseasca doza recomandata daca opereaza mecanisme sau conduc masina.
Atentionari speciale:
Sarcina si alaptare - Se utilizeaza la femeile insarcinate doar daca beneficiile justifica riscul potential asupra fatului. Nu se recomanda la mamele care alapteaza.
Copii -Nu se recomanda la copii sub 2 ani.