ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

ARGATROBAN SOLUTIE INJECTABILA < Medicamente care incep cu litera A < Dictionar Medicamente
Actiune:
Anticoagulant, inhibitor trombinic
Un inhibitor direct al trombinei, sintetic, derivat din L-arginina. Inhiba atat trombina libera cat si cea de la nivelul cheagului. Are efect minor / insgnifiant asupra tripsinei, factorului Xa, plasminei si asupra kalikreinei. Nu interactioneaza cu anticorpii indusi de heparina. Se distribuie in special in lichidul extracelular. Nivelele pe platou apar prin perfuzie IV, la 1-3 h si se mentin pana la oprirea perfuzarii. Metabolizat in ficat. Excretat in fecale, in principal prin excretie biliara.

Indicatii:
Profilaxia sau tratamentul trombozelor in tormbocitopenia indusa de heparina. Anticoagulant la pacientii cu, sau cu risc de trombocitopenie indusa de heparina ce sufera interventii coronariene percutane.

Contraindicatii:
In hemoragiile majore, hipersensibilitatea la medicament sau orice alt component al produsului. Folosirea concomitenta a heparinei. Lactatia.

Precautii:
Folositi cu precautie in bolile hepatice, in bolile sau situatiile ce cresc riscul hemoragiilor, inclusiv hipertensiune severa, imediat dupa punctia rahidiana, anestezie spinala, interventii chirurgicale, boli de coagulare dobandite sau congenitale, leziuniGastro-intestinale(ulceratii).
Argatroban este o solutie transparenta, incolora sau glben pal si putin vascoasa. Aruncati fiola de argatroban daca aceasta este tulbure sau daca se observa un precipitat.
Intrerupeti terapia cu orice anticoagulant inainte de a administra argatroban. Daca argatroban este administrat dupa terapia cu heparina, intre cele doua medicamente trebuie lasata o perioada de timp necesara revenirii APTT-ului la normal. Pentru a pregati perfuzia IV diluati medicamentul in solutie de 0,9% NaCl, solutie dextroza 5%, astfel incat concentratia sa finala sa fie 1 mg/mL. Diluati astfel fiecare flacon de 2,5 mL de 100 de ori amestecand cu 250 mL de diluent. Amestecati solutia reconstituita prin rasturnarea repetata a pungii de perfuzie timp de 1 min. Dupa preparare solutia poate fi tulbure datorita microprecipitatelor formate. Acestea se dizolva imediat dupa agitare. Daca este preparata corect, pH-ul solutiei ar trebui sa fie intre 3,2 si 7,5.
Folosirea argtrobanului si warfarinei cauzeaza prelungirea INR mai mult decat ar avea efect warfarina singura. Monitorizati INR zilnic daca se administreaza argatroban si warfarina simultan. In mod normal, in cazul dozelor de 2 μg/kg/min sau mai putin de argatroban, acestea pot fi intrerupte daca INR creste peste 4 in terapia combinata. Daca argatroban se intrerupe, se va masura din nou INR dupa 4-6 ore. Daca INR este sub valorile normale reincepeti terapia si repetati procedurile amintite zilnic pana cand se ating nivele terapeutice ale warfarinei in monoterapie.
Pentru doze de argatroban mai mari de 2 μg/kg/min, relatia dintre INR din terapia doar cu warfarina si INR din terapia combinata, este mai putin predictibila. De aceea reduceti temporar doza de argatroban la 2 μg/kg/min. Repetati INR la argatroban si warfarina la 4-6 h dupa reducerea dozei de argatroban si urmati indicatiile de mai sus pentru a administra argatroban in doze mai 2 μg/kg/min sau mai putin.
Solutiile preparate sunt stabile la temperaturi intre 15-30°C timp de 24 h la lumina camerei. Solutiile sunt stabile pana la 48 de ore la 2-8°C la intuneric. Nu expuneti solutia direct in lumina soarelui.
Siguranta si eficacitatea medicamentului nu au fost determinate la copiii sub 18 ani.
Observatii pentru pacient - familie
Anuntati orice zona unde apar scurgeri sau hemoragii anormale si patarea bandajelor sau a patului. Sfatuiti membrii familiei sa invete tehnici de RCP
Evaluarea si controlul terapiei
Opriti terapia cu heparina. Monitorizati greutatea, INR, TP/PTT, HLG, si testele functionale hepatice. Reduceti dozele in disfunctiile hepatice. Observati tulburarile de coagulare/ locurile de sengerare. Observati atent daca apar hemoragii anormale sau efecte adverse. Efectuati evaluari vasculare de rutina.
Testele de laborator: administrarea concomitenta de argatroban si warfarina produce un efect combinat asupra masurarilor de laborator ale INR. Totusi, terapia in asociatie nu are nici un efect asupra activitatii factorului Xa dependent de vitamina K, in comparatie cu monoterapia cu warfarina.
Supradozarea
Simptome: hemoragii majore / minore. Tratament: reduceti perfuzarea de argatroban sau intrerupeti terapia. Parametrii de coagulare de obicei revin la normal dupa 2-4 h de la oprirea tratamentului. Acest timp se poate prelungi la bolnavii hepatici. Nu este disponibil un antidot spcific. Tratamentul se face simptomatic si suportiv.
interactiuni medicamentoase: Folosirea concomitenta de medicamente antiplachtare, trombolitice, si anticoagulante creste riscul hemoragiilor (prelungirea TP si INR).

Reactii adverse:
Hemoragii: hemoragii majore iclusiv gastro-intestinale, genito-urinare/hematurie, hematocrit si hemoglobina scazute, hemoragie multisistemica si coagulare intravasculara diseminata, a portiunii de membru ramasa dupa amputare, hemoragie intracraniana, hemoragie retroperitoneala. Hemoargii minore: inclusivGastro-intestinalesiGenito-urinare/ hematurie, pelvine, hemoptizie, bronsice. Hemoragii intracraniene la pacientii cuinfarct miocardicacut in tratament cu argatoban si streptokinaza. Alergice: reactii ale cailor aeriene, rash, eruptii buloase, vasodilatatie. Gastro-intestinale: diaree, greturi si varsaturi, boala de reflux gastro-esofagian, hemoragie gastrointestinala. Cardio-vasculare: hipotensiune, stop cardiac, tahicardie ventriculara, infarct miocardic, tromboza coronariana, ischemie miocardiaca, ocluzie coronara, tromboza arteriala, tulburari vasculare / cerebrovasculare, bradicardie, fibrilatie atriala. Respiratorii: dispnee, pneumonie, edem pulmonar. Genitourinare: infectii urinare, disfunctie renala. Diverse: febra, durere, infectii, cefalee, sepsis.

Mod de administrare:
Perfuzie intravenoasa:
Trombocitopenie indusa de heparina (HIT) sau trombocitopenie indusa de heparina si sindromul trombozei (HITTS): Adulti, initial, fara disfunctii hepatice: 2 μg/kg/min in perfuzie IV continua. Dupa doza initiala, ajustati doza, fara sa depasiti 10 μg/kg/min, pana cand APTT se mentine crescut de 1,5-3 ori peste valorile normale, fara a depasi 100 sec.
Interventie coronariana percutana la pacientii cu HIT / HITTS: Adulti, initial: incepeti o perfuzare continua la o rata de 25 μg/kg si un bolus de 350 μg/kg administrate printr-o linie venoasa de diametru mare timp de 3-5 min. Verificati timpul de coagulare (TC) la 5-10 min dupa injectia in bolus. Daca TC este peste 300 sec se poate realiza interventia. Daca TC este sub 300 sec administrati un al doilea bolus IV de 150 μg/min, cresteti rata perfuzarii la 30 μg/kg/min, si verificati TC dupa 5-10 min. Daca TC depaseste 450 sec, scadeti rata perfuzarii la 15 μg/kg/min si verificati TC dupa 5-10 min. Daca TC are valori intre 300-450 sec mentineti rata perfuzarii pe durata interventiei. In eventualitatea disectiei, necesitatii inchiderii rapide, formarea de trombi in timpul procedurii sau inabilitatea de a mentine TC peste 300 sec, administrati doze aditionale bolus de 150 μg/kg si cresteti doza de perfuzie la 40 μg/kg/min. Verificati TC dupa fiecare bolus sau modificari ale ratei de perfuzare.
La cei cu disfunctii hepatice (in toate utilizarile): Adulti, initial, disfunctie hepatica moderata: 0,5 μg/kg/min, bazat pe o scadere de aproximativ 4 ori a clearence-ului argatobanului in comparatie cu functia hepatica normala.








ARGATROBAN, SOLUTIE INJECTABILA - medicamente care incep cu litera A - dictionar medicamente - startsanatate