ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

ARIXTRA SOLUTIE INJECTABILA < Medicamente care incep cu litera A < Dictionar Medicamente
Indicatii:
Profilaxia trombozei venoase profunde la pacientii ce au suferit o interventie chirurgicala la sold (fractura, protezarea soldului) sau operatie de protezare a genunchiului. Poate fi folosit pana la 35 zile la pacientii cu interventii chirurgicale pentru fractura de sold.

Contraindicatii:
Uz IM la cei cu insuficienta renala grava (CCR < 30 mL/min) sau cu greutate < 50 kg (datorita riscului crescut de hemoragii). La cei la care apar hemoragii masive, endocardite bacteriene, trombocitopenie datorita anticorpilor antitrombocitari, sau la cei cu sensibilitate la fondaparina.

Precautii:
La pacientii care fac anestezie epidurala/spinala si sunt in tratament cu anticoagulante cu greutate moleculara mica sau fondaparina pentru preventia complicatiilor trombotice, pot aparea hematoame epidurale sau spinale ce pot produce paralizii de lunga durata. Riscul creste la traume epidurale sau spinale repetate. Monitorizati permanent pentru aparitia de simptome si semne neurologice. Daca apar manifestari neurologice acestea se trateaza separat. Evaluati beneficiile/riscurile inteventiilor nevraxiale la pacientii anticoagulati. Riscul de hemoragii creste in insuficienta renala. Se utilizeaza cu atentie pe durata lactatiei, in insuficienta renala moderata, la pacientii in varsta, la cei cu hemoragii oculte, TA necontrolata, istoric de ulcer gastro-duodenal recent, retinopatie diabetica sau hemoragii. Se utilizeaza cu foarte mare prudenta in conditii de risc crescut de hemoragii, inclusiv tulburari congenitale sau dobandite ce determina hemoragii, ulcer activ, angiodisplazie gastro-intestinala, AVC hemoragic, la cei tratati in paralel cu inhibitori trombocitari, sau la scurt timp d upa o interventie chirurgicala pe creier, maduva sau ochi. Siguranta si eficacitatea folosirii nu a fost demonstrata la copii. Se administreaza in doza unica. Nu se asociaza cu alte medicamente. Se administreaza in tesut adipos si se alterneaza locul de injectare. Se depoziteaza la temperaturi intre 15-30 grade. Nu se lasa la indemana copiilor.
Observatii pentru pacient - familie
Medicamentul este folosit pentru prevenirea formarii de trombi in extremitatile in care circulatia a fost compromisa ca urmare a unor interventii chirurgicale. Trombii pot intra in circulatie si ajunge la plaman cauzand edem pulmonar cu potential letal.
Se administreaza in zona recomandata, se ia un pliu de piele, se injecteaza solutia, se extrage seringa. Se folosesc seringi preumplute. Se pastreaza la un loc sigur. Anuntati orice efect advers: dureri ale extremitatilor, dureri de torace, dificultati respiratorii, sau alte simptome neobisnuite.

Reactii adverse:
Hemoragice. Cea mai fecventa complicatie este reprezentata de sangerari intracraniene, cerebrale, retroperitoneale, intra-oculare, pericardice, spinale sau suprarenale; sau operatiile datorita sangerarilor.cardio-vasculare: edem, hipotensiune, hemoragii post-operatorii. Gastro-intestinale: greturi si varsaturi, constipatie / diaree, dispepsie. SNC: insomnii, ameteli, confuzie, cefalee. Genito-urinare: retentie urinara. Dermatologic: hematom, purpura, rash, eruptii buloase. Atipice: trombocitopenie, sangerari la locul infectiei, prurit, anemie, febra, durere.

Actiune:
Anticoagulant
Nu inactiveaza trombina (factorul II activat), nu actioneaza asupra trombocitelor si nu afecteaza functia fibrinolitica sau timpul de coagulare. Este absorbit rapid si complet la administrarea subcutanat. Nivel maxim: 2 h. Nu se leaga semnificativ de proteine plasmatice sau de hematii. Excretat nemodificat in urina. Timpul de eliminare este 17-21 h. Eliminarea este intarziata la cei in varsta, cei cu insuficienta renala si cei cu greutate mai mica de 50 kg. Efectul anticoagulant poate dura 2-4 zile la cei cu functie renala buna si mai mult la cei cu insuficienta renala.

Mod de administrare:
Subcutanat: Fractura de sold, protezare de sold sau genunchi. Adulti, initial: 2,5 mg date la 6-8 h dupa operatie. Administrarea la 6 ore inainte de operatie a fost asociata cu risc crescut de hemoragii. Durata: 2,5 mg o data pe zi 5-9 zile (a fost tolerat un tratament de pana la 11 zile).







ARIXTRA, SOLUTIE INJECTABILA - medicamente care incep cu litera A - dictionar medicamente - startsanatate