Indicatii:
In tratamentul migrenei acute, cu sau fara aura, la adulti. Se foloseste doar in diagnosticul definitiv de migrena.
Contraindicatii:
Folosirea pentru a preveni migrena sau in tratamentul migrenei hemiplegice sau bazilare. Folosirea la pacientii cu istoric de ischemie cardiaca (angina pectorala, istoric deinfarct miocardic, ischemie asimptomatica) sau la cei care au simptome sau analize ce indica boala cardiaca ischemica, vasospasmul coronarian (inclusiv angina Prinzmetal), sau alte boli severe cardiovasculare. Folosirea la pacientii la care boala coronariana necunoscuta este suspectata prin prezenta factorilor de risc cum ar fi hipertensiunea, hipercolesterolemia, fumatul, diabet, istoric familial sugestiv de boala coronariana, femeile la menopauza chirurgicala sau fiziologica, sau la barbatii peste 40 de ani, exceptand cei care la analizele cardiovasculare nu au prezentat risc de boala coronariana sau de cardiopatii de tip ischemic. Folosirea in hipertensiunea necontrolata, inainte de 24 h dupa tratamentul cu alt agonist 5-HT1 sau cu un medicament ce contine ergotamina. Folosirea la copii sub 18 ani.
Precautii:
Pentru pacientii care sufera de disfunctii hepatice sau renale, nu depasiti o doza maxima zilnica de 12,5 mg si o doza de start de 6,25 mg. Daca prima doza nu are efect, reanalizati diagnosticul de migrena inainte de a se administrara a doua doza. Siguranta tratatarii a mai mult de 4 episoade de migrena intr-o perioada de 30 zile nu a fost studiata.
Folositi cu precautie in timpul lactatiei si in bolile ce pot altera absorbtia, metabolizarea sau excretia medicamentului, cum ar fi disfunctiile hepatice sau renale. Siguranta si eficacitatea administrarii nu au fost determinate la copiii sub 18 ani sau in cazul cefaleelor fronto-orbitale.
Observatii pentru pacient - familie
Medicamentul actioneaza prin micsorarea lumenului vascular al vaselor ce inconjoara creierul. Tineti evidenta scrisa a migrenelor si identificati factorii / alimentele / evenimentele ce coincid cu migrena.
Luati medicamentul numai conform indicatiilor, pentru cefaleea migrenoasa; nu impartiti medicamentele cu alta persoana indiferent de simptome; nu-l utilizati pentru alt tip de dureri de cap.
Daca cefaleea reapare, puteti repeta doza dupa 2 h; nu depasiti 2 comprimate in 24 h.
Evitati triggerii cunoscuti: ciocolata, branza, citrice, cofeina, alcoolul, lipsa somnului/meselor principale, etc.
Anuntati medicului orice efect secundar neobisnuit, intoleranta sau lipsa raspunsului la medicament
Utilizati medicamentul cu precautie cand conduceti sau efectuati activitati ce necesita atentie sporita; poate produce ameteala sau letargie.
Pastrati medicamentul departe de caldura, lumina, umezeala; pastrati intr-un loc sigur.
Interactiuni medicamentoase
Dihidroergotamina. Posibil efect vasospastic aditiv; se folosesc la un interval de 24 h unul de celalalt.
Eritromicina. Posibila crestere a nivelelor almotriptanului.
Inhibitori MAO. Scade clearence-ul almotriptanului.
Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei. Rar, slabiciune, hiperreflexie si lipsa coordonarii.
Itraconazol. Posibila creste a nivelelor si ASC pentru almotriptan.
Ketoconazol. Posibila crestere a nivelelor almotriptanului.
Metisergida. Posibil efect vasospastic aditiv; nu folositi la interval mai mic de 24 h ore intre ele.
Ritonavir. Posibila crestere a nivelelor almotriptanului.
Reactii adverse:
Cardiovasculare: infarct miocardic acut, tulburari de ritm cardiac, deces, hemoragii cerebrale, hemoragii subarahnoidiene, accident vascular cerebral, criza hipertensiva, fibrilatie ventriculara, ischemie periferica, ischemie miocardica tranzitorie, tahicardie, vasospasm coronar, palpitatii, ischemie colonica (cu dureri abdominale si diaree cu sange). SNC: somnolenta, ameteli, cefalee, tremor, vertij, anxietate. Gastrointestinale: xerostomie, crampe sau dureri abdominale, diaree, disepsie. Manifestari generale: astenie, frisoane, dureri de spate, toracice, de ceafa, oboseala. Respiratorii: faringita, rinita, dispnee, sinuzita, bronsita, epistaxis. Dermatologice: dermatita, eritem, prurit, rash. Oftalmice: conjunctivita, iritatie oculara. Diverse: dureri ale urechii, hiperacuzie, alterari ale gustului, dismenoree.
Actiune:
Antimigrenos (agonist al receptorului serotoninergic 5-ht1)
Determina vasoconstrictie pe vasele cerebrale, inhiba eliberarea de neuropeptide si scade conducerea nervoasa pe calea nervului trigemen. Bine absorbit dupa administrarea PO; debut: 30 min; nivele plasmatice maxime: 1-3 h. Metabolizat in ficat; metabolitii si medicamentul neschimbat (40%) sunt excretati in mare parte in urina.
Mod de administrare:
Comprimate: Cefalee migrenoasa: Adulti: doza unica de 6,25 mg sau 12,5 mg (mai eficienta). Alegerea dozei se bazeaza pe criterii individuale. Daca migrena reapare, doza poate fi repetata dupa 2 h, dar nu administrati mai mult de 2 doze /24 h.