ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

CARDURA TABLETE < Medicamente care incep cu litera C < Dictionar Medicamente
Indicatii terapeutice: Hipertensiune . Doxazosin este indicat in tratamentul hipertensiunii arteriale si poate fi folosit ca agent initial de control al tensiunii arteriale la majoritatea pacientilor.


La pacientii la care nu se obtine un control adecvat cu un singur agent hipotensor, doxazosin poate fi folosit in combinatie cu alt agent, ca de exemplu un diuretic tiazidic, un beta-blocant, un antagonist de calciu sau un inhibitor al enzimei de conversie . Hipertrofia benigna de prostata . Doxazosin este de asemenea indicat in tratamentul obstructiei fluxului urinar si simptomelor asociate hipertrofiei benigne de prostata . Doxazosin poate fi folosit la pacienti cu hipertrofie benigna de prostata care pot fi fie hipertensivi, fie normotensivi. In timp ce la pacientii normotensivi care au si hipertrofie benigna de prostata modificarile tensiunii arteriale sunt nesemnificative clinic, pacientii cu hipertensiune arteriala si hipertrofie benigna de prostata beneficiaza de monoterapie eficienta cu doxazosin a ambelor afectiuni.


Compozitia calitativa si cantitativa: Ingredient activ: doxazosin . Tabletele contin doxazosin mesilat sare echivalenta a 1, 2, mg doxazosin .

Forma farmaceutica: Tablete.

Posologie si mod de administrare: Doxazosin poate fi administrat dimineata sau seara. Hipertensiune . Doza totala zilnica de doxazosin este de 1-16 mg. Se recomanda ca tratamentul sa se initieze cu 1 mg o data pe zi, timp de una sau doua saptamani. Doza poate fi crescuta la 2 mg o data pe zi pentru una sau doua saptamani. Daca este necesar doza zilnica se va mari treptat la intervale similare la 4 mg, 8 mg si 16 mg in functie de raspunsul pacientului, pentru a obtine reducerea dorita a tensiunii arteriale. Doza uzuala este 2-4 mg o data pe zi. Hipertrofia benigna de prostata . Doza initiala de doxazosin este de 1 mg o data pe zi. In functie de urodinamica individuala a pacientului si simptomatologia hipertrofiei benigne de prostata , doza poate fi crescuta la 2 mg si apoi la 4 mg sau pana la doza maxima recomandata de 8 mg. Intervalul de titrare recomandat este de 1- 2 saptamani. Doza uzuala recomandata este de 2-4 mg o data pe zi. Folosirea in insuficienta renala . Avind in vedere ca farmacocinetica doxazosinului este nemodificata la pacientii cu insuficienta renala si ca nu exista dovezi ca doxazosin agraveaza disfunctia renala existenta se pot administra dozele uzuale si la acesti pacienti. Folosirea la copii . Nu exista studii disponibile asupra utilizarii de doxazosin la copii .

Contraindicatii: Doxazosin este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la quinazoline.

Avertismente si precautii speciale: Insuficienta hepatica. Ca toate medicamentele cu metabolizare hepatica doxazosin trebuie administrat cu precautie la pacientii cu insuficienta hepatica (a se vedea "Proprietati farmacocinetice").

Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune: Cea mai mare parte (98%) de doxazosin este legata de proteinele plasmatice. Studii in vitro asupra plasmei umane au indicat faptul ca doxazosin nu are nici un efect asupra legarii de proteinele plasmatice a digoxinei, warfarinei, fenitoinei si indometacinului. Doxazosin a fost administrat in experimente clinice concomitent cu diuretice tiazidice, furosemid, beta-blocanti, antiinflamatorii nesteroidiene, antibiotice, hipoglicemiante orale , agenti uricozurici si anticoagulante, fara a prezenta vreun semn de interactiune. Sarcina si lactatie . Cu toate ca nu au aparut efecte teratogene in testele pe animale, s-a observat la animale la doze extrem de mari o reducere a supravietuirii fetale. Aceste doze au fost de aproximativ 300 de ori maximum dozei umane recomandate. Avand in vedere ca nu exista studii adecvate si bine controlate la femei gravide sau lauze, siguranta administrarii de doxazosin in timpul sarcinii sau lactatiei nu a fost stabilita inca. Deci in timpul sarcinii sau lactatiei , doxazosin se va folosi doar daca dupa opinia medicului beneficiul potential depaseste riscul. Efecte asupra abilitatii de conducere auto sau manuirii masinilor . Abilitatea de a se angaja in activitati ca de exemplu conducerea auto sau manuirea masinilor poate fi afectata, mai ales la initierea tratamentului.

Efecte secundare: Hipertensiune . In studiile controlate pentru hipertensiune , cele mai comune reactii asociate cu administrarea de doxazosin au fost de tip postural (foarte rar asociate cu sincopa) sau nespecifice incluzand: ameteala, cefalee, oboseala , greata, vertij, edem , astenie , somnolenta si rinita . Dupa lansarea pe piata a medicamentului au fost semnalate urmatoarele efecte adverse: rare cazuri de tulburari gastrice nespecifice cum ar fi dureri abdominale, diaree si varsaturi; rare cazuri de agitatie si tremor. Au fost semnalate extrem de rare cazuri de incontinenta urinara; acest efect putand fi corelat cu actiunea farmacologica a doxazosinului. Au fost raportate cazuri izolate de priapism si impotenta corelate cu tratamentul cu alfa1-antagonisti, inclusiv doxazosin . Cazuri izolate de reactii alergice (rash, prurit , purpura, icter si cresterea transaminazelor) si epistaxis au fost de asemenea semnalate. Urmatoarele efecte adverse au mai fost raportate, dupa lansarea medicamentului pe piata, la pacienti tratati pentru hipertensiune , dar acestea, in general, nu sunt clar distinctibile de simptomele care ar fi putut aparea in absenta expunerii la doxazosin: tahicardie, palpitatii , 1 luna sau durere persistand sau
reaparand dupa 3 luni, sau durere
asociata cu leziune tisulara
progresiva. Durerea somatogena
(organica) este durerea explicata
prin-tr-o cauza organica. Durerea
psihogena apare fara o patologie
organica asociata. Durerea somatica
poate fi nociceptiva (declansata
prin activarea fibrelor nervoase
senzitive. Cand sunt afectati
nervii somatici, durerea este
resimtita tipic, ca durere continua
sau ca presiune) sau neuropatica
(se produce prin disfunctionalitati
în sistemul nervos;
se crede
ca este declansata de procese
somatosenzitive aberante în
sistemul nervos periferic, în
sistemul nervos central sau în
ambele)")'>durere toracica, angor, infarct miocardic, accidente cerebrovasculare si aritmii cardiace si privire incetosata. Hipertrofia benigna de prostata . Experienta acumulata in studiile clinice pentru hipertrofia benigna de prostata indica un profil al efectelor adverse similar cu cel observat in hipertensiune .

Supradozarea: Daca supradozarea duce la hipotensiune, pacientul trebuie imediat asezat in pozitie Trendelenburg. Pot fi adoptate si alte masuri de sustinere in functie de fiecare caz in parte. Doxazosin fiind legat in proportie mare de proteinele plasmatice, dializa nu are indicatie .

Proprietati farmacologice: Proprietati farmacodinamice . Doxazosin isi exercita efectul vasodilatator prin blocarea selectiva si competitiva a receptorilor alfa1-adrenergici postsinaptici. Administrarea de doxazosin la pacientii hipertensivi produce o reducere clinic semnificativa a tensiunii arteriale ca rezultat al scaderii rezistentei vasculare sistemice. Acest efect se presupune a fi rezultatul blocarii selective a receptorilor a1 localizati in vase. Administrarea unei doze unice zilnice determina reduceri clinic semnificative ale tensiunii arteriale pe parcursul zilei si la 24 de ore dupa administrarea dozei. O scadere gradata a tensiunii arteriale si atingand efectul maxim apare la 2-6 ore dupa administrare. La pacientii hipertensivi, tensiunile arteriale in timpul tratamentului cu doxazosin au fost similare in clinostatism si ortostatism. Spre deosebire de agentii adrenergici alfa-blocanti neselectivi, nu s-a observat fenomenul de toleranta in tratamentele de lunga durata cu doxazosin . In cazul terapiei sustinute s-au observat rar cresteri ale actvitatii reninei plasmatice si tahicardie . Doxazosin are efecte favorabile asupra lipidelor plasmatice, cu o crestere semnificativa a raportului HDL/ colesterol total si o reducere semnificativa a trigliceridelor totale si a colesterolului total. Astfel confera un avantaj asupra diureticelor si a agentilor beta-blocanti care afecteaza negativ acesti parametri. Considerand asocierea deja stabilita intre hipertensiune , lipide plasmatice si afectiunile coronariene , efectele favorabile ale tratamentului cu doxazosin asupra tensiunii arteriale si lipidelor indica o scadere a riscului de dezvoltare a coronaropatiilor. S-a stabilit ca tratamentul cu doxazosin determina o regresie a hipertrofiei ventriculului stang, inhibarea agregarii plachetare si cresterea capacitatii activatorului plasminogenului tisular. In plus, doxazosin imbunatateste sensibilitatea la insulina la pacientii cu insuficienta de acest gen. Intr-un studiu clinic, controlat la pacientii hipertensivi tratati cu doxazosin s-a observat o imbunatatire a disfunctiei erectile. In plus, la pacientii care au fost tratati cu doxazosin s-au raportat mai putine cazuri noi de disfunctii erectile decat la cei care au fost tratati cu alti agenti antihipertensivi. Administrarea de doxazosin la pacientii cu hipertrofie benigna de prostata simptomatica determina o imbunatatire semnificativa a urodinamicii si simptomelor. Acest efect se presupune a rezulta din blocarea selectiva a receptorilor alfa situati in stroma musculara prostatica, capsula si gatul vezicii urinare . S-a demonstrat ca doxazosin blocheaza subtipul 1A de receptori alfa1 care reprezinta peste 70% din subtipurile de receptori alfa1 din prostata . Acesta este mecanismul de actiune la pacienti cu hipertrofie benigna de prostata . S-a demonstrat ca doxazosin are eficacitate sustinuta si sigura in tratamentul de lunga durata al adenomului benign de prostata (48 de luni). Doxazosin nu produce efecte adverse metabolice, deci este un medicament potrivit pentru a fi administrat la pacienti cu astm bronsic, diabet , disfunctie ventriculara stanga, guta si pacienti varstnici. Un studiu in vitro a demonstrat proprietatile antioxidante ale 6´-si-7´-hidroxi metabolitilor de doxazosin la concentratii 5 micromolare. Proprietati farmacocinetice. Absorbtie . In urma administrarii orale a dozelor terapeutice doxazosin se absoarbe bine atingand niveluri plasmatice de varf la aproximativ 2 ore. Biotransformare/eliminare . Eliminarea plasmatica este bifazica cu un timp de injumatatire de 22 ore, astfel fiind posibila administrarea unei singure doze pe zi. Doxazosin este intens metabolizat cu 5% excretie ca medicament nemodificat. Studii de farmacocinetica la pacienti varstnici si pacienti cu insuficienta renala nu au demonstrat nici o modificare semnificativa comparativ cu pacientii tineri cu functie renala normala. Sunt disponibile putine date referitoare la efectul medicamentului asupra pacientilor cu insuficienta hepatica si asupra medicamentelor cunoscute a influenta metabolismul hepatic (de ex. cimetidina). Ca la toate medicamentele cu metabolizare hepatica, folosirea de doxazosin la pacienti cu functie hepatica modificata trebuie facuta cu precautie. (a se vedea "Avertismente speciale" si "Precautii speciale de folosire").

Particularitati farmaceutice: Excipienti. Tabletele de doxazosin mesilat contin urmatorii ingredienti inerti: amidon glicolat de sodiu ; celuloza microcristalina; lactoza; stearat de magneziu ; lauril sulfat de sodiu .

Producator: Pfizer International Corporation








CARDURA, tablete - medicamente care incep cu litera C - dictionar medicamente - startsanatate