Indicatii
Endometrioza cu sau fara infertilitate, mastita fibrochistica, menoragie primara, pubertate precoce primara constitutionala.
Contraindicatii
Sarcina (poate produce virilizarea fatului) - eventual se asociaza mijloace contraceptive nehormonale; alaptarea nu este permisa; porfirie (induce ALA-sintetaza); prudenta la cardiaci, renali si la bolnavii cu migrena (retentia hidrosalina poate fi daunatoare), la hepatici, epileptici, diabetici (poate agrava boala), in caz de antecedente de tromboza. Danazolul poate potenta efectul anticoagulantelor, creste concentratia plasmatica a ciclosporinei, mareste rezistenta la insulina.
Efecte adverse
Uneori acnee, retentie lichidiana, hirsutism, reducerea volumului sanilor, hipertrofia clitorisului, bufeuri de caldura, modificarea vocii (poate fi ireversibila, de aceea se opreste medicatia); ocazional eruptii cutanate, greata, cefalee, ameteli, nervozitate, dureri musculare, caderea parului, cresterea transaminazelor, foarte rar icter colestatic.
Compozitie
Capsule continand danozol 200 mg sau 100 mg (cutie cu 50 sau 100 buc.).
Actiune
Medicament antigonadotrofinic, inhiba sinteza si eliberarea gonadotrofinelor hipofizare (FSH si LH), cu deprimarea consecutiva a functiei ovarului si atrofia endometrului; are actiuni androgenica si analizanta relativ slabe.
Mod de administrare
In endometrioza se incepe cu 400 mg/zi (fractionat), apoi doza se scade sau se creste, dupa nevoie, continuand pana la rezolvare sau 6 luni; in mastita fibrochistica se incepe cu 300 mg, continuand tratamentul 3-6 luni; in menoragia primara, obisnuit 200 mg/zi. La copiii cu pubertate precoce 100-400 mg/zi.