ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

DEXTRAN 40 VIRG 100G L IN SOLUTIE DE CLORURA SODIU 9G L < Medicamente care incep cu litera D < Dictionar Medicamente
Indicatii: Diminuarea circulatiei capilare în: soc traumatic, hemoragic, cardiogen (toxic sau din arsuri ), embolie grasoasa, pancreatite, peritonite, ileus paralitic. Îngreunarea circulatiei arteriale si venoase din: tromboze, tromboflebite, gangrena iminenta, ulcus cruris si boala Raynaud.

În chirurgia vasculara si plastica (amelioreaza circulatia locala si scade tendinta la tromboza la nivelul transplantului). În interventiile pe cord deschis (ca hemodiluant în cadrul circulatiei extracorporeale). Se poate perfuza în amestec cu sânge (spre deosebire de solutia glucozata).

Contraindicatii:
Trombocitopenie, hipofibrinogenemie (pericol de hemoragie); Insuficienta cardiaca congestiva grava; Insuficienta renala cu anurie sau cu oligurie marcata. Nu se utilizeaza la bolnavii cu excretia renala a clorurii de sodiu diminuata sau când este necesara reducerea aportului de sodiu .

Precautii:
Dextran-40 este o solutie coloidala hiperoncotica, utilizarea lui facându-se cu grija în orice conditii în care exista o supra încarcare vasculara (insuficienta cardiaca congestiva, insuficienta renala sau policitemie). Doza totala de Dextran-40 ce trebuie perfuzata se va regla dupa starea clinica a bolnavului, tinând cont ca fiecare gram de dextran circulant fixeaza 20-25 ml de apa. Odata cu Dextran-40 se recomanda sa se perfuzeze solutii cristaloide pentru a extinde corectarea deficientei hemodinamice si pentru a mentine balanta hidroelectrolitica. Aceasta recomandare se refera în special la bolnavii deshidratati sau la cei aflati sub actiunea hormonului antidiuretic. Daca în timpul tratamentului cu Dextran-40 bolnavul emite o urina vâscoasa, de consistenta similara unui sirop , se impune o hidratare suplimentara. Utila este asocierea unui diuretic osmotic (manitol ) pentru reglarea diurezei. Daca se instituie de urgenta un tratament cu Dextran 40 la un bolnav la care se suspecteaza o insuficienta renala cronica, se recomanda sa se perfuzeze Dextran-70, a carui eliminare renala este mai lenta .

Reactii adverse:
Dextran-40 este lipsit de toxicitate, dar poate determina, rareori si aproape exclusiv în timpul primei perfuzii, reactii de hipersensibilitate ca: înrosirea fetei, eruptie urticariana, frison s.a. Exceptional, în primele minute ale primei perfuzii, se poate înregistra aparitia spasmului bronsic si/sau a hipotensiunii arteriale, ceea ce impune supravegherea atenta a pacientului în intervalul de timp mentionat. Aparitia reactiilor de tip alergic necesita suspendarea perfuziei si instituirea unei terapii antialergice (antihistaminice, corticosteroizi, 0,1-0,5 ml de adrenalina 1:1000).

Compozitie:
Polimer al glucozei cu greutate moleculara medie de 40.000 (peste 90% din moleculele sale au greutatea moleculara cuprinsa între 10.000 si 80.000), obtinut prin hidroliza controlata din dextranul nativ, produs de bacteria Leuconostoc mesenteroides pe un substrat de zaharoza. Este prezentat în solutie de 100 g/l Dextran 40 în clorura de sodiu 9 g/l, solutia fiind izotonica cu sângele prin continutul în substante cristaloide.

Actiune:
Datorita proprietatilor sale fizico-chimice (greutate moleculara medie, distributie a greutatii moleculare si structura moleculara), Dextran-40 exercita trei efecte biologice de importanta majora si anume: 1. ameliorarea circulatiei sanguine; 2. expansionarea volumului plasmatic (efect hipervolemic); 3. efect antitrombotic. Dextran-40 amelioreaza microcirculatia ( circulatia capilara), prin actiunea sa specifica de dezagregare a eritrocitelor umane, prin scaderea vâscozitatii sâ ngelui si prin mobilizarea apei (efect hiperoncotic) din compartimentul extravascular în cel intravascular, cresterea volumului de lichid intravascular, împreuna cu scaderea hematocritului si a vâscozitatii sanguine, favorizeaza întoarcerea venoasa, usureaza travaliul inimii si mareste diureza , descresterea simultana a lichidului extravascular scade presiunea hidrostatica a tesuturilor perivasculare, diminuând dilatarea capilarelor. Având o greutate moleculara medie de 40.000 (peste 60% din molecule au greutatea inferioara pragului de eliminare renala care este de 50.000), Dextran-40 este excretat prin rinichi, în aproximativ 6 ore, eliminarea renala fiind de peste 70% în decurs de 24 ore. Injectarea rapida a 500 ml de Dextran-40 poate determina o expansionare totala a volumului de plasma cu aproximativ 1000 ml . Desi Dextran-40 nu afecteaza hemostaza, el împiedica formarea si propagarea trombilor. Aceasta contradictie aparenta se explica prin aceea ca Dextran-40 interfera numai cu prima etapa a procesului de trombogeneza, lasând intact sistemul extrinsec, responsabil de hemostaza. Actiunea antitrombotica are, se pare, urmatorul mecanism: acoperirea trombocitelor si a endoteliului vascular cu un strat de Dextran si diminuarea adezivitatii plachetare. Efectul antitrombotic nu poate fi comparat cu al nici unuia dintre anticoagulantele cunoscute (derivate de heparina sau dicumarol) deoarece, în doze terapeutice, el înlatura pericolul trombozelor fara riscul sângerarii secundare, risc comportat de administrarea anticoagulantelor "clasice".

Administrare:
1. Soc, arsuri , embolie grasoasa, pancreatite, peritonite, ileus paralitic: se perfuzeaza initial i.v. o cantitate de 500-1000 ml în decurs de 30-60 minute, urmata de înca 500 ml în cursul aceleiasi zile, continuându-se cu 500 ml pe zi timp de 5 zile. 2. Tromboze, tromboflebite, gangrena iminenta, ulcus cruris, boala Raynaud: în prima zi se perfuzeaza i.v. 1000 ml în decurs de 4-6 ore, iar în zilele urmatoare câte 500 ml în decurs de 4-6 ore; durata totala a tratamentului este de 2 saptamâni. 3. Chirurgie vasculara si plastica: imediat înainte de interventie se perfuzeaza i.v. 500 ml în decurs de 30-60 minute, administrându-se înca 500 ml intraoperator. Postoperator se mai perfuzeaza 500 ml la 4-6 ore, administrându-se apoi zilnic câte 500 ml (în 4-6 ore) timp de 2 saptamâni. 4. Interventii pe cord deschis: se adauga 10-20 ml de Dextran-40/kilocorp (1-2 g de dextran ) la lichidul de perfuzie; concentratia lui în lichid nu trebuie sa depaseasca 2%. În perioada postoperatorie se administreaza câte 500 ml în 30-60 de minute timp de 5 zile.

Ambalaj: Cutie x 6 flacoane x 500ml solutie perfuzabila (5 ani)
Firma producatoare: SICOMED SA
DEXTRAN 40[virg] 100g/l in solutie de CLORURA SODIU 9g/l - medicamente care incep cu litera D - dictionar medicamente - startsanatate