Indicatii
Toxicitate sau supradozare digoxinica cu risc vital. Simptomele de toxicitate includ: bradicardie sinusala severa, blocuri de grad II/III ce nu raspund la atropina, tahicardie ventriculara, fibrilatie ventriculara.
Precautii
Utilizati cu prudenta pe perioada lactatiei.
La copii se foloseste numai daca beneficiile depasesc riscurile.
Pacientii sensibili la produse de origine ovina pot dezvolta reactii alergice; se recomada testarea dermatologica. Poate apare stop cardiac la ingerarea a peste 10 mg de catre un adult sanatos sau peste 4 mg de un copil sanatos. Concentratiile serice constante de digoxin peste 10 ng/mL sau concentratiile de potasiu peste 5 mEq/L ca urmare a terapiei cu digoxin, necesita administrarea de digoxin immune Fab. Pentru calcularea dozei (in numar de fiole) de antidot in cazul intoxicatiei cu o cantitate cunoscuta de digoxin, se imparte incarcarea totala a corpului cu digitala (in mg) la 0,5. Incarcarea totala (mg) va fi aprox. egala cu cantitatea de digoxin (in mg) ingerata, capsule. Pentru comprimate, se mulitplica cantitatea ingerata cu 0.8 (pentru compensarea absorbtiei incomplete). Pentru aprecierea numarului de fiole la administrarea in toxicitatea cronica, se inmulteste nivelul seric al digoxinuli (ng/mL) cu greutatea corpului si se imparte la 100. La prepararea solutiei injectabile se adauga 4 mL de apa sterila pentru injectii. Daca se impune folosirea de concentratii mai mici (de ex. la copii) se poate dilua mai departe pentru obtinerea unei concentratii de 1 mg/mL. Se administreaza in 30 min printr-o membrana filtranta de 0,22 μm; se poate administra si in bolus daca exista pericolul imediat de stop cardiac. Solutia injectabuila se foloseste imediat; se poate pastra pana la 4 h la 2-8°C. La copiii mici se administreaza cu o seringa pentru tuberculina.
Evaluarea si controlul terapiei: Determinati cantitatea, timpul de la ingestie, si nivelele serice ale digoxinuli. Daca au existat episoade de hipersensibilitate, se efectueaza testare dermica: se prepara o solutie (0,1 mL de medicament in 9,9 mL SNS) si se administreaza 0,1 mL intradermic sau prin zgarierea tegumentului dupa ce a fost asezata o picatura de solutie pe piele; se observa locul dupa 20 min. Nu se va administra medicamentul daca testul dermic este pozitiv: placard, urtcarie cu halou eritematos. Nu se administreaza la persoanele cu alergii cunoscute la produse ovine. Monitorizati functiile vitale si frecventa cardiaca; urmariti dezechilibrele hidroelectrolitice; observati semnele de insuficienta cardiaca sau hipopotasemie.
Reactii adverse
Agravarea insuficientei cardiace congestive, fibrilatie atriala (datorita intreruperii adm digoxinei). Altele: hipopotasemie, hipersensibilitate (rar).
Actiune
Antidot in intoxicatia cu digoxin. Digoxin immune Fab contine anticorpi care leaga digoxina, impiedicand legarea acesteia in tesuturi. In cazuri de toxicitate digoxinica, anticorpii se leaga de digoxin, complexul astfel format se excreta prin rinichi. Pe masura descresterii nivelelor serice, digoxina se elibereaza din tesuturi, scazand astfel si nivelele tisulare, alaturi de cele serice. Debut: mai putin de 1 min; ameliorarea efectelor intoxicatiei apare in 30 min. Fiecare flacon contine 38 mg sau 40 mg de digoxin immune Fab, ce va lega aprox. 0,5 mg digoxin.
Mod de administrare
Intravenos- Ingestie acuta a unei cantitati necunoscute de digoxin: Adulti si copii 20 fiole.
Toxicitate in terapia cronica- Adulti 6 fiole de obicei sunt suficiente. Copii sub 20 kg 1 fiola este suficienta.