ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

DIPROGENTA CREMA UNGUENT < Medicamente care incep cu litera D < Dictionar Medicamente

Indicatii
Numai pentru uz dermatologic. Diprogenta este indicat pentru ameliorarea manifestarilor inflamatorii ale dermatozelor, care raspund la corticoterapie, cand sunt complicate cu infectii secundare cauzate de microorganisme sensibile la gentamicina sau cand este suspectata posibilitatea aparitiei unor asemenea infectii. Asemenea afectiuni includ: psoriazisul, dermatita de contact (dermatita venenata), dermatita atopica (eczema infantila, dermatita alergica), neurodermatita (lichen simplex cronic), lichenul plan, eczemele (incluzand eczema numulara, eczema mainii, dermatita eczematiforma), intertrigo-ul, dishidroza (pompholyx), dermatita seboreica, dermatita exfoliativa, dermatita solara, dermatita statis, pruritul ano-genital si pruritul senil.

Contraindicatii:
Diprogenta este contraindicat la pacientii cu antecedente de sensibilitate la oricare dintre componentele sale.

Precautii:
Daca apare iritatia locala sau sensibilizarea, tratamentul cu Diprogenta trebuie intrerupt. Oricare dintre efectele secundare care au fost raportate la utilizarea sistemica a corticosteroizilor, inclusiv supresia suprarenaliana, pot aparea de asemenea la corticosteroizii topici, in special la sugari si la copii. Absorbtia corticosteroizilor topici creste daca sunt tratate suprafete mari ale corpului sau daca este folosita tehnica ocluziva. In aceste conditii sau daca se anticipeaza o terapie pe termen lung, trebuie luate masuri adecvate, de precautie, mai ales in cazul nou-nascutilor si al copiilor. Folosirea antibioticelor topice permite ocazional inmultirea microorganismelor nespecifice, inclusiv a fungilor. In acest caz, precum si in cazul iritarii, sensibilizarii sau suprainfectiei, tratamentul cu gentamicina trebuie intrerupt si trebuie instituita o terapie adecvata. Diprogenta nu este indicata pentru uz oftalmic.
Utilizarea in pediatrie. Copiii pot prezenta o mai mare sensibilitate de supresie a axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian (HPA) si de aparitie a efectelor corticosteroide exogene decat adultii, din cauza absorbtiei crescute, datorata unei suprafete mai mari de piele raportata la greutatea corporala. La copiii care au primit corticosteroizi topici au fost raportate supresia axului HT-HF-SR, sindrom Cushing, retardare liniara a cresterii, intarzierea cresterii in greutate si hipertensiune intracraniana. Manifestarile supresiei suprarenale la copii includ nivele scazute ale cortizolului plasmatic si absenta raspunsului la stimularea cu ACTH. Manifestarile hipertensiunii intracraniene includ bombarea fontanelei, cefalee si edem papilar bilateral.
Sarcina si alaptare. Deoarece siguranta utilizarii corticosteroizilor topici la femeile gravide nu a fost stabilita, medicamentele din aceasta clasa trebuie utilizate in timpul sarcinii numai daca beneficiul scontat justifica riscul potential pentru fat. Medicamentele din aceasta clasa nu trebuie folosite in cantitati mari sau pe perioade lungi de timp la pacientele gravide. Deoarece nu se cunoaste daca administrarea topica a corticosteroizilor poate avea ca rezultat o absorbtie sistemica suficienta pentru a produce cantitati detectabile in laptele matern, trebuie luata o decizie in sensul intreruperii alaptarii sau a tratamentului, luandu-se in consideratie importanta medicatiei pentru mama.
Supradozare. - Simptome: Utilizarea excesiva sau prelungita a corticosteroizilor topici poate suprima functia hipofizo-suprarenala putand provoca insuficienta suprarenaliana secundara si manifestari de hipercorticism, inclusiv boala Cushing. O singura supradoza de gentamicina nu se asteapta sa produca simptome. Utilizarea excesiva si prelungita a gentamicinei topice poate conduce la infectarea cu fungi sau bacterii rezistente.
               - Tratament: Este indicat tratamentul simptomatic corespunzator. Simptomele de hipercorticism sunt de obicei reversibile. Daca este necesar, trebuie tratat dezechilibrul electrolitic. In cazurile de toxicitate cronica este recomandata intreruperea treptata a administrarii corticosteroizilor. In caz de suprainfectie este indicata terapie adecvata antifungica sau antibacteriana.

Reactii adverse:
Reactiile adverse raportate la utilizarea corticosteroizilor topici includ usturimea, pruritul, iritatia locala, uscaciunea pielii, foliculita, hipertricoza, eruptiile acneiforme, hipopigmentarea, dermatita periorala, dermatita alergica de contact. Efectele adverse care apar mai frecvent in cazul folosirii pansamentelor ocluzive includ macerarea pielii, infectii secundare, atrofia cutanata, striatii si miliaria. Tratamentul cu gentamicina a produs iritatie tranzitorie (eritem si prurit) care de obicei nu a necesitat intreruperea tratamentului.

Compozitie:
Diprogenta crema si unguent contine in fiecare gram 0,64 mg betametazona dipropionat echivalent a 0,5 mg (0,05%) betametazona si gentamicina sulfat, echivalent a 1 mg (0,01%) gentamicina baza. Ingredienti inactivi: Crema: clorocresol, fosfat de sodiu, acid fosforic, vaselina alba, ulei de parafina, cetomacrogol, alcool cetostearilic, apa purificata. Unguent: ulei de parafina, vaselina alba.

Actiune:
Diprogenta este eficace datorita actiunilor sale antiinflamatorii, antipruriginoase si vasoconstrictoare. Diprogenta a demonstrat aceste actiuni intr-o maniera sustinuta, permitand prin aceasta aplicarea de doua ori pe zi. Gentamicina, un antibiotic bactericid cu spectru larg, este eficace impotriva unui numar mare de agenti patogeni comuni ai pielii. Bacteriile sensibile la actiunea acestuia includ tulpini de streptococi (grupul A beta hemolitic, alfa hemolitic), Staphylococcus aureus (coagulazo-pozitivi, coagulazo-negativi si cateva tulpini producatoare de penicilinaze) si bacterii gramnegative: Pseudomonas aeruginosa, Aerobacter aerogenes, Escherichia coli, Proteus vulgaris si Klebsiella pneumoniae.

Mod de administrare:
O pelicula fina de Diprogenta trebuie aplicata astfel incat sa acopere complet intreaga suprafata de piele afectata, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Pentru unele cazuri, o terapie de intretinere adecvata poate fi obtinuta cu aplicatii mai putin frecvente.









DIPROGENTA, CREMA, UNGUENT - medicamente care incep cu litera D - dictionar medicamente - startsanatate