ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

DOBUTAMIN GIULINI PULBERE INJECTABILA < Medicamente care incep cu litera D < Dictionar Medicamente

Indicatii:
Tratamentul inotrop pozitiv al insuficientei cardiace acute sau cronice decompensate acut, de tip antero- sau/si retrograd.

Contraindicatii:
Dobutamin 250 mg nu poate fi administrat in caz de: hipersensibilitate cunoscuta la dobutamina; existenta a unui obstacol mecanic al umplerii si/sau golirii ventriculare, ca in: tamponada cardiaca, pericardita constrictiva, cardiomiopatia hipertrofica obstructiva si stenoza aortica severa; stari hipovolemice severe; administrare concomitenta de inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO).

Precautii:
Dupa terapia cu dobutamina s-au observat cresteri si descresteri regionale ale fluxului sanguin coronarian, ceea ce poate modifica consumul miocardic de oxigen. La pacientii cu boala coronariana severa poate aparea o deteriorare severa a simptomelor clinice, mai ales daca terapia cu dobutamina este insotita de o crestere importanta a frecventei cardiace si/sau tensiunii arteriale. Ca in cazul tuturor substantelor inotrop pozitive, utilizarea dobutaminei la pacientii cu cardiopatie ischemica trebuie atent cantarita de la caz la caz.
Sarcina si alaptare. Cum nu exista experienta privind siguranta administrarii in timpul sarcinii si alaptarii, la gravide dobutamina trebuie administrata doar in indicatii vitale si cand nu este disponibil un alt tratament cu risc mai scazut. Daca este necesar tratamentul in timpul alaptarii, alaptarea trebuie intrerupta pe durata tratamentului.

Reactii adverse:
Chiar la doze terapeutice, frecventa cardiaca creste de obicei (cu 5-15 batai/min la cei mai multi pacienti). O crestere a presiunii sistolice (de 10-20 mmHg la cei mai multi pacienti) s-a observat in mod similar la doze terapeutice. La pacientii cu hipertensiune se asteapta o crestere mai mare a presiunii arteriale. O scadere brusca si pronuntata a presiunii sanguine s-a raportat ocazional, reintorcandu-se rapid la valoarea initiala dupa reducerea dozei sau oprirea perfuziei. Tratamentul poate fi necesar in cazuri izolate. Dobutamin poate determina noi aritmii ventriculare sau poate accentua aritmii ventriculare preexistente. Tahicardiile ventriculare sau fibrilatia ventriculara apar foarte rar. Cum dobutamina scurteaza timpul de conducere AV, poate aparea o crestere a frecventei de contractie ventriculara la pacientii cu fibrilatie atriala. Pacientii cu fibrilatie atriala cu transmitere rapida ventriculara trebuie de aceea digitalizati inainte de a primi dobutamina in perfuzie. Ocazional, s-a observat usoara vasoconstrictie, in special la pacientii care au fost tratati in prealabil cu -blocanti. Simptome de angina pectorala s-au observat la 1-3 % din pacienti, mai ales varstnici. Efecte secundare asupra necesarului miocardic de oxigen, tabloului simptomelor si metabolismului cardiac nu pot fi neglijate la pacientii avand cardiopatie ischemica severa. Simptome ca eruptie cutanata, febra, eozinofilie si bronhospasm apar ocazional si sunt semne de hipersensibilizare. Dobutamina poate, de asemenea, sa duca la scaderea potasiului seric, dar rareori duce la hipopotasemie. La copii, cresterea frecventei cardiace si/sau a presiunii sanguine pot fi mai pronuntate iar scaderea presiunii capilare pulmonare mai mica decat la adulti.

Compozitie:
Flacon injectabil cu 530 mg liofilizat, continand 280 mg dobutamina hidroclorica

Actiune:
Dobutamina este o amina simpatomimetica sintetica, cu actiune inotrop pozitiva, explicata in principal de actiunea agonista pe receptorii cardiaci 1 si 1. Creste contractilitatea, creste volumul bataie si debitul cardiac. Dobutamina are, de asemenea, efecte agoniste pe receptorii periferici 2 (si, in mai mica masura, pe receptorii 2). Are actiune cronotrop pozitiva si efecte pe vasele periferice, mult mai putin importante decat celelalte catecolamine. Dobutamina actioneaza direct si independent de concentratia sinaptica de catecolamine, dar nu afecteaza receptorii de dopamina si nu afecteaza eliberarea endogena de noradrenalina.

Administrare:
Doza trebuie ajustata individual. Debitul necesar al perfuziei depinde de raspunsul pacientului la tratament si de aparitia efectelor adverse.
La adulti, experienta a aratat ca cei mai multi pacienti raspund la doze intre 2,5 si 10 g/kg corp/min. Doze peste 40 g/kg corp/min au fost administrate in cazuri individuale.
La copii s-au utilizat doze intre 1 si 15 g/kg corp/min. Exista dovezi ca doza minima eficace este mai mare la copii decat la adulti. Se recomanda atentie la doze mari. La doze peste 7,5 g/kg corp/min se observa cele mai multe efecte secundare si mai ales tahicardie. Doza necesara la copii trebuie tatonata atent, pentru a intercepta fereastra terapeutica probabil mai ingusta la copii. Se recomanda ca doza sa fie redusa gradat inainte de intreruperea dobutaminei.
Din cauza timpului de injumatatire scurt, dobutamina trebuie administrata in perfuzie intravenoasa continua. Durata tratamentului perfuzabil depinde de necesitatile clinice si este stabilita de medic. in timpul administrarii de dobutamina trebuie atent monitorizate frecventa cardiaca, ritmul cardiac, tensiunea arteriala, fluxul urinar si debitul perfuziei. Daca este posibil, presiunea venoasa centrala si presiunea capilara pulmonara de ocluzie trebuie monitorizate continuu.









DOBUTAMIN GIULINI, PULBERE INJECTABILA - medicamente care incep cu litera D - dictionar medicamente - startsanatate