Indicatii:
Constipatie - reglarea ritmului fiziologic al colonului.
Encefalopatia portala - tratamentul si prevenirea precomei/comei hepatice. In cazurile in care se considera ca reducerea consistentei scaunului are un beneficiu medical (hemoroizi, dupa operatii pe colon sau in regiunea anala).
Contraindicatii:
Galactozemie. Obstructie colonica. Hipersensibilitate la una din componentele produsului.
Precautii:
Daca dupa cateva zile de tratament constipatia nu se rezolva sau reapare, trebuie consultat specialistul. Daca produsul este utilizat de un pacient cu deficienta de lactaza, trebuie luata in consideratie cantitatea de glucide continuta, pulberea de Duphalac contine sub 0,2 g de lactoza pe 10 g de lactuloza. Doza utilizata in mod normal in constipatie nu ridica probleme diabeticilor. Dozele obisnuite utilizate in tratamentul precomei si comei hepatice sunt mult mai mari si pot ridica probleme in cazul diabeticilor.
Duphalac nu afecteaza capacitatea psihomotorie necesara conducerii masinii sau manevrarii utilajelor
Sarcina si alaptare. Pe baza cunostintelor actuale, acest medicament poate fi prescris in timpul sarcinii si lactatiei.
Reactii adverse:
Poate aparea flatulenta in timpul primelor zile de tratament, dar aceasta dispare in general dupa cateva zile. Cand sunt recomandate doze mai mari, pot sa apara dureri abdominale si diaree. in fiecare din aceste cazuri, dozele trebuie micsorate. Daca sunt administrate doze mai mari (de ex. in cazul encefalopatiei portale) si pentru o perioada de timp indelungata, poate sa apara un dezechilibru electrolitic datorita diareei.
Actiune:
In colon, lactuloza este descompusa de flora bacteriana in acizi organici cu molecula mica. Acesti acizi determina scaderea pH-ului in lumenul colonic si, prin efect osmotic, conduc la o crestere a volumului continutului colonic. Aceste efecte stimuleaza activitatea peristaltica a colonului si normalizeaza consistenta scaunului. Constipatia este astfel inlaturata si se restabileste ritmul fiziologic al colonului. In encefalopatia portala si (pre)coma hepatica, efectul este atribuit inhibarii bacteriilor proteolitice prin cresterea bacteriilor acidofile (ex. lactobacillus), sechestrarii amoniacului in forma ionica prin acidifierea continutului colonic, catarului datorat atat pH-ului scazut de la nivelul colonului, cat si efectului osmotic si alterarii metabolismului bacterian anaerob. Lactuloza este slab absorbita dupa administrare orala si este metabolizata de catre flora bacteriana colonica. Metabolizarea este completa la doze de pana la 25-50 g; la doze mai mari, o parte poate fi eliminata nemodificata.
Administrare:
Doza zilnica trebuie adaptata cerintelor individuale.
Urmatoarele doze pot servi pentru orientare:
Constipatie - Adulti 10 - 30 g, doza initiala si 10 - 20 g doza de intretinere
- Copii 7-14 ani 10 g, doza initiala si 7 - 10 g doza de intretinere
- Copii 1-6 ani 3 - 7 g doza initiala si 3 - 7 g doza de intretinere
- Copii 0-1 an 3 g doza initiala si 3 g doza de intretinere
Ca regula generala, doza poate fi micsorata dupa un timp in functie de nevoile pacientului. Cand doza necesara pentru copii este foarte mica, trebuie luata in consideratie inlocuirea Duphalac pulberii cu Duphalac sirop. Se administreaza de preferinta in doza unica, in timpul micului dejun. Efectul clinic poate aparea dupa cateva zile, datorita modului de actiune al lactulozei. Daca efectul nu apare dupa primele doua zile, pot fi administrate doze mai mari. Duphalac pulbere poate fi luat cu lingura si inghitit cu apa sau alte lichide. Cristalele pot, de asemenea, sa fie presarate peste mancare sau amestecate cu apa sau alte lichide inainte de inghitire.
Pre-coma sau coma hepatica.- Doza initiala: 20-30 g de 3 ori pe zi.
- Doza de intretinere trebuie adaptata pana cand se obtin 2-3 scaune moi pe zi;
pH-ul scaunului trebuie sa fie de 5,0-5,5.