ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

DUOTRAV < Medicamente care incep cu litera D < Dictionar Medicamente
DuoTrav picaturi oftalmice se utilizeaza pentru a reduce tensiunea intraoculara crescuta, care poate duce la o afectiune numita glaucom.


DuoTrav 40 de micrograme/ml + 5 mg/ml picaturi oftalmice, solutie

travoprost/timolol

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament .
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi. Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile aderse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa ii spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect
1. Ce este DuoTrav si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati DuoTrav
3. Cum sa utilizati DuoTrav
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza DuoTrav
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE DuoTrav SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
DuoTrav picaturi oftalmice se utilizeaza pentru a reduce tensiunea intraoculara crescuta, care poate duce la o afectiune numita glaucom.
Tensiunea intraoculara crescuta. Globii oculari contin un lichid apos limpede care hraneste interiorul ochiului. Pe masura ce acest lichid este eliminat din ochi, se produce un alt lichid care il inlocuieste. Daca ochiul se umple cu lichid mai repede decat se goleste, tensiunea din interiorul sau creste. Daca aceasta crestere este prea mare , poate dauna vederii .
DuoTrav este o asociere de tratamente pentru glaucom. Travoprost este un analog de prostaglandina care actioneaza prin cresterea cantitatii de lichid eliminat, ceea ce duce la scaderea presiunii din interiorul ochiului. Timolol este un beta-blocant care actioneaza prin reducerea productiei de lichid din interiorul ochiului. Cele doua componente actioneaza impreuna pentru a reduce presiunea din interiorul ochiului.

2. INAINTE SA UTILIZATI DuoTrav
Nu utilizati DuoTrav
•daca sunteti alergic la travoprost, prostaglandine, timolol, beta-blocante sau la oricare dintre celelalte componente ale DuoTrav.
•daca aveti astfel de probleme respiratorii ca astm bronsic, bronsita sau alte tipuri de probleme de respiratie
•daca suferiti de o forma severa de febra a fanului
•daca aveti o frecventa redusa a batailor inimii, insuficienta cardiaca sau tulburari de ritm cardiac
•daca suprafata ochiului este cetoasa
Daca va aflati in oricare dintre aceste situatii, adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari.

Aveti grija deosebita cand utilizati DuoTrav
• DuoTrav poate provoca senzatie de lipsa de aer sau respiratie suieratoare. Daca respiratia vi se modifica in mod ingrijorator cand utilizati DuoTrav, anuntati-va medicul cat mai curand posibil.
• Daca aveti orice reactie alergica severa in timpul utilizarii DuoTrav, indiferent de cauza, tratamentul cu adrenalina poate sa nu fie la fel de eficace. Asadar, daca vi se prescrie orice alt tratament, informati personalul medical ca utilizati DuoTrav.
• Daca aveti angina pectorala , probleme de circulatie sau hipotensiune arteriala , DuoTrav le poate agrava. Daca va ingrijoreaza aparitia oricaror modificari ale simptomelor acestora, anuntati-va medicul cat mai curand posibil.
• Daca aveti diabet , DuoTrav poate masca simptomele care indica valori scazute ale glucozei in sange ( hipoglicemie ), respectiv tremuraturi si ameteli ; asadar acest medicament trebuie utilizat cu prudenta.
• Daca aveti varsta sub 18 ani, DuoTrav nu trebuie utilizat.
• DuoTrav poate modifica culoarea irisului (partea colorata a ochiului). Aceasta schimbare poate fi permanenta.
• DuoTrav poate duce la cresterea lungimii, grosimii, intensitatii culorii si/sau numarului de gene si poate provoca cresterea neobisnuita a parului la nivelul pleoapelor.
•Travoprost poate fi absorbit la nivelul pielii si de aceea nu trebuie utilizat de femeile gravide sau care intentioneaza sa ramana gravide. Daca medicamentul ajunge in contact cu pielea, indiferent in ce cantitate, zona respectiva trebuie spalata bine imediat.

Utilizarea altor medicamente
DuoTrav poate afecta sau poate fi afectat de alte medicamente pe care le utilizati, inclusiv alte picaturi oftalmice pentru tratarea glaucomului. Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati sau intentionati sa utilizati medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, medicamente pentru tratamentul bolilor de inima sau a diabetului zaharat. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului dacaluati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea
Nu utilizati DuoTrav daca sunteti gravida. Daca exista posibilitatea sa ramaneti gravida, trebuie sa folositi mijloace contraceptive adecvate in timp ce utilizati acest medicament .
Daca alaptati, DuoTrav poate trece in lapte.
Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua orice medicament .

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Vederea vi se poate incetosa pentru o perioada de timp dupa administrarea DuoTrav. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje decat dupa disparitia acestor simptome.

Informatii importante privind unele componente ale DuoTrav
• Daca purtati lentile de contact moi. Nu utilizati picaturile in timp ce purtati lentilele de contact . Asteptati 15 minute dupa administrarea picaturilor inainte de a va aplica din nou lentilele de contact . Un conservant din DuoTrav (clorura de benzalconiu) poate afecta lentilele
de contact moi.
•DuoTrav contine ulei polioxil de ricin hidrogenat, care poate provoca reactii la nivelul pielii.

3. CUM SA UTILIZATI DuoTrav
Utilizati intotdeauna DuoTrav exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza obisnuita
Adulti: 1 picatura intr-un ochi sau in ambii, o data pe zi-dimineata sau seara. Administrati-va picaturile la aceeasi ora in fiecare zi.
Utilizati DuoTrav pentru ambii ochi numai daca asa v-a spus medicul dumneavoastra. Urmati tratamentul atata timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra.
Utilizati DuoTrav numai ca picaturi pentru ochi.
•Imediat inainte de prima deschidere a flaconului, rupeti folia protectoare, scoateti flaconul si inscrieti data primei deschideri in spatiul de pe eticheta prevazut in acest scop
•Luati flaconul de DuoTrav si o oglinda
•Spalati-va pe maini
•Desurubati capacul
•Tineti flaconul intre degetul mare si aratator, cu varful in jos
•Lasati capul pe spate. Trageti pleoapa in jos cu un deget curat, pana cand se formeaza un „buzunar” intre pleoapa si ochi. Picatura va cadea aici.
•Aduceti picuratorul aproape de ochi. Va puteti ajuta si de oglinda
•Nu atingeti picuratorul de ochi, pleoape, suprafetele invecinate sau alte suprafete. Astfel s-ar putea infecta picaturile ramase in flacon.
•Apasati usor flaconul astfel incat la o apasare sa eliberati o picatura de DuoTrav.
•Dupa administrarea DuoTrav, apasati cu un deget coltul ochiului, langa nas . Aceasta ajuta la impiedicarea trecerii DuoTrav in restul corpului
•Daca va administrati picaturi in ambii ochi, repetati aceste etape si pentru celalalt ochi.
•Imediat dupa utilizare, puneti capacul flaconului la loc si insurubati-l strans
•Nu va administrati simultan DuoTrav din mai multe flacoane. Nu rupeti folia protectoare decat inainte de a incepe sa va administrati DuoTrav.

Cat DuoTrav sa va administrati
Daca o picatura nu ajunge in ochi, incercati din nou.
Daca v-ati administrat prea mult DuoTrav in ochi, clatiti-va cu apa calduta. Nu va mai administrati alta picatura pana la momentul dozei urmatoare. Daca ati uitat sa va administrati DuoTrav, puneti in ochi o picatura imediat ce v-ati adus aminte si apoi urmati tratamentul obisnuit. Nu va administrati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate.
Doza nu trebuie sa depaseasca o picatura pe zi in ochiul/ochii afectat/afectati.
Daca intrerupeti utilizarea DuoTrav fara sa discutati cu medicul dumneavoastra, tensiunea din interiorul ochiului nu va mai fi controlata, ceea ce ar putea duce la pierderea vederii .
Daca utilizati si alte picaturi pentru ochi, asteptati cel putin 5 minute intre administrarea DuoTrav si a celuilalt medicament .
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, DuoTrav poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Va puteti administra picaturile in continuare, exceptand situatia in care reactiile adverse sunt grave.
Daca acestea va ingrijoreaza, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Nu intrerupeti tratamentul cu DuoTrav fara sa discutati in prealabil cu medicul dumneavoastra.
Reactii adverse foarte frecvente
(apar la mai mult de un utilizator din 10).
Reactii la nivelul ochiului:: iritatii oculare, inrosirea ochilor
Reactii adverse frecvente
(apar la 1pana la 10 utilizatori din 100)
Reactii la nivelul ochiului: inflamatii in interiorul ochiului, 1 luna sau durere persistand sau
reaparand dupa 3 luni, sau durere
asociata cu leziune tisulara
progresiva. Durerea somatogena
(organica) este durerea explicata
prin-tr-o cauza organica. Durerea
psihogena apare fara o patologie
organica asociata. Durerea somatica
poate fi nociceptiva (declansata
prin activarea fibrelor nervoase
senzitive. Cand sunt afectati
nervii somatici, durerea este
resimtita tipic, ca durere continua
sau ca presiune) sau neuropatica
(se produce prin disfunctionalitati
în sistemul nervos;
se crede
ca este declansata de procese
somatosenzitive aberante în
sistemul nervos periferic, în
sistemul nervos central sau în
ambele)")'>durere si umflare la nivelul ochiului, sensibilitate la lumina, sangerare conjunctivala, vedere incetosata, senzatie de ochi uscat, mancarimi in ochi, alergie oculara , lacrimare pronuntata, iritatii , mancarimi, inrosire, 1 luna sau durere persistand sau
reaparand dupa 3 luni, sau durere
asociata cu leziune tisulara
progresiva. Durerea somatogena
(organica) este durerea explicata
prin-tr-o cauza organica. Durerea
psihogena apare fara o patologie
organica asociata. Durerea somatica
poate fi nociceptiva (declansata
prin activarea fibrelor nervoase
senzitive. Cand sunt afectati
nervii somatici, durerea este
resimtita tipic, ca durere continua
sau ca presiune) sau neuropatica
(se produce prin disfunctionalitati
în sistemul nervos;
se crede
ca este declansata de procese
somatosenzitive aberante în
sistemul nervos periferic, în
sistemul nervos central sau în
ambele)")'>durere si umflare la nivelul pleoapei; senzatie de ochi obositi, stimularea cresterii lungimii genelor sau a numarului acestora
Reactii adverse generale: nervozitate, ameteli , dureri de cap, batai neregulate sau rare ale inimii, tensiunea arteriala crescuta sau scazuta, scurtarea respiratiei, urticarie , intensificarea culorii pielii din jurul ochilor , dureri in maini si picioare .
Reactii adverse mai putin frecvente
(apar la 1 pana la 10 utilizatori din 1000)
Reactii la nivelul ochiului: tumefierea conjunctivei
Reactii adverse generale: tuse , iritatii in gat, secretii nazo - faringiene , valori anormale ale rezultatelor testelor functiei hepatice , inflamarea pielii si mancarimi, colorarea urinei, senzatie de sete
Reactii adverse suplimentare din experienta dupa punerea pe piata a DuoTrav pentru care frecventa
este necunoscuta, includ:
Reactii la nivelul ochiului: irita , pleoape lasate (ptoza palpebrala)
Reactii adverse generale: eruptii trecatoare pe piele , insuficienta cardiaca, dureri in piept, accident vascular cerebral , lesin, depresie , astm bronsic, cresterea frecventei batailor inimii, senzatie de
amortire sau furnicaturi, caderea parului
Reactii adverse suplimentare care au fost semnalate anterior la persoanele tratate cu picaturi oftalmice continand travoprost sau timolol si care nu au fost semnalate la DuoTrav, includ:
Reactii la nivelul ochiului: vedere dubla, formarea de cruste pe pleoapa, modificarea culorii irisului
Reactii adverse generale: infarct miocardic, scaderea fluxului sanguin spre creier , hipoglicemie , pierderea puterii si a energiei,, diaree , greata, exfolierea pielii, nas infundat, slabiciune neuromusculara cronica, insuficienta respiratorie.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grav ǎ sau daca observati orice reactie adversa nementionatǎ in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA DuoTrav
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor .
Nu utilizati DuoTrav dupa data de expirare inscrisa pe flacon si pe cutie dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Trebuie sa aruncati flaconul la 4 saptamani dupa prima deschidere, pentru a evita infectiile, si sa utilizati un flacon nou. Scrieti data la care ati deschis flaconul in spatiul prevazut pe eticheta fiecarui
flacon si pe cutie.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6.INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine DuoTrav
Substantele active sunt travoprost 40 de micrograme/ml si timolol 5 mg/ml .
Celelalte componente sunt: clorura de benzalconiu, manitol, trometamol, ulei polioxil de ricin hidrogenat 40 (HCO-40), acid boric , edetat disodic, acid clorhidric (pentru ajustarea pH - ului ), apa purificata.
Cantitati mici de acid clorhidric se adauga pentru a mentine nivelul de aciditate (nivelul pH - ului ) in limite normale.

Cum arata DuoTrav si continutul ambalajului
DuoTrav este un lichid (o solutie limpede, incolora) disponibil intr-o cutie continand un flacon din plastic a 2,5 ml cu capac filetat, sau intr-o cutie continand trei sau sase flacoane din plastic a 2,5 ml cu
capac filetat. Fiecare flacon este ambalat intr-o folie protectoare. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.


Producatorul
Alcon Laboratories (UK) Ltd

DuoTrav - medicamente care incep cu litera D - dictionar medicamente - startsanatate