ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

EDECRIN TABLETE SOLUTIE INJECTABILA < Medicamente care incep cu litera E < Dictionar Medicamente

Indicatii
Insuficienta cardiaca congestiva, edem pulmonar acut, edeme asociate sindromului nefrotic, ascita indusa de edeme idiopatice, limfedem, malignitati. Tratamentul pe termen scurt al ascitei de cauza tumorala, al limfedemului sau edemelor idiopatice. Utilizare pe termen scurt la copiii (exceptie copii mici) cu boala cardiaca congenitala.

Contraindicatii
Sarcina (frecvent), lactatia, utilizarea la nou-nascuti. Anuria si leziunile renale severe.

Precautii
Diuretic potent; dozele excesive pot determina diureza marcata, cu depletie importanta de electroliti si apa. Este necesara supraveghere de specialitate; doze individualizate. Varstnicii pot fi mai sensibili la dozele uzuale pentru adulti. Utilizati cu precautie la diabetici si la cei cu ciroza hepatica (sunt mai susceptibili la dezechilibru electrolitic). Monitorizati atent pacientii cu guta. Siguranta si eficacitatea administrarii orale si IV la copii nu au fost stabilite.
Admistrati tabletele dupa mese. Nu administrati IV sau SC datorita durerii si iritarii locale. La cei cu risc Inalt de dezvoltare a acidozei metabolice, se pot prescrie clorura de amoniu sau clorura de arginina. Reconstituiti pulberea pentru injectii prin adaugarea de 50 mL de dextroza 5% sau NaCl. Solutia rezultata poate fi opalescenta sau voalata; nu o folositi. Nu amestecati solutia cu sange integral sau cu derivate de sange.
Administrati lent IV intermitent timp de 30 min, direct sau prin tubare IV. Cand este administrat IV direct, rata poate fi de 10 mg/min. Daca este necesara o a doua injectie, utilizati un alt loc pentru injectare pentru a preveni tromboflebita. Utilizati solutiile In intervalul de 24 h de la reconstituire; aruncati restul de solutie nefolosita.
Evaluarea si controlul terapiei: Investigati prezenta diabetului sau cirozei; stabiliti absenta anuriei. Monitorizati electrolitii, hemoleucograma, testele functionale renale si hepatice. In terapia prelungita, efectuati testarea auzului. Monitorizati semnele vitale, diureza, greutatea. Observati diureza excesiva sau scaderea ponderala; poate apare rapid dezechilibru electrolitic. Daca apare diaree apoasa severa, se Intrerupe medicatia. Efectuati teste pentru detectarea sangerarii oculte In urina si scaun. Observati tulburarile vestibulare. Nu administrati concomitent cu alti agenti ototoxici. Pierderea auzului survine frecvent dupa administrarea rapida IV sau dupa doze mari. Monitorizati nivelele serice ale K; stabiliti necesarul de potasiu. Nu este necesara restrictie de sare, deoarece medicamentul prezinta un puternic efect asupra excretiei sodiului; poate apare hiponatremie, daca consumul de sare este redus.
Supradozarea - Simptome: pierdere excesiva de apa, electroliti (apar ameteli, slabiciune, confuzie, varsaturi, anorexie, letargie, crampe), deshidratare, scaderea volumului sangvin, colaps circulator (posibile tromboza vasculara si embolism).
                  - Tratament: echilibrati hidro-electrolitic, monitorizati fluxul urinar si nivele serice ale electrolitilor. Induceti emeza sau efectuati lavaj gastric. Poate fi necesara ventilatie artificiala, admistrare de oxigen. Tratamentul celorlalte simptome.

Reactii adverse
Dezechilibru electrolitic: hipokalemie/natremie, alcaloza hipocloremica, hipomagnezemie/ calcemie. Gastrointestinale: anorexie, greturi si varsaturi, diaree (poate apare brusc si poate fi apoasa, profuza), pancreatita acuta, icter, hemoragie gastrointestinala, disfagie.
Hematologic: neutropenie severa, trombocitopenie, agranulocitoza, rar purpura Henoch-Schonlein la pacientii cu boala cardiaca reumatica.
SNC: anxietate, confuzie, vertij, cefalee.
Manifestari generale: febra, frisoane, stare generala proasta.
Otic: tinitus, pierderea ireversibila a auzului.
Diverse: hematurie, atac de guta, tulburari de vedere, rash, durere si iritatie locala dupa administrarea parenterala, hiperuricemie/glicemie.
Acidul etacrinic poate conduce la deces pacientii grav bolnavi, refractari la alte diuretice.

Actiune
Diuretic de ansa. Inhiba reabsorbtia sodiului si clorului la nivelul ansei Henle; reduce reabsorbtia sodiului si clorului si creste excretia potasiului la nivelul tubului distal. Actiune directa pe tubul proximal, astfel crescand excretia de electroliti. In timpul diurezei, se excreta cantitati mari de sodiu si clor si cantitati mici de potasiu si bicarbonat. Debut: PO, 30 min; IV, In 5 min. Concentratie maxima: PO, 2 h; IV, 15-30 min. Durata: PO, 6-8 h; IV, 2 h. Metabolitii sunt excretati In urina. Diureza si pierderea de electroliti este mai pronuntata la acidul etacrinic decat la diureticile tiazidice.

Mod de administrare
Intravenos: Adulti 50 mg (sau 0,5-1 mg/kg); se poate repeta dupa 2-4 h, desi frecvent este necesara doar o singura doza. Se poate utiliza si o doza de 100 mg IV.
Tablete: Adulti - initial 50-200 mg/zi In una sau mai multe doze divizate pentru a determina scadere ponderala de 2,2-4,4 kg/zi. La nevoie, doza poate fi crescuta cu 25-50 mg/zi.
                     - intretinere: Frecvent se administreaza 50-200 mg (maxim 400 mg) In edemele severe, refractare.
Daca este utilizat In combinatie cu alte diuretice, doza initiala este de 25 mg si se poate creste apoi treptat, cu cate 25 mg.
            La copii - initial: 25 mg/zi; la nevoie se poate creste doza cu 25 mg/zi;
                       - intretinere: ajustati doza In functie de necesitati.
Dozajul la copii mici nu a fost stabilit.

EDECRIN, TABLETE, SOLUTIE INJECTABILA - medicamente care incep cu litera E - dictionar medicamente - startsanatate