ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

ETHAMBUTOL COMPRIMATE < Medicamente care incep cu litera E < Dictionar Medicamente

Indicatii:
Tuberculoza pulmonara, tuberculoza miliara, pleurezia tuberculoasa, peritonita tuberculoasa, meningita tuberculoasa, tuberculoza genito-urinara, tuberculoza osteoarticulara si ganglionara. Se va asocia obligatoriu cu alte chimioterapice si antibiotice antituberculoase (administrat singur germenii dezvolta rezistenta).

Contraindicatii:
Este contraindicat pacientilor ce prezinta hipersensibilitate la etambutol, nevrita optica si insuficienta renala.

Precautii:
Se recomanda prudenta la copii sub 13 ani, la batrani, la cei cu acuitate vizuala redusa, cu cataracta sau retinopatie diabetica, insuficienta renala, la alcoolici si la marii fumatori. Bolnavii tratati concomitent cu antiinflamatorii nesteroidiene, disulfiram sau antimalarice de sinteza trebuie urmariti cu atentie existand riscul nevritei optice. Aparitia tulburarilor de vedere in timpul tratamentului impune oprirea acestuia. Preventiv, se va face controlul oftalmologic inainte de inceperea tratamentului.

Reactii adverse:
Nevrita optica cu pierderea partiala a vederii (reversibila in cateva luni daca se suprima tratamentul imediat), febra, artralgii, eruptii cutanate alergice, prurit, cefalee, greturi, varsaturi, dureri abdominale, parestezii, stari confuzive, rareori nevrite periferice sau alterari pasagere ale functiei hepatice, hiperuricemie.

Compozitie:
Un comprimat contine: 400 mg etambutol, amidon de porumb, lactoza, polivinilpirolidona, carboximetilceluloza sodica, talc, stearat de magneziu, aerosil.

Actiune:
Chimioterapic antituberculos major cu actiune bacteriostatica asupra M. tuberculosis si M. kansasii. Etambutolul se absoarbe bine din intestin, in 2 4 ore, cu o biodisponibilitate de 77%, fara a fi interferat de alimente. Circula in sange legat de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 20 30% si este metabolizat in ficat in proportie de aproximativ 22% dupa administrarea orala. Se elimina predominant urinar (aproximativ 50% din doza administrata oral se elimina in forma neschimbata) si numai 25% prin scaun. Timpul de injumatatire plasmatic este de 3,1 ore. Nu trece in lichidul cefalorahidian decat in meningita.

Administrare:
Adulti - oral 15 mg/kg corp/zi, priza unica, pe stomacul gol, zilnic sau 40 50 mg/kg corp/zi, bisaptamanal asociat cu alt tuberculostatic (isoniazida, rifampicina, streptomicina). in insuficienta renala: 10 mg/kg corp/zi, pentru un clearance al creatininei de 70 ml/min.
Copii - oral, 25 mg/kg corp/zi.

ETHAMBUTOL, COMPRIMATE - medicamente care incep cu litera E - dictionar medicamente - startsanatate