ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

GENTAMICIN SOLUTIE INJECTABILA A 40 MG 1 ML SOLUTIE INJECTABILA A 80 MG 2 ML < Medicamente care incep cu litera G < Dictionar Medicamente


* Cand gentamicina se administreaza in doze multiple, doza initiala la adult este de 1,5-2 mg/kg, indiferent de functia renala , pentru a asigura concentratii plasmatice maxime adecvate.
La nou-nascuti, sugari si copii , aceleasi doze, in functie de greutatea corporala, realizeaza concentratii plasmatice mat mici decat la adulti. La acest grup de pacienti se recomanda doze terapeutice putin mai mari ; la copii , din motive de siguranta, se recomanda determinarea zilnica a concentratiei plasmatice a gentamicinei.
La o ora de la administrare, concentratia plasmatica trebuie sa fie de cel putin 4 (jg/ml .
Atunci cand gentamicina se administreaza in doze multiple, concentratia plasmatica, determinata inaintea administrarii dozei urmatoare, nu trebuie sa depaseasca 2 ug/ml . Atunci cand administrarea se face intr-o doza unica, concentratia plasmatica, determinata inaintea administrarii dozei urmatoare, nu trebuie sa depaseasca 1 u.g/ml .
Pentru o perfuzie intravenoasa, de scurta durata, gentamicina trebuie dizolvata in 100-200 ml solutie salina izotona sau in solutie de glucoza 5%. Concentratia de gentamicina din solutie nu trebuie sa depaseasca 1 mg/ml .
Pacienti cu insuficienta renala
Pacientii cu insuficienta renala necesita ajustarea dozei zilnice de gentamicina . Ei trebuie sa primeasca aceeasi doza initiala ca si pacientii cu functie renala normala. in continuarea tratamentului, doza zilnica va fi ajustata, fie prin prelungirea intervalului dintre administrari, fie prin micsorarea dozei pentru o administrare.
Doze pentru pacientii cu insuficienta renala



Uree
Clearence al creatininei
Creatinina serica
Doza pentru o administrare si intervalele dintre doze


mg/100 ml
mmol/l
ml /min
ml /s
mg/100 ml
μmol/l



< 40
40 - 100
70
30 – 70
> 1,6
0,5 – 1,16
200
> 34
5 – 10
0,08 – 0,16
5,3 – 7,2
469 – 636
80 mg la intervale de 48 ore



* 60 mg, daca greutatea corporala este sub 60 kg.
Micsorarea dozelor si prelungirea intervalului dintre doze sunt masuri la fel de adecvate pentru ajustarea dozajului zilnic. Totusi, trebuie amintit faptul ca dozele de mai sus sunt aproximative si ca administrarea acelorasi doze la pacienti diferiti poate determina concentratii plasmatice diferite ale medicamentului. De aceea , este necesara masurarea concentratiilor plasmatice ale gentamicinei, iar dozele trebuie ajustate in concordanta . Concentratia plasmatica a gentamicinei, determinata la 30-60 min de la administrarea intravenoasa sau intramusculara, trebuie sa fie de cel putin 5 (g/mi. Doza de gentamicina administrata la sfarsitul fiecarei sedinte de dializa este de 1-1,5 mg/kg. In cazul dializei peritoneale, o doza de 1 mg/kg gentamicina trebuie adaugata la 2 I lichid de dializa. Durata tratamentului 7-10 zile; in cazul infectiilor foarte severe si complicate gentamicina se poate administra un timp mai indelungat.
Reactii adverse
Gentamicin are efect vestibulotoxic, ototoxic si nefrotoxic, de asemenea are efect inhibitor asupra transmiterii neuromusculare. Riscul de hipoacuzie si al tulburarilor renale creste cu persistenta cronica a concentratiei plasmatice de gentamicina > 2 u.g/ml . in anumite cazuri valorile mari ale concentratiei plasmatice a medicamentului nu au un impact semnificativ asupra manifestarilor toxice mentionate mai sus.
Tulburarile acustice si vestibulare nu sunt frecvente dar sunt importante, deoarece, de regula sunt ireversibile, iar afectarea poate continua chiar si dupa intreruperea administrarii. Initial, pierderea auzului se manifesta prin diminuarea acuitatii pentru sunete inalte. Masurarea acuitatii auditive cu ajutorul unui audiometru semnaleaza pierderea auzului inaintea aparitiei semnelor clinice. Semneie initiale ale pierderii auzului includ tinitus si senzatie de presiune in urechi. Manifestarile clinice ale afectarii vestibulare includ greata, varsaturi, vertij, slabiciune si nistagmus. Investigatiile audiometrice au demonstrat tulburari acustice la 22% dintre pacienti. Riscul tulburarilor acustico-vestibulare este mai mare la pacientii cu afectiuni preexistente ale acestor organe, la cei cu insuficienta renala , la cei tratati anterior cu alte medicamente ototoxice, la cei care nu sunt corect hidratati si la cei tratati timp indelungat sau cu doze mari de gentamicina .
Frecventa reactiilor nefrotoxice este mai mare la batrani , femei, la pacientii cu afectare renala , la cei insuficient hidratati, la cei cu sindrom nefrotic sau nefropatie diabetica si la cei tratati cu alte medicamente nefrotoxice. Tulburarile sunt reversibile si se manifesta prin cresterea concentratiei serice de creatinina. Afectarea renala poate fi evitata prin hidratarea corecta a pacientului. Rar, s-a semnalat afectarea transmiterii neuromusculare (paralizie neuromusculara). Aceasta a fost asociata cel mai frecvent cu administrarea intravenoasa rapida sau cu administrarea unor doze mari de gentamicina in cavitatea pleurala sau peritoneala.
Alte reactii adverse posibile includ reactii de hipersensibilitate, cresterea temperaturii corporale, eozinofilie, neutropenie, trombocitopenie, valori mici ale hemoglobinei, hipocalcemie, hipokaliemie, hipomagnezemie, cefalee, oboseala , parestezii, tulburari vizuale si extrasistole.

Supradozajul
Supradozajul poate determina afectarea cohleara si vestibulara ireversibila, agravarea temporara a disfunctiei renale si bloc neuromuscular. Se recomanda monitorizarea atenta a pacientului, indeosebi a functiilor respiratorie, acustica, vestibulara, a diurezei, a concentratiei plasmatice de gentamicina, a ureei, creatininei, calciului, magneziului si potasiului . Trebuie mentinuta hidratarea adecvata a pacientului. Blocul neuromuscular poate fi redus prin administrarea parenterala de calciu si neostigmina . Hemodializa poate ajuta la indepartarea gentamicinei din corp, indeosebi in caz de insuficienta renala .
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperatura camerei (15-25°C), in ambalajul original. A se feri de inghet.
A nu se lasa la indemana copiilor .
Ambalaj
Gentamicin solutie injectabila 40 mg/1 ml: Cutie cu 10 fiole a 1 ml solutie injectabila. Gentamicin solutie injectabila 80 mg/2 ml: Cutie cu 10 fiole a 2 m! solutie injectabila. Cutie cu 50 fiole a 2 ml solutie injectabila (ambalaj clinic).
Producator
KRKA, d.d., Novo mesto, Slovenia
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata KRKA, d.d., Novo mesto, Slovenia
Data ultimei verificari a prospectului
Iunie 2000









GENTAMICIN solutie injectabila a 40 mg/1 ml, solutie injectabila a 80 mg/2 ml - medicamente care incep cu litera G - dictionar medicamente - startsanatate