glibenclamidum
Indicatii:
In diabet zaharat, in diabetul adultilor cu carenta insulinica relativa, in diabetul slab fara tendinta de cetoacidoza, in general in diabetul care nu poate fi echilibrat numai prin dieta corespunzatoare sau cand insulinoterapia este nepotrivita.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate cunoscuta la glibenclamid, diabet zaharat insulino-dependent, diabet juvenil, diabet acidocetozic, coma diabetica, diabet cu insuficienta hepatica si renala sau suprarenala severa, interventii chirurgicale, traume, infectii severe, sarcina.
Precautii:
Folosirea glibenclamidului trebuie considerata ca tratament aditional unei diete corespunzatoare si nu ca substituent al dietei. La pacienti in timpul tratamentului trebuie urmarite compli-catiile ce pot aparea, astfel se recomanda evaluari periodice ale starii cardiovasculare, oftalmice, renale si hepatice. Se va intrerupe administrarea medicamentului in cazul unor boli acute sau in situatii tensionate, cum ar fi infectiile severe, traume, interventii chirurgicale. Atentie la batrani, la cei cu insuficienta hepatica sau renala, la cei slabiti sau malnutriti: pot aparea hipoglicemii severe.
Efectul glibenclamidului este potentat de administrarea concomitenta cu sulfonamide cu efect pre-lungit, tuberculostatice, fenilbutazona, IMAO, derivati cumarinici, salicilati, probenecid, propranolol. Actiunea barbituricelor poate fi prelungita la administrarea lor concomitenta cu glibenclamid. La pacientii tratati cu sulfonilureice trebuie evitata consumarea alcoolului: pot aparea reactii de tip disulfiram.
Reactii adverse:
Pot aparea: hipoglicemie severa cu tulburari acute ale sistemului nervos central; reactii gastro-intestinale, ca: greata, voma, satietate epigastrica si arsuri la stomac; reactii dermatologice: pruritus, eritem, urticarie, eruptii maculopapulare; modificari hema-tologice: trombocitopenie, leucopenie, agranulocitoza, anemie he-molitica si aplastica; reactii de tip disulfiram si porfirie hepatica; reactii de fotosensibilizare si porfirie cutanata; dureri de cap, obo-seala, slabiciune, ameteli, indispozitie.
Compozitie:
Un comprimat contine 5 mg glibenclamid.
Actiune
Este un agent hipoglicemiant din grupa sulfo-nilureelor, actionand prin stimularea aparatului insulinosecretor pancreatic.
Mod de administrare:
Dozarea se va stabili individual in functie de raspunsul fiecarui bolnav. Daca nu este prescris altfel, tratamentul se incepe cu 1/2 comprimat pe zi la micul dejun sau la masa de pranz, crescand la nevoie la 1 comprimat, cel mult 1 1/2 comprimat o data pe zi (mai putin la batrani).