ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

MALTOFER FOL COMPRIMATE < Medicamente care incep cu litera M < Dictionar Medicamente

combinatii

Indicatii:

Tratamentul carentei latente de fier si a anemiei feriprive (carenta de fier manifesta), precum si profilaxia carentei de fier si acid folic inainte, in timpul sarcinii si dupa sarcina (alaptare).

Contraindicatii:

Cazuri de supraincarcare cu fier (ex. hemocromatoza, hemosideroza) sau tulburari in metabolismul fierului (anemia saturnina, anemia sidero-acrestica, talasemia) si anemiile care nu sunt cauzate de carente de fier (ex. anemia megaloblastica datorata carentei de vitamina B12).

Precautii:

Informatie pentru diabetici: 0,04 unitati de paine/comprimat. In cazul anemiilor datorate infectiilor sau afectiunilor maligne, fierul substituit este stocat in sistemul reticulo-endotelial, din care este mobilizat si utilizat numai dupa vindecarea afectiunii primare.
Interactiuni medicamentoase si alte tipuri de interactiuni: Pana in prezent nu au fost observate interactiuni. Deoarece fierul este legat sub forma unui complex este putin probabil sa apara interactiuni ionice cu componentele din alimente (fitina, oxalati, tanin etc.) sau cu alte medicamente administrate concomitent (tetracicline, antiacide). Maltofer Fol comprimate nu pateaza dintii. Testul haemocult (selectiv pentru hemoglobina) pentru detectarea hemoragiilor oculte nu este influentat, de aceea tratamentul cu fier nu trebuie intrerupt.
Sarcina si alaptare: Studiile de reproducere pe animale nu au prezentat nici un risc fetal. Studiile controlate la femeile insarcinate dupa primul trimestru de sarcina nu au aratat nici un efect nedorit la mama sau la nou-nascut. Nu exista dovezi referitoare la existenta vreunui risc in timpul primul trimestru de sarcina si este putin probabil sa apara unele influente negative asupra fatului. Laptele matern contine in mod normal fier legat sub forma de lactoferina. Nu se stie cat din fierul din complex trece in lapte. Administrarea comprimatelor de Maltofer Fol este putin probabil sa cauzeze efecte nedorite la copilul alaptat. In timpul sarcinii si alaptarii se poate administra Maltofer Fol comprimate, la recomandarea medicului.
Efecte asupra capacitatii de a conduce autovehicule: Nu exista.
Supradozare: In caz de supradozare nu au fost raportate nici intoxicatii, nici supraincarcare cu fier, pana in prezent.

Reactii adverse:

Ocazional, pot aparea iritatii gastrointestinale: senzatie de plenitudine gastrica, presiune in regiunea epigastrica, greata, constipatie sau diaree. O coloratie in negru a fecalelor nu are semnificatie clinica.

Compozitie:

Fiecare comprimat contine: Fier (III) sub forma de complex de hidroxid de fier (III)-polimaltozat 100 mg; acid folic 0,35 mg.

Actiune:

Antianemic.
Proprietati farmacodinamice: Miezul polinuclear de hidroxid de fier (III) este inconjurat la suprafata de molecule de polimaltoza legata non-covalent formand un complex cu o masa moleculara de cca 50 kD, care difuzeaza prin membrana intestinala intr-un timp de 40 ori mai mic decat molecula de Fier (II) x 6 H2O. Complexul este stabil si nu elibereaza fier ionic in conditii fiziologice. In miezul polinuclear fierul este legat prin legaturi asemanatoare cu cele fiziologice din feritina. Datorita acestei asemanari numai fierul trivalent din acest complex este absorbit printr-un proces activ. Datorita existentei unui schimb competitiv pentru ligand, orice proteina fixatoare de fier din sucul gastrointestinal si de pe suprafata epiteliului poate fixa fierul trivalent. Fierul absorbit este depozitat in special in ficat, legat de feritina. Ulterior este incorporat in hemoglobina la nivelul maduvei osoase. Complexul de hidroxid de fier trivalent polimaltozat nu are proprietati oxidante asa cum au sarurile divalente de fier. Susceptibilitatea lipoproteinelor (VLDL si LDL) la oxidare este redusa.
Proprietati farmacocinetice: Studiile cu izotopi radioactivi (55Fe si 59 Fe) au aratat ca absorbtia fierului masurata prin nivelul de hemoglobina din eritrocite este invers proprrtionala cu doza administrata (cu cat doza este mai mare, cu atat absorbtia este mai mica). Statistic exista o corelatie negativa intre gradul carentei de fier si cantitatea de fier absorbita (cu cat este mai mare deficitul de fier, cu atat este mai mare absorbtia). Cea mai buna absorbtie a fierului are loc in duoden si jejun. Fierul neabsorbit este excretat prin fecale. Excretia prin exfolierea celulelor epiteliale din tractul gastrointestinal si ale pielii, precum si prin transpiratie, bila si urina se face in cantitate de cca 1 mg fier pe zi. La femei trebuie luate in considerare si pierderile de fier la menstruatie. Acidul folic este absorbit, in principal in intestinul subtire, in particular in duoden si jejun. Cele mai mari concentratii sanguine se ating in 30-60 minute. Dupa administrarea unei doze de 0,35 mg absorbtia este de cca 80%. Acidul folic este metabolizat in celulele intestinale si hepatice. Acesti folati, legati de proteine, sunt distribuiti, apoi, in toate organele. Eliminarea are loc, in principal pe cale renala, si prin tractul digestiv.

Mod de administrare:

Tratamentul anemiei feriprive: 1 comprimat de doua-trei ori pe zi pana la normalizarea valorilor hemoglobinei. Dupa aceea, tratamentul poate fi continuat cu un comprimat pe zi cel putin pe durata sarcinii, pentru a reface depozitele de fier. Tratamentul carentei latente de fier si prevenirea carentei de fier si acid folic: 1 comprimat pe zi. Doza zilnica poate fi administrata o singura data. Comprimatele de Maltofer Fol pot fi mestecate sau inghitite intregi si pot fi luate in timpul mesei sau imediat dupa masa. In cazul unor valori ale hemoglobinei mai mici de 90 g/l se pot utiliza preparatele parenterale de fier (Ferrum Hausmann fiole i.m., Venofer fiole i.v.) cu un efect rapid.









MALTOFER FOL, COMPRIMATE - medicamente care incep cu litera M - dictionar medicamente - startsanatate