ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

MIGRANAL < Medicamente care incep cu litera M < Dictionar Medicamente

Dihidroergotamina

Indicatii

IV, IM, SC: tratamentul migrenelor acute cu sau fara aura. Tratamentul episoadelor acute repetate de cefalee. Folosit in special atunci cand se doreste un efect rapid sau cand nu se pot folosi alte cai de administrare. Spray nazal: tratamentul cefaleelor migrenoase cu sau fara aura.

Contraindicatii

Lactatie, sarcina, boli vasculare periferice, boala coronariana, HTA, disfunctii renale sau hepatice, sepsis, hipersensibilitate, malnutritie, prurit sever, prezenta infectiilor. Nu se foloseste spray-ul nazal in profilaxia migrenelor, sau in tratamentul migrenelor din hemiplegii sau de origine bazilara.

Precautii

Nu se administreaza concomitent cu inhibitori puternici ai CYP3A4 (inclusiv inhibitori de proteaze si antibiotice macrolide). Siguranta si eficacitatea nu au fost stabilite in trat la copii. Pacientii varstnici pot fi mai afectati de vasoconstrictia periferica ce apare datorita hipotermiei. Administrarea prelungita poate determina ergotism sau gangrene. Daca pacientul acuza cefalee puternica se modifica doza; se foloseste o doza crescuta la reaparitia cefaleei.
Observatii pentru pacient – familie: La administrarea spray-ului nazal, se umple pompita prin apasarea de 4 ori. Nu se congeleaza si nu se pastreaza la rece injectia sau spray-ul nazal. Flacoanele cu solutie injectabila se feresc de lumina si caldura. Se administreaza numai daca sunt clare si incolore. Se administreaza numai la debutul migrenei, conform indicatiilor; au efect mai bun cand se administreaza precoce. Nu se intrerupe brusc tratamentul. Dupa administrare, se recomanda repaus la pat 1-2 h, intr-o camera intunecata. Anuntati prezenta extremitatilor reci, a amortelilor (pentru prevenirea gangrenei), si a altor efecte adverse, ca si lipsa raspunsului la medicatie. Pastrati evidenta cefaleelor. Observati imprejurarile debutului, alimentele sau alte evenimente declansatoare.
Evaluarea si controlul terapiei: Investigati prezen factorilor ce pot influenta starea pacientului: fumat, alcool, alte medicamente administrate, stress. Evaluati severitatea migrenelor, caracteristicile, factorii declansatori si cum se amelioreaza. Investigati prezenta sarcinei; medicamentul are efect ocitocic. Investigati disfunctiile hepatice sau renale, HTA, bolile periferice vasculare, bolile cardiace ischiemice; solicitati consult neurologic la nevoie.
Supradozarea: Simptome: greturi si varsaturi, durere musculara in membre, tahi/ bradicardie, durere precordiala, amorteala a degetelor, slabiciune a picioarelor, hipo sau hipertensiune, edeme localizate, semne si simptome de ischiemie datorita vasoconstrictiei periferice. Ocazional confuzie, depresie, ameteli, convulsii. Tratament: mentinerea circulatiei. Administrarea IV de nitroglicerina, nitroprusiat pentru tratametnul vasospasmului, heparina IV si dextran cu greutate moleculara mica pentru reducerea trombozelor.
Interactiuni medicamentoase:
Delavirdina, efavirenzul, fluconazol, sucul de grapefruit, itraconazolul, ketoconazolul, antibioticele macrolide si inhibitorii de proteaze cresc dihidroergotamina serica provocand ischiemie periferica sau centrala.
Blocanti beta-adrenergici. Creste ischiemia periferica, avand ca rezultat racirea extremitatilor si posibil gangrene.
Nicotina. Creste riscul de vasoconstrictie cu accentuarea raspunsului ischiemic.
Nitrati. Creste biodisponibilitatea hidroergotaminei si scad efectele antianginoase ale nitratilor.
Vasoconstrictori. Posibila HTA.

Reactii adverse

Parenteral. Cardiovasculare: rar, spasm coronarian, ischiemie miocardica tranzitorie, infarct miocardic acut, tahicardie ventriculara, fibrilatie ventriculara, complicatii fibrotice dupa tratamentul indelungat.
Spray nazal. SNC: ameteala, confuzie, parestezii. Gastro-intestinale: greturi, varsaturi, diaree, uscaciune a gurii. Respirator: rinite, faringite, sinuzite. Altele: reactii locale, oboseala, astenie, senzatii de caldura.

Actiune

Antimigrenos. Blocant al receptorilor alfa-adrenergici si stimulent direct al musculaturii netede vasculare din vasele sanguine periferice si cerebrale, prevenind astfel debutul migrenelor. Are activitate blocanta adrenergica puternica, mai putin vasoconstrictoare, determina mai putin G&V si are mai putine efecte ocitocice decat ergotamina. Mai eficace administrat in stadiile precoce ale migrenei. Debut, IM: 15-30 min; IV: sub 5 min. Durata, IM: 3-4 h. T ½, initial: 1,4 h; final: 18- 22 h. Metabolizat in ficat, excretat in fecale si mai putin in urina.

Mod de administrare

IM, IV, SC: Cefalee migrenoasa: Adulti, initial: 1 mg (1 mL) la primele semne de migrena; se repeta la 1 h pana la un total de 3 mg (3 mL) pentru administrarea IM/SC, in 24h; sau 2 mg (2 mL) in 24 h IV. Nu se depasesc 6 mg/saptamana.
Spray nazal: Cefalee migrenoasa acuta: Administrare unica de 0,5 mg spray in fiecare nara, urmata dupa 15 min de o alta administrare de 0,5 mg spray in fiecare nara, in total 2 mg.









MIGRANAL - medicamente care incep cu litera M - dictionar medicamente - startsanatate