ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

NEFRIX 25 MG < Medicamente care incep cu litera N < Dictionar Medicamente
INDICATII TERAPEUTICE : Edeme de cauza cardiaca sau renala . Edeme de cauza hepatica, adesea în asociere cu diuretice care economisesc potasiul . Hipertensiune arteriala - se asociaza obisnuit altor medicamente antihipertensive. Diabet insipid central si nefrogen.

COMPOZITIE

Un comprimat contine hidroclorotiazida 25 mg si excipienti: lactoza monohidrat, amidon de porumb , povidona K 30, acid stearic.
GRUPA FARMACOTERAPEUTICA

Diuretice cu efect moderat, tiazide.

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la hidroclorotiazida, alte tiazide, la compusi sulfonamidici sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
Insuficienta renala severa (clearance al creatininei 3 g pe zi): pot determina insuficienta renala acuta la pacientii cu risc (vârstnici, deshidratati) prin scaderea filtrarii glomerulare: scad efectul diuretic si antihipertensiv al hidroclorotiazidei. Se recomanda hidratarea pacientului si monitorizarea functiei renale în special la începutul tratamentului.
Amantadina: hidroclorotiazida scade eliminarea amantadinei, crescându- toxicitatea.
Anticoagulante cumarinice: hidroclorotiazida poate determina scaderea efectului anticoagulant.
Substante iodate de contrast: în caz de deshidratare, risc crescut de insuficienta renala acuta. Se recomanda hidratarea pacientului înaintea administrarii substantelor iodate de contrast .
ATENTIONARI SPECIALE

Utilizarea hidroclorotiazidei la pacientii cu afectiuni renale severe poate agrava insuficienta renala ; daca se produce o evolutie progresiva a insuficientei renale administrarea hidroclorotiazidei trebuie întrerupta.
Utilizarea hidroclorotiazidei la pacientii cu afectare hepatica poate precipita coma hepatica, de aceea necesita multa prudenta.
Datorita continutului de lactoza, medicamentul nu este recomandat pacientilor cu galactozemie congenitala, sindrom de malabsorbtie a glucozei sau galactozei sau deficit de lactaza (sindrom Lapp).

Copii:
La copii cu vârsta sub 5 ani se recomanda administrarea de forme farmaceutice adecvate vârstei.

Sarcina si alaptarea:
Studiile preclinice la sobolan, soarece si iepure nu au evidentiat malformatii externe sau alte reactii adverse ale hidroclorotiazidei la fetusi.
Nu exista studii controlate, adecvate la femeia însarcinata. Hidroclorotiazida nu este recomandata si nu trebuie niciodata prescrisa în caz de edeme fiziologice de sarcina. Poate determina ischemie feto-placentara cu hipotrofie fetala. Totusi, poate fi recomandata în caz de edeme cardiace , hepatice sau renale la femeia însarcinata. Hidroclorotiazida traverseaza bariera feto-placentara, cu risc de icter , trombocitopenie si alte reactii adverse (semnalate la adult) pentru fat si nou-nascut.
Hidroclorotiazida se elimina în lapte si inhiba secretia lactata; de aceea , nu se administreaza în timpul alaptarii sau se întrerupe alaptarea.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje:
Nefrix 25 mg nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar pacientii trebuie atentionati ca în timpul tratamentului pot sa apara ameteli , tulburari de vedere sau sindrom confuzional.
DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE

Adulti:
Doza uzuala recomandata este de un comprimat Nefrix 25 mg (25 mg hidroclorotiazida ) pe zi.
Pentru tratamentul edemelor, de exemplu în insuficienta cardiaca, doza recomandata este de un comprimat Nefrix 25 mg (25 mg hidroclorotiazida ) de 1 - 2 ori pe zi. La nevoie, doza poate fi crescuta pâna la cel mult 4 comprimate Nefrix 25 mg (100 mg hidroclorotiazida ) pe zi.
Pentrul tratamentul hipertensiunii arteriale, doza recomandata este de 1/2 - 1 comprimat Nefrix 25 mg (12,5 - 25 mg hidroclorotiazida ) o data pe zi.
Administrarea se face dimineata si eventual la prânz, la început zilnic, apoi în functie de situatia clinica, câte 3 – 4 zile pe saptamâna sau o data la doua zile.
Dozele recomandate în diabetul insipid sunt de 1 – 4 comprimate Nefrix 25 mg (25 - 100 mg hidroclorotiazida ) pe zi.

Copii:
Doza uzuala recomandata este de 1 – 2 mg hidroclorotiazida /kg si zi în una sau doua prize.
La copii cu vârsta sub 5 ani se recomanda administrarea de forme farmaceutice adecvate vârstei.
REACTII ADVERSE

În timpul tratamentului cu hidroclorotiazida au fost raportate frecvent hipokaliemie si hipocloremie cu alcaloza.
Mai putin frecvent, au fost raportate: hiponatriemie, greata, varsaturi, anorexie, diaree , hipotensiune arteriala ortostatica, ameteli , tulburari de vedere sau sindrom confuzional, cefalee, fotosensibilizare, disfunctie sexuala .
Reactii adverse rare sunt: agranulocitoza, trombocitopenie, aplazie medulara, anemie hemolitica, eruptii cutanate alergice, colecistita, pancreatita, hiperuricemie sau guta , icter colestatic.
În timpul tratamentului cu hidroclorotiazida pot sa apara cresteri ale glicemiei. La doze mari , pot sa apara cresteri ale lipidelor plasmatice, foarte rar hipercalcemie .
SUPRADOZAJ

Dozele excesive de hidroclorotiazida determina dezechilibre marcate si deshidratare. Tratamentul consta în evacuare gastrica si/sau administrare de carbune activat, corectarea dezechilibrului hidroelectrolitic, masuri de sustinere si simptomatice.
PASTRARE

A nu se utiliza dupa data de expirare înscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 ° C, în ambalajul original.
A nu se lasa la îndemâna copiilor .
AMBALAJ

Cutie cu un blister din PVC/Al a 25 comprimate.
PRODUCATOR

S.C. ZENTIVA S.A.








NEFRIX 25 mg - medicamente care incep cu litera N - dictionar medicamente - startsanatate