ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

NIMOTOP COMPR FILM < Medicamente care incep cu litera N < Dictionar Medicamente


nimodipinum

Indicatii:

Dupa o perfuzie prealabila cu Nimotop solutie perfuzabila, pentru: prevenirea si tratamentul deficientelor ischemice neurologice cauzate de spasme vasculare cerebrale, ca urmare a hemoragiilor subarahnoidiene de origine anevrismala; prevenirea deficientelor ischemice neurologice, ca urmare a hemoragiilor subarahnoidiene de origine traumatica. Tratamentul tulburarilor functiilor cerebrale la varstnici cu simptome pronuntate cum ar fi pierderea memoriei, alterarea capacitatii de efort si concentrare si labilitate psihica. Inainte de inceperea tratamentului cu Nimotop, trebuie stabilit daca simptomele nu sunt cauzate de o boala primara care necesita tratament specific.

Contraindicatii:

Nimotopul nu trebuie administrat pacientilor cu o alterare severa a functiilor hepatice (de ex.: ciroza hepatica). Administrarea anterioara cronica a medicamentelor antiepileptice, cum ar fi fenobarbitalul, fenitoina sau carbamazepina scade substantial biodisponibilitatea nimodipinei administrate oral. De aceea administrarea orala a acestor medicamente impreuna cu nimodipina nu este recomandata.
Sarcina si alaptare: Tinand cont de regulile generale cu privire la administrarea medicamentelor, se recomanda utilizarea comprimatelor filmate Nimotop in timpul sarcinii numai in caz de stricta necesitate.

Precautii:

Nimotop trebuie folosit cu precautie, daca continutul in apa al tesutului cerebral este crescut (edem cerebral generalizat) sau daca exista o crestere marcata a presiunii intracraniene (HIC). La pacientii varstnici cu afectiuni multiple, in caz de alterare severa a functiei renale (rata filtrarii glomerulare < 20 ml/min) si in caz de alterare severa a functiilor cardiovasculare, necesitatea tratamentului cu Nimotop trebuie evaluata cu mare atentie si examinarea pacientilor trebuie facuta periodic in cazul instituirii tratamentului. Administrarea cu precautie se impune la pacientii cu hipotensiune (presiunea sistolica mai mica decat 100 mmHg).
Interactiuni medicamentoase: Activitatea multor medicamente poate fi influentata de administrarea concomitenta a altor medicamente. De aceea trebuie informat medicul daca luati in mod regulat alte medicamente, daca ati luat pana de curand alte medicamente, sau daca doriti sa luati alte medicamente impreuna cu medicatia actuala. Medicul va putea sa va informeze daca in aceste conditii este de asteptat o incompatibilitate medicamentoasa sau daca se impun masuri speciale, cum ar fi o modificare a dozei. La pacientii cu tensiune arteriala crescuta care iau antihipertensive Nimotop poate potenta efectele acestei medicatii, luate concomitent. -blocantii nu trebuie administrati parenteral concomitent cu Nimotop, deoarece aceasta poate conduce la o scadere accentuata a tensiunii arteriale. Administrarea simultana de antagonisti de receptori H2 cum ar fi cimetidina sau de anticonvulsivante - acid valproic pot conduce la o crestere a concentratiei nivelului nimodipinei plasmatice. Nu exista experienta in domeniul folosirii concomitente a Nimotopului impreuna cu neuroleptice sau antidepresive. Din experienta cu un alt antagonist de calciu, nifedipina se asteapta ca rifampicina sa accelereze metabolismul Nimotopului comprimate datorita inductiei enzimatice. Astfel, eficienta Nimotopului comprimate poate fi scazuta daca este administrat concomitent cu rifampicina. Sucul de grapefruit inhiba mecanismul oxidativ al dihidropiridinelor. Din aceasta cauza, administrarea concomitenta a sucului de grapefruit si a nimodipinei poate induce concentratii plasmatice crescute de nimodipina si nu este recomandata.
Supradozare: Simptomele de intoxicare: Simptomele de intoxicare acuta care trebuie anticipate constau intr-o scadere marcata a tensiunii arteriale, tahicardie sau bradicardie, acuze gastrointestinale si simptome ale SNC, de ex.: greata. Tratamentul intoxicatiei: In caz de aparitie a simptomelor de intoxicare acuta tratamentul cu Nimotop trebuie intrerupt imediat. Masurile de urgenta trebuie instituite in functie de simptome. Spalatura gastrica insotita de administrarea de carbune trebuie considerata ca o masura terapeutica de urgenta. Daca exista o scadere marcata a tensiunii arteriale, pot fi administrate dopamina sau noradrenalina intravenos. Deoarece nu exista un antidot specific, tratamentul efectelor adverse este dictat de simptomele cele mai importante.

Reactii adverse:

Efectele adverse care au fost observate in timpul administrarii Nimotop-ului comprimate filmate, dar care nu apar in mod obligatoriu la toti pacientii, sunt mentionate mai jos. Efecte asupra tractului gastrointestinal: Greata, acuze gastrointestinale, in cateva cazuri ileus paralitic (modificari de tranzit intestinal datorate parezei intestinale). Efecte asupra sistemului nervos central: Ameteala, cefalee, senzatie de slabiciune, in rare cazuri pot apare simptome de hiperactivitate a SNC, cum ar fi somnolenta, agitatie motorie crescuta, excitatie, agresivitate sau transpiratie. In cazuri izolate s-au observat hiperkinezie si stari depresive. Efecte asupra sistemului cardiovascular: O scadere marcata a tensiunii arteriale, in special cand valorile initiale sunt crescute, flush, senzatie de caldura, reducerea ritmului cardiac (bradicardie) sau mai rar o crestere de ritm (tahicardie). Efecte asupra sangelui: Foarte rar trombocitopenie. Alte efecte adverse: Inrosirea pielii, edeme periferice. Nota pentru conducatorii auto: In principiu capacitatea de a conduce si opera masini poate fi modificata in sensul posibilitatii aparitiei ametelii.


Compozitie:

1 comprimat filmat contine 30 mg nimodipina. Excipienti: poli(1-vinil-2-pirolidon) 25, celuloza microcristalina, amidon, crospovidone, stearat de magneziu, hidroxipropil metilceluloza, macrogol 4000, dioxid de titan(E 171), dioxid de fier galben(E 172).

Actiune:

Nimodipina, substanta activa din Nimotop, are o actiune vasodilatatoare si antiischemica preponderent cerebrala. Vasoconstrictia provocata in vitro de diferite substante vasoactive (de ex. serotonina, prostaglandine si histamina) sau sange si produsi de degradare ai sangelui poate fi prevenita sau inlaturata de catre nimodipina. Cercetarile la pacienti cu tulburari acute ale fluxului cerebral au aratat ca nimodipina dilata vasele cerebrale si imbunatateste irigatia cerebrala. Cresterea perfuziei este de regula mai mare in zonele cerebrale lezate sau neperfuzate decat in cele sanatoase. Leziunile neurologice ischemice la pacientii cu hemoragie subarahnoidiana (SAH) si rata mortalitatii sunt considerabil reduse de nimodipina. Nimodipina are un efect neuroprotector si stabilizeaza functiile neuronale, imbunatateste fluxul cerebral si creste toleranta la ischemie prin actiunea pe receptorii neuronali si receptorii cerebrovasculari ai canalelor de calciu. Alte cercetari au demonstrat ca aceasta nu conduce la fenomenul de furt vascular. Clinic, s-a demonstrat ca Nimotop-ul amelioreaza tulburarile de memorie si concentrare la pacientii cu tulburari ale functiilor cerebrale. Alte simptome tipice au fost de asemenea influentate favorabil, dupa cum s-a demonstrat prin evaluarea impresiei clinice globale, evaluarea tulburarilor individuale, observarea comportamentului si a testelor performantei psihometrice.


Mod de administrare:

In hemoragia subarahnoidiana de origine anevrismala: Se recomanda administrarea de Nimotop comprimate filmate pentru 7 zile, dupa terminarea celor 5-14 zile de tratament cu Nimotop solutie perfuzabila. In hemoragia subarahnoidiana de origine traumatica: Se recomanda administrarea de Nimotop comprimate filmate pentru 11-14 zile, dupa terminarea celor 7-10 zile de tratament cu Nimotop solutie perfuzabila. Tratamentul tulburarilor cerebrale datorate varstei: Daca Nimotopul se administreaza pe o perioada de cateva luni, trebuie facuta o evaluare atenta a pacientului si vazut daca indicatia de tratament mai exista.
In cazul in care nu este altfel prescris, se recomanda urmatoarele doze: In hemoragia subarahnoidiana de origine anevrismala: Se recomanda administrarea de Nimotop solutie perfuzabila pentru 5-14 zile, urmata de o doza zilnica de Nimotop 6 x 2 comprimate filmate (6 x 60 mg nimodipina). In hemoragia subarahnoidiana de origine traumatica: Se recomanda administrarea de Nimotop solutie perfuzabila pentru 7-10 zile, urmata de o doza zilnica de Nimotop 6 x 2 comprimate filmate (6 x 60 mg nimodipina). Tratamentul tulburarilor cerebrale datorate varstei: Se recomanda o doza zilnica de 3 x 1 comprimat de Nimotop (3 x 30 mg de nimodipina).









NIMOTOP COMPR FILM - medicamente care incep cu litera N - dictionar medicamente - startsanatate