ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

RENITEC < Medicamente care incep cu litera R < Dictionar Medicamente
Indicatii: Renitec este indicat ca tratament in: hipertensiunea esentiala de toate gradele, hipertensiunea renovasculara, insuficienta cardiaca de toate gradele. La pacientii cu insuficienta cardiaca simptomatica, Renitec este indicat si pentru: cresterea supravietuirii, intarzierea progresiunii insuficientei cardiace ,

reducerea spitalizarii datorate insuficientei cardiace . Profilaxia insuficientei cardiace simptomatice. La pacientii care au insuficienta ventriculara stanga asimptomatica, Renitec este indicat pentru: Intarzierea aparitiei insuficientei cardiace simptomatice, reducerea spitalizarii datorate insuficientei cardiace . Profilaxia afectiunilor ischemice coronare la pacientii cu insuficienta ventriculara stanga: Renitec este indicat pentru: reducerea incidentei infarctului miocardic, reducerea spitalizarii datorate anginei pectorale instabile.

Renitec (enalapril maleat, MSD) este sarea maleica de enalapril, un derivat a doi aminoacizi , L-alanina si L- prolina . Dupa administrare orala, enalaprilul este absorbit rapid si apoi hidrolizat la enalaprilat, care este un inhibitor de ECA (enzima de conversie a angiotensinei) de inalta specificitate, fara grupari sulfhidril si cu actiune de lunga durata.

Renitec este indicat in tratamentul tuturor stadiilor hipertensiunii arteriale si in hipertensiunea renovasculara. Poate fi folosit singur, ca terapie initiala, sau in asociere cu alte medicamente antihipertensive, mai ales diuretice. De asemenea, Renitec este indicat in tratamentul si profilaxia insuficientei cardiace . Intr-un studiu multicentric, dublu orb, cu control placebo, asupra insuficientei ventricurare stangi (SOLVD) s-au evaluat efectele administrarii de Renitec la 6.797 de pacienti. 2.569 de pacienti prezentand toate gradele de insuficienta cardiaca (mai ales usoara si moderata, clasele II si III New York Heart Association - NYHA) au fost inclusi neselectiv in grupul la care s-a studiat Renitec ca terapie , iar 4.228 de pacienti cu insuficienta ventriculara stanga asimptomatica au fost inclusi neselectiv in grupul la care s-a studiat Renitec ca profilaxie. Rezultatele combinate au aratat o reducere generala a riscului de aparitie a afectiunilor ischemice majore. Renitec a scazut incidenta infarctului miocardic si a redus numarul spitalizarilor datorate anginei pectorale instabile la pacientii cu insuficienta ventriculara stanga. In plus, la grupul la care a fost studiat ca profilaxie, Renitec a redus semnificativ dezvoltarea insuficientei cardiace simptomatice si numarul spitalizarilor datorate insuficientei cardiace . La grupul la care a fost studiat ca tratament, Renitec, asociat terapiei conventionale, a redus semnificativ mortalitatea generala si spitalizarea datorate insuficientei cardiace si a ameliorat clasa functionala NYHA. Intr-un studiu similar facut pe 253 de pacienti cu insuficienta cardiaca severa (clasa NYHA IV), s-a demonstrat ca Renitec atenueaza simptomele si reduce semnificativ mortalitatea.

Posologie si mod de administrare: Deoarece absorbtia comprimatelor de Renitec nu este influentata de alimente , comprimatele se pot administra anterior, concomitent sau ulterior ingestiei de alimente . Hipertensiunea esentiala : Doza initiala este de 10 pana la 20 mg, in functie de gradul hipertensiunii, si se administreaza o data pe zi. In hipertensiunea usoara doza initiala recomandata este de 10 mg pe zi. Pentru celelalte stadii ale hipertensiunii doza initiala este de 20 mg pe zi. Doza uzuala de intretinere este de o tableta de 20 mg o data pe zi. Doza trebuie ajustata in functie de nevoile pacientului pana la maximum 40 mg pe zi. Hipertensiunea renovasculara: Deoarece tensiunea arteriala si functia renala la acest tip de pacienti poate sa fie foarte sensibila la inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei, tratamentul trebuie inceput cu o doza initiala mai redusa (de exemplu 5 mg sau mai putin). Doza trebuie apoi adaptata in conformitate cu nevoile pacientului. Este de asteptat ca majoritatea pacientilor sa raspunda la o tableta de 20 mg, o data pe zi. Se recomanda prudenta la pacientii cu hipertensiune tratati recent cu diuretice (vezi paragraful urmator). Hipertensiunea tratata concomitent cu diuretice: Dupa prima doza de Renitec poate aparea hipotensiune simptomatica; acest fenomen este mai probabil la pacientii in tratament cu diuretice. Se recomanda prudenta, deoarece acesti pacienti pot prezenta depletie hidrica sau salina. Tratamentul cu diuretice ar trebui intrerupt 2-3 zile inainte de inceperea tratamentului cu Renitec. Daca acest lucru nu este posibil, doza initiala de Renitec trebuie sa fie redusa (5 mg sau mai putin) pentru a aprecia efectul initial asupra tensiunii arteriale. Doza trebuie apoi adaptata in conformitate cu nevoile pacientului. Posologia in insuficienta renala : In general, ar trebui crescut intervalul la care se administreaza enalaprilul si/sau redusa doza .

Starea rinichilorClearence-ul creatininei(ml /min)Doza initiala(mg/zi)
Afectare usoara< 80 >30 ml /min5-10 mg
Afectare moderata10 ml /min2,5-5 mg
Afectare severa. In mod normal, acesti pacienti vor fi dializati.*durere anginoasa, palpitatii , tulburari de ritm, angina pectorala ; Gastrointestinale : ileus, pancreatita, insuficienta hepatica, hepatita - hepatocelulara sau colestatica, icter , 1 luna sau durere persistand sau
reaparand dupa 3 luni, sau durere
asociata cu leziune tisulara
progresiva. Durerea somatogena
(organica) este durerea explicata
prin-tr-o cauza organica. Durerea
psihogena apare fara o patologie
organica asociata. Durerea somatica
poate fi nociceptiva (declansata
prin activarea fibrelor nervoase
senzitive. Cand sunt afectati
nervii somatici, durerea este
resimtita tipic, ca durere continua
sau ca presiune) sau neuropatica
(se produce prin disfunctionalitati
în sistemul nervos;
se crede
ca este declansata de procese
somatosenzitive aberante în
sistemul nervos periferic, în
sistemul nervos central sau în
ambele)")'>durere abdominala, voma, dispepsie, constipatie , anorexie, stomatita . Ale sistemului nervos/psihiatrice: depresie , confuzie, somnolenta, insomnie , nervozitate, parestezii, vertij . Respiratorii: infiltrate pulmonare , bronhospasm / astm , dispnee , rinoree , dureri faringiene si raguseala . Dermatologice: diaforeza, eritem multiform, dermatita exfoliativa, sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica , pemfigus, prurit , urticarie , alopecie . Altele: impotenta , eritem facial, alterarea gustului, tinitus, glosita, vedere neclara. S-a raportat un complex de simptome care poate include febra , serozita, vasculita, mialgii/miozita, artralgii/ artrita , anticorpi antinucleari prezenti, VSH crescut, eozinofilie si leucocitoza. Pot aparea rash, fotosensibilitate sau alte manifestari dermatologice. Teste de laborator: Rareori administrarea de Renitec a fost insotita de modificari de importanta clinica ale parametrilor standard de laborator. Au fost observate cresteri ale ureei sanguine si ale creatininei serice, precum si cresteri ale enzimelor hepatice si/sau bilirubinei serice. Acestea sunt de obicei reversibile la intreruperea tratamentului cu Renitec. Au aparut hiperpotasemie si hiponatremie . Au fost raportate scaderi ale hemoglobinei si hematocritului. De cand medicamentul a fost lansat pe piata s-a raportat un numar mic de cazuri de neutropenie, trombocitopenie, depresie a maduvei hematogene si agranulocitoza, in care o relatie cauzala cu tratamentul cu Renitec nu a putut fi exclusa.

Supradozare: Exista putine date disponibile in ceea ce priveste supradozarea la om . Simptomele cele mai importante care apar in supradozare, raportate pana in prezent, sunt hipotensiune marcata, care incepe la aproximativ 6 ore dupa administrarea tabletelor, concomitent cu blocarea sistemului renina-angiotensina, si stupor . Dupa ingestia de 300 mg si de 440 mg enalapril s-au inregistrat niveluri ale enalaprilatului seric de 100 si respectiv de 200 de ori mai mari decat cele observate dupa administrarea dozelor terapeutice. Tratamentul recomandat in supradozare este perfuzia intravenoasa de solutie normal salina. Daca ingestia este recenta se va induce varsatura . Enalaprilatul poate fi indepartat din circulatie prin hemodializa.

Forma de prezentare: Cutii cu 28 tablete, fiecare tableta continand 5 mg, 10 mg sau 20 mg enalapril maleat.

Producator: Merck Sharp & Dohme








RENITEC® - medicamente care incep cu litera R - dictionar medicamente - startsanatate