ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

SPIRONOLACTONA < Medicamente care incep cu litera S < Dictionar Medicamente
Indicatii: Stari edematoase cu hiperaldosteronism secundar, rezistente la alte diuretice, in ciroza , sindromul nefrotic, insuficienta cardiaca (se asociaza cu diuretice tiazidice sau furosemid ); hipertensiune arteriala cu hiperaldosteronism sau in situatii care contraindica alte categorii de diuretice-tiazide, furosemid

(la bolnavi cu diabet , hiperuricemie ); hiperaldosteronism postoperator de exemplu atonie intestinala sau ileus paralitic; hiperaldosteronism primar, cand nu este posibila interventia chirurgicala; paralizie familiala, miastenie grava (ca medicatie adjuvanta).

Prezentare farmaceutica: Drajeuri continand spironolactona micronizata 25 mg (cutie cu 20 si 100 buc.).

Actiune terapeutica:
Diuretic antialdosteronic (prin antagonism competitiv), creste eliminarea urinara a sarii si apei, scade eliminarea potasiului , ionilor de hidrogen si amoniului; efectul, mai evident in conditii de hiperaldosteronism, se instaleaza lent (dupa 2-4 zile de tratament ) si este relativ durabil (2-3 zile dupa oprirea medicatiei).

Mod de administrare: Ca diuretic , 1-2 drajeuri (25-50 mg) de 4 ori/zi, tratament de atac, apoi intretinerea efectului cu 1/2-1 drajeu de 1-4 ori/zi (individualizat); pentru alte indicatii 1-2 drajeuri de 2-4 ori/zi; la copii : 1,5-4 mg/kg corp pe zi. Dozarea se face sub controlul kaliemiei.

Reactii adverse: Dezechilibre electrolitice: hiponatriemie (mai frecvent la cirotici), hiperkaliemie (mai ales in conditii de insuficienta renala ); agravarea hiperazotemiei; uneori ginecomastie, modificari ale vocii, diminuarea potentei sexuale , tulburari menstruale si tensiunea sanilor ; rareori eruptii cutanate , febra , diaree , cefalee, hipotensiune nedorita, oboseala , somnolenta, ataxie, confuzie mintala.

Contraindicatii: Anurie, insuficienta renala acuta, insuficienta hepatica in stadiul terminal, boala Addison, hiperkaliemie, hiponatriemie, alergie la spironolactona ; prudenta in insuficienta renala cronica si la cirotici; prudenta sau se evita in timpul sarcinii si alaptarii, prudenta la batrani . Nu se asociaza cu triamteren sau amilorid (alte diuretice antialdosteronice) si cu saruri de potasiu (risc crescut de hiperkaliemie); salicilatii si antiinflamatoriile nesteroidiene scad efectul spironolactonei; cand se asociaza cu alte diuretice si cu antihipertensive se recomanda doze mai mici din acestea (potenteaza efectul hipotensiv).

Producator: Terapia S.A.








SPIRONOLACTONA - medicamente care incep cu litera S - dictionar medicamente - startsanatate