ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

VASOCARDIN < Medicamente care incep cu litera V < Dictionar Medicamente
Indicatii terapeutice: Hipertensiune arteriala . Angina pectorala de efort. Infarct miocardic acut: tratament de înlocuire a metoprololului introdus intravenos.


- Tratament de lunga durata dupa infarct miocardic (scaderea mortalitatii).
- Tulburari de ritm ventriculare si supraventriculare (tahicardie supraventriculara, flutter si fibrilatie atriala, tahicardii jonctionale, extrasistole ventriculare, tahicardie ventriculara).
- Manifestari functionale cardiace :
eretism cardiac .
- Profilaxia migrenelor .

VASOCARDIN SR 200
VASOCARDIN® 50
Comprimate, 50 mg
VASOCARDIN® 100
Comprimate, 100 mg

Va rugam cititi cu atentie!
Compozitie

Vasocardin 50:
Un comprimat contine tartrat de metoprolol 0.05 g si excipienti: lactoza, amidon de porumb , celuloza microcristalina, dioxid de siliciu metilat, dioxid de siliciu coloidal, polividona K25, amidon glicolat de sodiu, stearat de calciu.
Vasocardin 100:
Un comprimat contine tartrat de metoprolol 0.1 g si excipienti: lactoza, amidon de porumb , celuloza microcristalina, dioxid de siliciu metilat, dioxid de siliciu coloidal, polividona K25, amidon glicolat de sodiu, stearat de calciu.
Grupa farmacoterapeutica
beta-blocante selective

Contraindicatii
- Hipersensibilitate la metoprolol sau la oricare dintre excipientii produsului;
- Tratament concomitent cu verapamil (în special administrat i.v.) datorita riscului de a se produce asistolie;
- Bloc atrio-ventricular de grad II si III;
- Boala sinusala, bloc sinoatrial;
- Insuficienta cardiaca refractara la tratament ;
- Bradicardie severa (40-50 batai/min) înaintea initierii terapiei;
- Tulburari ale circulatiei periferice de tip sindrom Raynaud asociate cu 1 luna sau durere persistand sau
reaparand dupa 3 luni, sau durere
asociata cu leziune tisulara
progresiva. Durerea somatogena
(organica) este durerea explicata
prin-tr-o cauza organica. Durerea
psihogena apare fara o patologie
organica asociata. Durerea somatica
poate fi nociceptiva (declansata
prin activarea fibrelor nervoase
senzitive. Cand sunt afectati
nervii somatici, durerea este
resimtita tipic, ca durere continua
sau ca presiune) sau neuropatica
(se produce prin disfunctionalitati
în sistemul nervos;
se crede
ca este declansata de procese
somatosenzitive aberante în
sistemul nervos periferic, în
sistemul nervos central sau în
ambele)")'>durere sau tulburari trofice;
- Hipotensiune arteriala ;
- Astm bronsic si bronhopneumonii cronice obstructive în forme severe;
- Angina vasospastica (Prinzmetal) – neasociata cu alte afectiuni cardiovasculare;
- Feocromocitom netratat.
Precautii
Metoprololul trebuie întrerupt treptat, pe parcursul a 1-2 saptamâni, scazând progresiv doza zilnica. Altfel poate aparea înrautatirea brusca a starii clinice a pacientului, asa-numitul fenomen „rebound”.
Dozele zilnice ce depasesc 200 mg tartrat de metoprolol îsi pierd cardioselectivitatea.
În cazul practicarii anesteziei generale blocantele beta-adrenergice determina reducerea tahicardiei reflexe si cresterea riscului de hipotensiune arteriala .
Continuarea tratamentului cu blocante beta-adrenergice scade riscul aritmiei , ischemiei miocardice si puseelor de hipertensiune arteriala . Medicul anestezist trebuie prevenit în cazul în care pacientul este tratat cu un blocant beta-adrenergic.
În conditiile în care oprirea tratamentului este considerata necesara, este suficienta o întrerupere de 48 de ore pentru reaparitia sensibilitatii la catecolamine.

În anumite cazuri tratamentul cu blocante beta-adrenergice nu trebuie întrerupt:
- la pacientii cu insuficienta coronariana este preferabila continuarea tratamentului pâna la interventia chirurgicala, datorita riscului legat de oprirea administrarii blocantelor beta-adrenergice;
- în situatii de urgenta sau în cazul în care nu este posibila oprirea tratamentului, pacientul trebuie protejat de predominanta vagala prin administrarea în prealabil, a unei cantitati suficiente de atropina în functie de necesitati.
Trebuie utilizate anestezice generale cu efect deprimant cardiac cât mai mic posibil, iar pierderile sanguine trebuie compensate.
Trebuie avut în vedere de asemenea, riscul anafilactic.
La pacientii predispusi la reactii anafilactice severe, indiferent de origine, îndeosebi dupa administrarea produselor de contrast cu iod sau în timpul tratamentelor de desensibilizare, utilizarea blocantelor beta-adrenergice poate determina agravarea reactiilor alergice si lipsa de raspuns la tratamentul cu adrenalina la doze uzuale.
În timpul tratamentului cu metoprolol nu se recomanda consum de alcool etilic.
Metoprololul poate sa determine o reactie pozitiva în cadrul testelor pentru controlul antidoping.
Interactiuni
Administrarea simultana de metoprolol cu alt medicament antihipertensiv poate duce la scaderea excesiva a tensiunii arteriale (atentie deosebita la asocierea cu prazosin).
Beta -blocantul trebuie întrerupt cu câteva zile înaintea încetarii terapiei cu clonidina .
Co-administrarea de inhibitori de monoaminooxidaza prezinta riscul unei crize hipertensive ca urmare a întreruperii administrarii acestora.

Asocieri nerecomandate
Administrarea concomitenta cu amiodarona poate sa provoace tulburari ale contractilitatii, automatismului si conducerii prin supresia mecanismelor simpatice compensatoare.

Asocieri care necesita precautii la utilizare
Asocierea cu anestezicele generale inhalatorii halogenate reduce reactiile cardiovasculare compensatorii ale blocantelor beta-adrenergice (inhibitia beta-adrenergica poate fi înlaturata în timpul interventiei chirurgicale de catre stimulantele beta-adrenergice).
Tratamentul cu blocante beta-adrenergice nu trebuie oprit dintr-o data, iar medicul anestezist trebuie informat despre acest tratament .
Administrarea concomitenta a unor blocante ale canalelor de calciu (bepridilul, diltiazemul si verapamilul) determina tulburari ale conducerii atrioventriculare si deprimarea excesiva a contractilitatii miocardice prin efect sinergic.
Asocierea nu se face decât sub supraveghere medicala si monitorizarea electrocardiogramei, îndeosebi la vârstnici sau la începutul tratamentului.
În cazul asocierii cu antiaritmice apartinând clasei IA (chinidina, disopiramida) pot sa apara tulburari ale contractilitatii, automatismului si conducerii prin supresia mecanismelor simpatice compensatoare.
Se impune supraveghere clinica si monitorizarea electrocardiogramei.
Baclofenul creste efectul antihipertensiv al metoprololului. Sunt necesare supravegherea tensiunii arteriale si, eventual, adaptarea dozei de metoprolol .
Cimetidina creste concentratia plasmatica a produsului prin inhibarea metabolizarii sale hepatice , cu cresterea actiunii si efectelor adverse:
- de exemplu, bradicardie marcata. Asocierea necesita supraveghere medicala; daca este necesar, doza de blocant beta-adrenergic se scade în timpul tratamentului cu cimetidina si se creste dupa oprirea tratamentului.
Metoprololul poate sa creasca concentratiile plasmatice ale lidocainei cu eventuala crestere a efectelor ei adverse neurologice si cardiace . Se impune adaptarea dozei de lidocaina, supraveghere clinica, efectuarea electrocardiogramei si, eventual, determinarea concentratiilor plasmatice ale lidocainei în timpul tratamentului si dupa oprirea acestuia.
Antiacidele compusi de aluminiu, de magneziu si carbonatul de calciu scad absorbtia metoprololului, de aceea antiacidele trebuie administrate la distante de cel putin 2 ore de metoprolol .
Înainte de efectuarea examenului radiologic cu substante de contrast iodate, tratamentul cu blocante beta-adrenergice trebuie întrerupt. În cazul în care utilizarea metoprololului este absolut necesara si administrarea nu poate fi întrerupta, trebuie instituit tratamentul adecvat.

Asocieri de avut în vedere
Antiinflamatoarele nesteroidiene micsoreaza efectul hipotensiv al metoprololului prin inhibarea prostaglandinelor vasodilatatoare si retentie hidrosalina.
Asocierea cu blocantele canalelor de calciu de tip dihidropiridinic poate provoca hipotensiune arteriala si eventual deprimarea excesiva a contractilitatii miocardice la bolnavii cu insuficienta cardiaca latenta sau necontrolata prin tratament .
Utilizarea concomitenta cu antidepresive imipraminice (triciclice) si neuroleptice determina hipotensiune arteriala si risc de hipotensiune ortostatica severa.
Glucocorticoizii si tetracosactidul scad efectul antihipertensiv al metoprololului datorita retentiei hidrosaline pe care o provoaca.
Fenobarbitalul si rifampicina scad concentratiile plasmatice ale metoprololului prin inductie enzimatica, reducând astfel efectele acestuia.
Atentionari speciale
Administrarea metoprololului în afectiuni pulmonare obstructive cronice poate conduce la cresterea rezistentei cailor aeriene (în special la doze ce depasesc 200 mg).
Datorita unei selectivitati relative beta1 metoprololul trebuie administrat cu precautie la pacientii care nu raspund la alte antihipertensive sau nu le tolereaza.
Datorita faptului ca selectivitatea beta1 nu este absoluta, agonistii beta2 trebuie administrati simultan cu o doza cât mai scazuta de metoprolol (pâna la 200 mg).
D Daca dispneea sau bronhospasmul se agraveaza trebuie administrat un agonist al receptorilor beta2, iar tratamentul cu metoprolol trebuie întrerupt.
În caz de diabet zaharat insulino-dependent, tratamentul antidiabetic trebuie ajustat corespunzator, iar pacientul trebuie atentionat asupra potentialului risc al unei hipoglicemii mascate evidenta numai printr-o diaforeza crescuta.
În feocromocitom metoprololul poate fi folosit numai dupa ce a fost initiat tratamentul cu alfa blocant.
Se recomanda o precautie marita atunci când metoprololul este administrat la pacienti cu insuficienta cardiaca. Blocarea beta-adrenergica este asociata cu un posibil risc al scaderii contractilitatii miocardice si agravarea insuficientei cardiace .
Dozele administrate vor fi minime, iar tratamentul se va desfasura sub stricta supraveghere medicala.
În caz de bradicardie (50-55 batai/min) se recomanda diminuarea dozelor.
În caz de bloc atrioventricular de gradul I, produsul trebuie administrat cu prudenta.
În caz de ciroza sau insuficienta hepatica se va tine cont de cresterea concentratiilor plasmatice ale produsului datorita scaderii clearance - ului .
În cazul pacientilor cu miastenia gravis, psoriazis si depresie trebuie evaluat raportul beneficiu/risc înaintea începerii tratamentului.
În caz de tireotoxicoza produsul poate masca semnele cardiovasculare.

Sarcina si alaptarea
Produsul se va administra în timpul sarcinii doar dupa evaluarea cu atentie a raportului beneficiu/risc.
Nu se recomanda folosirea produsului în timpul alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Produsul nu influenteaza în general capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Totusi, pacientii trebuie informati despre posibilitatea de aparitie a ametelilor.
Doze si mod de administrare

Hipertensiune arteriala :
doza recomandata la adulti este de 200 mg tartrat de metoprolol (2 comprimate Vasocardin 100 sau 4 comprimate Vasocardin 50) în 2 prize zilnice.
Aceasta doza poate fi crescuta cu 100 mg dupa fiecare saptamâna de tratament pâna când este atins efectul dorit. Doza maxima nu trebuie sa depaseasca 200 mg tartrat de metoprolol de 2 ori pe zi.
Majoritatea pacientilor raspund satisfacator la doze de 100-200 mg tartrat de metoprolol divizate în 2 prize. În unele cazuri este necesara scaderea dozelor.

Aritmii :
doza recomandata este la început 50 mg tartrat de metoprolol (1 comprimat Vasocardin 50 sau ½ comprimat Vasocardin 100) de 2 ori pe zi.
În cele mai multe cazuri, o doza zilnica de 200 mg tartrat de metoprolol (2 comprimate Vasocardin 100 sau 4 comprimate Vasocardin 50) este suficienta.

Profilaxia crizelor de angina pectorala :
doza recomandata este de 50-100 mg tartrat de metoprolol (1-2 comprimate Vasocardin 50 sau ½ -1 comprimat Vasocardin 100) de 2 ori pe zi.
Aceasta doza poate fi crescuta pâna la doza maxima de 100 mg tartrat de metoprolol de 2 ori pe zi.

Profilaxia secundara a infarctului miocardic acut (IMA):
doza recomandata este de 50-100 mg tartrat de metoprolol (1-2 comprimate Vasocardin 50 sau ½ -1 comprimat Vasocardin 100) de 2 ori pe zi.
În profilaxia migrenei se administreaza 100-200 mg tartrat de metoprolol (1-2 comprimate Vasocardin 100 sau 2-4 comprimate Vasocardin 50), divizate în doua prize.

Eretism cardiac :
doza recomandata este de 50-100 mg tartrat de metoprolol (1-2 comprimate Vasocardin 50 sau ½ -1 comprimat Vasocardin 100) pe zi.
La vârstnici doza trebuie ajustata individual, datorita riscului de bradicardie si de hipotensiune arteriala semnificativa.
În insuficienta hepatica severa doza trebuie redusa corespunzator cu gradul alterarilor metabolice.
Comprimatele se înghit cu putina apa, de preferat în timpul mesei.
Reactii adverse

Sistem nervos central:
oboseala , ameteala, parestezie; rareori convulsii, tulburari de somn si cosmaruri.

Aparat cardiovascular:
cel mai frecvent bradicardie, sindrom Raynaud si hipotensiune ortostatica; mai putin frecvent s-au raportat aritmii, edem si agravarea insuficientei cardiace , în cazuri izolate claudicatie intermitenta.

Tract gastro-intestinal:
exceptional greata, varsaturi, hiposalivatie, diaree , dispepsie.

Aparat respirator:
cele mai frecvente manifestari raportate au fost dispnee de efort si numai în cazuri izolate, bronhospasm .

Piele si anexe:
reactiile alergice cutanate sunt rare – urticarie , eczeme si eruptie psoriaziforma; mai putin frecvent calvitie si diaforeza crescuta.

Alte efecte nedorite includ:
scaderea potentei sexuale (rar), tinitus, tulburari vizuale, cresteri nesemnificative ale concentratiei plasmatice ale trigliceridelor si colesterolului, mascarea simptomelor hipoglicemiei.
Rar s-a observat aparitia anticorpilor antinucleari, foarte rar însotita de manifestari clinice de tip sindrom lupic, care dispar la oprirea tratamentului.
Supradozaj

imptome:
greata, varsaturi, cianoza, tulburari ale starii de constienta, bronhospasm , hipotensiune arteriala , bradicardie sinusala, bloc AV, insuficienta cardiaca, soc cardiogenic, stop cardiac .
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare înscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi între 15-25°C, în ambalajul original.
A nu se lasa la îndemâna copiilor .
Ambalaj
Vasocardin 50
Cutie cu 5 blistere a câte 10 comprimate.
Vasocardin 100
Cutie cu 2 blistere a câte 10 comprimate.
Cutie cu 5 blistere a câte 10 comprimate.
Producator
Slofakofarma a.s., Hlohovec, Slovacia
VASOCARDIN - medicamente care incep cu litera V - dictionar medicamente - startsanatate