ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

VITAMINA A < Medicamente care incep cu litera V < Dictionar Medicamente
Compozitie
O capsula moale contine retinol palmitat 50000 UI si excipienti: continutul capsulei: ulei rafinat din boabe de soia; capsula: gelatina, sorbitol, glicerol, p-hidroxibenzoat de etil sodic, p-hidroxibenzoat de propil sodic.

Indicatii terapeutice
1. Profilaxia si tratamentul carentei /deficientei de vitamina A:
Stari de hipo- sau avitaminoza A, steatoree, gastrectomie, obstructie biliara, la sugari in perioada alaptarii, hipertiroidism, infectii cronice, afectiuni intestinale (boala celiaca, sprue tropical, enterite), sindrom de malabsorbtie asociat cu insuficienta pancreatica exocrina, fibroza chistica.
Datorita formei continute in VITAMIN A 50000 UI (retinol palmitat) administrarea sa orala este eficienta (se absoarbe) si in cazul pacientilor cu obstructie biliara insotita de insuficienta a pancreasului endocrin, fara a mai necesita administrarea simultana de saruri biliare.
2. In Rubeola:
Suplimentarea cu Vitamina A are un rol important in prevenirea complicatiilor din rubeola.
3. Infectia cu virus HIV si SIDA:
Carenta de Vitamina A survenita in timpul sarcinii este asociata cu o crestere de 3 - 4 ori a riscului de transmitere a virusului HIV de la mama la fat deoarece deficienta de vitamina A este corelata cu afectarea imunitatii si a integritatii mucoaselor. Astfel, deoarece atat infectia cu virus HIV cat si sarcina sunt factori de risc pentru aparitia carentei de vitamina A, se recomanda suplimentarea vitaminei A in scopul reducerii riscului transmiterii virusului HIV de la mama la fat.
4. In Neoplasme Maligne:
Studii epidemiologice au sugerat ca Vitamina A intervine in prevenirea aparitiei celulelor maligne.
Intr-un studiu a fost remarcata remisia leukoplakiei orale in urma administrarii de beta-caroten si Vitamin A
Vitamina A contribuie la reducerea incidentei neoplasmelor cauzate de fumat.
5. In Retinita Pigmentara:
Administrarea de Vitamina A poate incetini declinul acuitatii vizuale.
6. In Afectiuni cutanate:
Vitamina A se utilizeaza in doze mari in tratamentul unor afectiuni cutanate: acnee, pitiriazis rubra pilaris, psoriazis si ihtioza.

Contraindicatii
Hipervitaminoza A.

Precautii
Tratamentul indelungat cu doze de peste 100.000 UI/zi la adult si 25000 - 50.000 IU pe zi la sugar, provoaca anorexie, greata, pierdere in greutate, cefalee, iritabilitate, uscarea si descuamarea pielii, prurit, rarirea parului, hepato-spleno-megalie, periostita (tumefactia dureroasa a oaselor lungi), osteoporoza, hipertensiune intracraniana, tensiunea fontanelei.
Se recomanda prudenta in timpul sarcinii (a nu se depasi 10.000 UI/zi)
Vitamina A trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu afectiuni renale cronice, afectiuni hepatice sau alcoolism.

Interactiuni
Absorbtia Vitaminei A din tractul gastro-intestinal poate fi redusa in prezenta neomicinei, colestiraminei sau parafinei lichide.
Exista un risc crescut de hipervitaminoza A in cazul administrarii concomitente cu retinoizi sintetici precum acitretin, isotretinoin si tretinoin
Contraceptivele hormonale orale pot creste nivelul plasmatic al vitaminei A atunci cand se folosesc concomitent.

Sarcina si alaptarea
Aceasta forma de Vitamina A nu se preteaza pentru a fi folosita la femeile gravide si cele care alapteaza. Vitamina A are efecte teratogene si de aceea se administreaza la femeile gravide sau care urmaresc sa ramana gravide numai sub supraveghere medicala. De asemenea se recomanda a nu se depasi 10.000 UI/zi in perioada sarcinii. Doza zilnica recomandata in USA la femeile care alapteaza este de 5000 UI.
Vitamina A nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare
1. Prevenirea carentei de Vitamina A:
In cazul copilului pre-scolar se recomanda o doza de 200.000 UI la fiecare 4-6 luni.
In cazul femeilor care au nascut se recomanda administrarea de 200.000 UI in primele 8 saptamani de la nastere.
2. Tratamentul Carentei severe de Vitamina A cu Xeroftalmie:
Toti pacientii in varsta de peste 1 an (cu exceptia femeilor de varsta fertile) vor primi 200.000 UI oral imediat dupa ce au fost diagnosticate cu xeroftalmie. Doza va fi repetata a doua zi si dupa 2 saptamani.
3. In deficienta severa de Vitamina A:
Adulti si copii in varsta de peste 8 ani: 100.000 UI zilnic, timp de 3 zile, apoi 50.000 UI zilnic timp de 14 zile.
4. In rubeola:
La copii cu manifestari clinice de rubeola se recomanda suplimentarea vitaminei A cu doze cuprinse intre 200.000 si 400.000 UI (mai ales in zonele geografice cu risc crescut).

Reactii adverse

Apar in cazul utilizarii unor doze mari, apropiate de cele toxice, de vitamina A: uscarea si descuamarea pielii si a mucoaselor (cheilita, dermatita, descuamare palmo-plantara), granuloame piogenice acneiforme, alopecie, fragilitatea corneei, conjunctivita, opacitati corneale, paronichie.

Supradozaj
Supradozaj Acut:
Pentru a produce efecte toxice sunt necesare doze masive de retinol si de aceea numai in situatii exceptionale se produce hipervitaminoza A in urma unei supradoze.
Singurele grupe de pacienti cu risc sunt copii si cei cu afectiuni hepatice.
Manifestarile supradozajului acut la copii include cefalee severa, greata, voma, obnubilare, iritabilitate si prurit. In asemenea cazuri se opreste administrarea de retinol. Nu exista un antidot specific dar simptomele supradozajului acut se remit in 72 de ore.
Toxicitate cronica:
Apare in urma administrarii a doze de 4000 UI /kg corp, pe intervale de timp cuprinse intre 6 si 15 luni.
Supradozajul cronic poate conduce la descuamare si congestionare cutanata, perturbarea cresterii parului, pierderea apetitului, greata. Cazuri de afectare renala s-au raportat numai la adulti, in special la cei care aveau functia renala deficitara.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperatura camerei, intre 15° - 30ºC, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.










VITAMINA A - medicamente care incep cu litera V - dictionar medicamente - startsanatate