ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Dictionar de medicamente online

Cauta medicamente alfabetic:

VITAMINA D2 SOL INJ SOL UZ INT < Medicamente care incep cu litera V < Dictionar Medicamente


ergocalciferolum

Compozitie:

Fiole a 1 ml solutie uleioasa injectabila continand ergocalciferol 400 000 u.i. sau 600 000 u.i. respectiv 10 mg sau 15 mg; fiole a 3 ml solutie uleioasa buvabila continand ergocalciferol 600 000 u.i.; solutie uleioasa pentru uz intern continand ergocalciferol 15 000 u.i., respectiv 0,375 mg/ml (flac. cu 10 ml).

Actiune

Vitamina liposolubila, favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si fosfatilor minerali, usureaza formarea si depunerea in oase a fosfatului de calciu, diminueaza eliminarea urinara a fosfatilor.

Indicatii si Mod de administrare:

In rahitism si tetania hipocalcemica, profilatic, oral 400-2 400 u. zilnic pana la varsta de 1 1/2 ani, apoi 3-6 luni/an (in sezonul rece) pana la varsta de 5 ani sau administrare intermitenta, oral, cate 300 000 u.i. la fiecare 6 luni, pana la 1 1/2 ani, apoi o data pe an (la inceputul iernii), pana la varsta de 5 ani, sau intramuscular profund 600 000 u. o data pe an (la sugarii nesupravegheati); curativ, oral sau intramuscular, 600 000 u. o data, continuand, dupa 6 luni, cu dozele recomandate pentru profilaxie. In carenta vitaminica la adult si batran, profilactic (tratament anticonvulsivant, gastrectomie, enteropatie la gluten, insuficienta pancreatica sau biliara, aport vitaminic insuficient la batrani), oral 400-2 000 u.i. zilnic, oral sau intramuscular 300 000 u. o data la 6 luni sau 600 000 u. o data pe an; curativ in osteoporo-malacie, oral 4 000-20 000 u./zi, oral sau intramuscular 600 000 u. la intervale de 1-2 saptamani (pana la disparitia durerilor, normalizarea calcemiei si fosforemiei). In spasmofilia hipocalcemica, oral 4 000-8 000 u./zi, oral sau intramuscular 600 000 u. o data. In conditiile folosirii de doze mari, repetat, este necesara supravegherea calciuriei, eventual a calcemiei, pentru a evita supradozarea.

Reactii adverse:

Tratamentul indelungat cu doze mari (50 000-200 000 u.i./zi la adult, mai putin la copii) poate provoca fenomene de hipervitaminoza: oboseala, anorexie, greata, voma, diaree, poliurie cu urina diluata, sudoratie, sete, slabiciune, pierdere in greutate, decalcifierea oaselor, hipercalcemie, hipercalciurie, perturbarea probelor renale, depunere de calciu in diferite tesuturi, litiaza renala.

Contraindicatii:

Hipercalcemie, hipercalciurie, litiaza renala, hipersensibilitate la vitamina D; prudenta in insuficienta renala. In timpul sarcinii, la batrani, la bolnavii imobilizati, in hipercolesterolemie, in hipotiroidism nu se administreaza doze mari de vitamina D. Oleul de parafina si colestiramina pot micsora absorbtia intestinala a vitaminelor liposolubile, administrarea indelungata de barbiturice si fenitoina poate fi cauza de hipovitaminoza D si poate scadea eficacitatea vitaminei D (cresc inactivarea metabolica); diureticele tiazidice pot provoca hipercalcemie la hipoparatiroidienii sub vitamina D; vitamina D poate creste toxicitatea cardiaca a digitalicelor (aritmii prin hipercalcemie) si poate micsora eficacitatea blocantelor canalelor calciului (verapamil in aritmii).









VITAMINA D2 SOL.INJ, SOL.UZ.INT - medicamente care incep cu litera V - dictionar medicamente - startsanatate