Analize medicale de laborator

ADN HPV GENOTIPARE < < Analize medicale explicate

Descriere

In iunie 2006 FDA (Food and Drug Administration) a aprobat in SUA utilizarea vaccinului Gardasil produs de compania Merck & Co., Inc. pentru profilaxia infectiilor induse de anumite tipuri de HPV. Gardasil este un vaccin recombinat tetravalent ce actioneaza impotriva tipurilor HPV 6, 11, 16 si 18 si este indicat pacientelor tinere (9-26 ani).Tipurile 16 si 18 sunt responsabile de producerea a 70% din cazurile de cancer cervical asociate cu HPV, in timp ce tipurile 6 si 11 sunt implicate in etiologia a 90% din cazurile de leziuni anogenitale benigne (condiloame). Avand in vedere compozitia sa, vaccinul nu poate preveni cazurile de cancer cervical induse de alte tipuri de HPV, astfel ca va fi necesara continuarea programelor de screening.
Pe masura ce vaccinul va incepe sa fie utilizat pe o scara larga, testarea ADN HPV va dobandi o importanta si mai mare in monitorizarea infectiilor, mai ales daca va fi asociata cu genotiparea HPV.
Testul efectuat in laboratorul Synevo utilizeaza amplificarea ADN-ului tinta prin tehnica PCR si hibridizarea acizilor nucleici, pentru detectarea calitativa individuala (genotipare) a 37 tipuri anogenitale de HPV: 6, 11, 16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 40, 42, 45, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 58, 59, 61, 62, 64, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73(MM9), 81, 82(MM4), 83(MM7), 84(MM8), IS39 si CP6108, in celule cervicale colectate in mediu lichid.



Recomandari Recomandari pentru efectuarea testului de genotipare:

- monitorizarea evolutiei infectiei determinate de un anumit tip HPV;
- monitorizarea persistentei genotipurilor asociate cu risc crescut de cancer cervical in special la pacientele cu citologie negativa;
- monitorizarea eficientei tratamentului in cazul leziunilor cervicale asociate cu HPV (conizatie, radioterapie sau chimioterapie);
- genotiparea pre- si postvaccinala in programe selectionate de screening;
- facilitarea investigatiilor epidemiologice referitoare la evolutia naturala a infectiilor HPV.


Pregatire pacient Se va evita recoltarea probei in perioada menstruala. De asemenea, 48 ore inainte de prelevarea probei, pacientele vor evita raporturile sexuale, efectuarea dusurilor vaginale, folosirea tampoanelor intravaginale, contraceptivelor locale, a diverselor geluri, creme si tratamente vaginale.

Metoda Principiul metodei se bazeaza pe reactia de polimerizare in lant (PCR) cu detectie colorimetrica; genotiparea este efectuata cu ajutorul unui strip ce contine sondele specifice intr-o dispozitie lineara.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - celule cervicale colectate in mediu lichid; recoltarea va fi efectuata cu ajutorul periutei cervicale Cervex-Brush.

Stabilitate proba - celulele cervicale colectate in mediul PreservCyt sunt stabile 21 zile la temperatura camerei si 8 saptamani la 2-8º C.



Limite si interferente

Acest test a fost validat numai pentru utilizarea celulelor cervicale colectate in mediu lichid; folosirea altor tipuri de probe poate conduce la rezultate neconcludente.
Detectarea ADN HPV este dependenta de cantitatea de genom viral prezent in proba, care poate fi influentata de modul de recoltare, varsta pacientei si stadiul infectiei.
Probele care contin sange intr-un procent mai mare de 3.5% pot inhiba reactia PCR si conduce la rezultate fals negative. Prezenta mucusului cervical nu interfera cu testul.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ. Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.