Analize medicale de laborator

ALBUMINA SERICA < BIOCHIMIE < Analize medicale explicate

 

Descriere

Albumina este o proteina non-glicozilata sintetizata de celulele parenchimului hepatic la o rata de 14g/zi.
Reprezinta cel mai important component proteic din plasma, lichid cefalo-rahidian si urina. In plasma, albumina este responsabila in principal de mentinerea presiunii oncotice; de asemenea este implicata in transportul diversilor compusi (acizi grasi liberi, bilirubina, hormoni, ioni de metale si medicamente).
Albumina serica are un timp de injumatatire de 18-20 zile; aceasta perioada este scurtata in conditiile unui catabolism crescut: infectii severe, hemoragii, interventii chirurgicale, pierderi proteice la nivel renal, gastrointestinal si cutanat. Din acest motiv, albumina este considerata un reactant de faza acuta negativ (scade ca raspuns la procesele infectioase si inflamatorii acute).
Albumina constituie un indicator global al starii de nutritie a organismului, in special la persoanele varstnice cu diverse afectiuni cronice. S-a constatat astfel ca la persoanele varstnice spitalizate, hipoalbuminemia reprezinta un factor de risc independent in ceea ce priveste mortalitatea.
Nivelele de albumina sub 2.0-2.5 g/dL asociate sindroamelor nefrotice, cirozei hepatice sau enteropatiilor cu pierderi de proteine pot cauza edeme.

 

Recomandari

Recomandari pentru determinarea albuminei serice:

- evaluarea statusului nutritional;
- sindroame edematoase;
- afectiuni renale asociate cu proteinurie;
- ciroza hepatica;
- boli cronice consumptive.

 

Pregatire pacient

Se recolteaza a jeun (pe nemancate).

 

Metoda

Se foloseste metoda imunoturbidimetrica.

 

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos; valorile obtinute dintr-o proba recoltata in ortostatism sunt mai mari decat cele obtinute dintr-o proba recoltata in clinostatism (conditii de spitalizare).

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat, lipemic sau contaminat bacterian.

Stabilitate proba - serul separat este stabil 10 saptamani la 15-25o C; 5 luni la 2-4o C; nelimitat la -70o C.

 

Limite si interferente

Repausul prelungit la pat poate determina scaderi ale albuminei serice.

Interferente cu medicamente:
Cresteri :
- progesteron.

Scaderi :
-  alopurinol, asparaginaza, azatioprina, clorpropamida, cisplatin, dapson, dextran, estrogeni, ibuprofen, izoniazid, nitrofurantoin, contraceptive orale, fenitoina, prednison (doze mari), acid valproic.

Interferente analitice
Prezenta factorului reumatoid in serul pacientilor nu interfera cu determinarea albuminei decat in cazul unor concentratii peste 130 U/mL.
La pacientii cu gamopatii monoclonale, in special de tip IgM (boala Waldenström) rezultatele obtinute pot fi uneori neconcludente.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ. Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.