Analize medicale de laborator

FIBRINOGEN SAU FACTORUL I AL COAGULARII (SANGE) < < Analize medicale explicate

Descriere Fibrinogenul (factorul I al coagularii) este o glicoproteina cu greutate moleculara de aproximativ 340kD, prezenta in plasma . Este sintetizat in ficat la o rata de 1.7-5 g/zi; timpul de injumatatire al fibrinogenului este de 3-5 zile. Fibrinogenul constituie substratul de actiune atat pentru trombina, ultima enzima din cascada coagularii, cat si pentru plasmina, enzima a sistemului fibrinolitic. De asemenea, apartine grupului proteinelor de faza acuta (valori crescute apar dupa 24-48 ore de la producerea evenimentului).



Recomandari

Recomandari pentru determinarea fibrinogenului:

- detectarea deficitului congenital sau dobandit al fibrinogenului (a/hipo/disfibrinogenemii);
- monitorizarea terapiei trombolitice;
- ca indicator al reactiilor consumptive cu/fara fibrin(ogen)oliza;
- evaluarea riscului de aparitie a evenimentelor trombotice cardiovasculare (de ex. IMA, AVC);
- procese inflamatorii acute.



Pregatire pacient Se recolteaza a jeun (pe nemancate).

Metoda Se foloseste metoda coagulometrica (Clauss): in prezenta unui exces de trombina, timpul de coagulare al unei plasme citratate, diluate (1/10), saraca in trombocite este invers proportional cu concentratia de fibrinogen. In laboratorul Synevo se foloseste ca reactiv trombina umana ce contine un inhibitor pentru heparina. Ca urmare se poate folosi si pentru pacientii aflati in tratament cu heparina.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer cu citrat de Na 0.105M (raport citrat de sodiu - sange=1/9). Presiunea realizata de garou trebuie sa fie intre valoarea presiunii sistolice si cea a presiunii diastolice si nu trebuie sa depaseasca 1 minut. Daca punctia venoasa a esuat, o noua tentativa pe aceeasi vena nu se poate face decat dupa 10 minute.

Cantitate recoltata - cat permite vacuumul; pentru a preveni coagularea partiala a probei se va asigura amestecul corect al sangelui cu anticoagulantul, prin miscari de inversiune a tubului.

Prelucrare necesara dupa recoltare - proba va fi centrifugata 15 minute la 2500g, urmata imediat de separarea plasmei.

Cauze de respingere a probei - vacutainer care nu este plin; proba hemolizata sau coagulata.

Stabilitate proba - plasma separata este stabila 4 ore la temperatura camerei si cateva luni la (-20)o C.



Limite si interferente La gravide fibrinogenul este crescut in mod fiziologic.
Determinarea fibrinogenului la pacientii aflati sub terapie trombolitica se face dupa adaugarea in plasma de testat a unei mixturi anticoagulante ce contine un inhibitor pentru plasmina.
Rezultatul analizei nu este influentat de: prezenta PDF (<130 µg/ml), hirudina (<3µg/ml), heparina (<2UI/ml).

Interactiunea cu medicamente:
Cresteri:
- contraceptive orale si estrogeni, aspirina, chimioterapice, pirazinamida, uleiul de peste;

Scaderi:
- nivele crescute ale antitrombinei III (AT-III), steroizi anabolizanti, androgeni, asparaginaza, activatori ai plasminogenului, acid valproic, atenolol, pentoxifilin, cefamandol, preparate cu fier, 5-fluorouracil, clofibrat, danazol, kanamicina, medroxiprogesteron, prednison, ticlopidina.

Atentie! Aceasta sectiune are caracter informativ. Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.