Alternativa naturala la suplimentele alimentare - articole medicale

Alternativa naturala la suplimentele alimentareZilnic, oamenii au nevoie de hrana sanatoasa si diversificata din care organismul sa-si procure nutrientii necesari ca sa functioneze normal. De partea cealalta, insa, exista vitamine, minerale si alte substante de sinteza care pot suplini nutrientii din alimente, cu riscurile de rigoare.

In afara de faptul ca suplimentele alimentare sunt extrem de scumpe si adesea fara niciun fel de eficienta, dau dependenta si pot avea efecte secundare dintre cele mai nedorite. Alegerea intre a se hrani sanatos ori a lua suplimente alimentare apartine fiecaruia.

Sunt anumiti nutrienti de care organismul are nevoie zilnic, dar pe care nu-i poate produce. Acestia pot fi insa procurati din alimente precum fructe, legume, cereale si grasimi alimentare, din cele pe care le putem procura de la piata si nu de la supermarketuri.

Astfel, fierul, in lipsa caruia poti suferi de anemie, oboseala si mare sensibilitate la infectii, poate fi procurat mai ales din pui, curcan, peste, carne rosie, fasole, legume cu vrunze verzi.

Calciul se gaseste din belsug in lapte si produsele lactate si in legumele cu frunze verzi. Lipsa calciului din organism creste, cu deosebire la femei, riscul de osteoporoza, dupa menopauza.

Grupul de vitamine B, deosebit de important, mai ales pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos, te fereste si de alte rele, cum ar fi anemia, oboseala, infectiile respiratorii, crampele, bolile pielii. Vitaminele B pot fi luate din peste, pui, lactate, oua, cereale, paine.

Vitamina C sa gaseste in absolut toate fructele si legumele si-ti creste rezistenta la infectii. Un plus de vitamina C se recomanda zilnic fumatorilor. Un pahar de suc de citrice poate fi un scut in calea neplacerilor produse de fumat.

Resveratrolul se gaseste in fructele si legumele de culoare neagra: agude negre, struguri negri, samburii de struguri negri si albi, vinul rosu, negru, mure, corcoduse negre, prune de culoare inchisa, coacaze negre, afine, mere inchise la culoare.

Legumele bogate in resveratrol sunt ceapa rosie, fasolea neagra si lintea neagra. Varza de Bruxelles, fragii si alunele nu au culoarea neagra, dar contin resveratrol, chiar daca intr-o cantitate mai mica.

Resveratrolul este considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum. Previne deteriorarea vaselor de sanga, scade nivelul colesterolului rau, diminueaza trombozele, prevenind astfel bolile de inima. Unele studii recente arata ca resveratrolul poate inhiba raspandirea celulelor canceroase.

Probioticele se procura din lapte si produsele lactate precum iaurtul, cu deosebire cel preparat in casa, simplu, fara adaosuri. Probioticele ajuta digestia, tinedeparte infectiile de sezon, scad agresivitatea simptomelor gripei.

Sa avem sanatate!


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/vitamine/alternativa-naturala-la-suplimentele-alimentare-1193349