Boala care te face sa dormi si cate doua saptamani o data - articole medicale

Boala care te face sa dormi si cate doua saptamani o dataLouisa Ball, in varsta de 15 ani, si-a castigat renumele de Frumoasa Adormita, pentru ca sufera de o afectiune rara care face ca atunci cand adoarm, poate ramane in aceasta stare chiar si cate doua saptamani.

Adolescenta a pierdut examene, competitii de dans si chiar vacante intregi din cauza afectiunii rare de care sufera, respectiv Sindromul Kleine-Levin, conform The Telegraph.

Totul a inceput in 2008, pe cand se recupera dupa o raceala. La inceput s-a crezut ca este vorba despre probleme hormonale. Abia anul trecut ea a fost diagnosticata cu aceasta boala, care este legata de proasta functionare a unei sectiuni din creier, raspunzatoare de somn si apetit.

De obicei, boala ataca mai mult baietii, dar dispare pana la maturitate.

Episoadele de somn prelungit sunt anuntate de o stare de iritabilitate, astfel ca parintii sunt oarecum avertizati de ceea ce va urma. Pe perioada odihnei extinse, Louisa este trezita o data pe zi de catre parinti pentru a fi hranita si dusa la toaleta. Cand se trezeste de tot, dupa cateva zile de somn, tanara nu-si mai aminteste nimic.

Anul trecut, familia a plecat in vacanta, insa, din pacate, Louisa a ratat toate momentele, ea alunecand intr-un somn care a tinut cat tot concediul.

Pentru boala de care sufera ea nu exista deocamdata un tratament. Se pot da insa cateva medicamente stimulante, pentru reglarea perioadelor de somn. In cazul tinerei, acestea nu au functionat.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/02-11-2010/boala-care-te-face-sa-dormi-si-cate-doua-saptamani-o-data-994431