Boli care lovesc in tandem - articole medicale

Boli care lovesc in tandemO simpla afectiune, care e posibil sa nu te sperie deloc, ar putea prevesti o alta, cu mult mai grava, o asa-zisa "boala din umbra". Cum paza buna trece primejdia rea, asigura-te, cu o vizita la medic, ca nu e vorba despre ceva mai mult.

Migrenele, de exemplu, sunt extrem de comune si poti scapa de ele chiar si fara tratament. Vestea proasta e ca ele pot anunta un atac de cord sau un accident vascular. Cercetatorii citati de Prevention au descoperit si alte afectiuni ce lovesc in tandem.

Hipertensiune arteriala si diabet

Unul dintre cele mai bune exemple este hipertensiunea arteriala, de multe ori urmata de diabet, mai ales in cazul persoanelor obeze. Dupa ce au monitorizat 38.999 de femei de varsta mijlocie timp de 10 ani, cercetatorii de la Harvard au stabilit ca presiunea mare a sangelui, constanta, dubleaza riscul de diabet, indiferent de indicele de masa corporala.

Iar acest risc creste pe masura ce inaintam in varsta, mai avertizeaza oamenii de stiinta. Cel mai indicat este ca, in cazul in care ai chiar si o mica problema cu tensiunea, sa faci testele de depistare a diabetului.

Il poti preveni cu mici schimbari in stilul de viata: mai multa activitate fizica, scaderea in greutate, mai putina sare si renuntarea pentru totdeauna la fumat.

Psoriazis si atac de cord

Psoriazisul se afla si el in stransa legatura cu pericole majore pentru sanatate, el marind riscul de atac de cord, dupa cum a aratat un studiu realizat pe jumatate de milion de oameni, timp de 5 ani. Riscul de urgenta cadiaca este legat de severitatea psoriazisului, spun cercetatorii, crescand pe masura ce boala se agraveaza.

Psoriazisul este un semn ca sistemul imunitar sufera, fapt ce poate cauza inflamatii ale arterelor, explica Joel M. Gelfand, profesor de dermatologie la Universitatea Pennsylvania.

Tinerea sub control a bolii ar putea micsora riscul de atac de cord si atac cerebral, insa mai trebuie realizate studii in acest sens. Pana atunci poti vorbi cu medicul tau despre noile medicamente pentru psoriazis, cum ar fi Amevive (Alefacept).

Sindromul metabolic si pietrele la rinichi

Afectiunea este indeajuns de serioasa, fiind asociata cu atacurile de cord, diabetul si chiar cu moartea prematura. Daca, pe langa sindromul metabolic, prezinti si trei dintre urmatoarele simptome - grasime abdominala in exces, nivel mare de trigliceride, nivel mic al colesterolului bun, presine arteriala mare si toleranta redusa la glucoza - risti si bolile din umbra asociate.

Un nou studiu a demonstrat insa ca sindromul metabolic poate anunta si un risc mare de pietre la rinichi. Daca ai trei dintre simptomele enumerate mai sus, riscul tau de a face pietre la rinichi urca la 70%.

Obezitatea este un factor de risc atat in sindromul metabolic, cat si in aparitia pietrelor la rinichi, o posibila explicatie fiind aceea ca persoanele supraponderale sunt mai predispuse sa consume proteine si sodiu. Asa ca prima masura pe care o poti lua este sa slabesti.

Astmul si depresia sau anxietatea

Studiile recente au aratat ca exista o legatura puternica intre astm si problemele de ordin psihologic, cum ar fi depresia si anxietatea. In 2004, un raport national din SUA a aratat ca 18% dintre pacientii cu astm au si probleme de acest ordin.

Cercetarile realizate de oamenii de stiinta de la Universitatea Columbia pe veteranii militari suferind de stres post-traumatic au confirmat aceasta ipoteza. Mare parte dintre veteranii cu stres post-traumatic erau si astmatici sau prezentau risc mare de a dezvolta aceasta boala.

Explicatia este aceea ca dificultatile de respiratie pot duce la anxietate si chiar depresie. Iar problemele psihologice nu fac decat sa inrautateasca astmul.

Daca stii ca ai una dintre aceste afectiuni, astm sau depresie/anxietate, testeaza-te pentru cealalta.

Migrene si atac de cord ori cerebral

Daca suferi de migrene in mod frecvent, probabil ca deja ai fost avertizat despre acest risc. Lucrurile au devenit extrem de clare odata cu studiile realizate in 2007, care au lamurit o data pentru totdeauna conexiunile dintre aceste afectiuni.

In acest caz, frecventa este cea care conteaza: daca ai cel mult o migrena pe luna, riscul de a avea un atac de cord este dublu fata de cei care nu au deloc parte de migreme. Daca migrenele lovesc cel putin saptamanal, riscul tau este de 3 ori mai mare.

Cum te protejezi? Studiile de pana acum nu au aratat ca prevenirea migrenelor are ca urmare un risc diminuat de atac de cord sau accident cerebral. Totusi, grija pentru sistemul cardiovascular va diminua acest pericol.

Controleaza-ti periodic nivelul colesterolului si fereste-te de obezitate prin dieta si exercitiu fizic. Lasa fumatul si limiteaza consumul de alcool la un pahar pe zi, daca esti femeie, sau doua, in cazul barbatilor.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/03-01-2010/boli-care-lovesc-in-tandem-997816