Bolile autoimune ataca mai ales femeile - vezi simptomele - articole medicale

Bolile autoimune ataca mai ales femeile - vezi simptomeleAdesea, simptomele bolilor autoimune sunt vagi: senzatie de oboseala, furnicaturi in brate si picioare, care par sa treaca si apoi revin, dureri de muschi sau poate chiar dureri de cap. Ne putem intreba - e vorba de o boala sau doar de inchipuiri?

Multi dintre cei care comunica aceste simptome medicului, de obicei femei, pot fi catalogati drept ipohondri sau anxiosi. Insa aceste manifestari pot fi semnele unei boli autoimune, cum ar fi lupusul sau scleroza in placi, care se dezvolta treptat si afecteza intr-o proportie mai mare femeile, potrivit viata.

La ora actuala, medicina nu stie foarte multe despre aceste boli, nefiind sigur de ce apar si de ce ataca intr-o masura mai mare femeile. Se banuieste ca estrogenul ar avea un rol, acesta influentand sistemul imunitar al femeii.

Factori genetici si factori de mediu

In declansarea bolilor autoimune sunt incriminati factori genetici si factori de mediu. In anumite familii exista o predispozitie. Insa ciudat este ca nu se transmite predispozitia pentru o anumita boala, ci pentru intreaga familie de boli autoimune. Astfel o persoana poate avea poliartrita reumatoida, alta ruda de sange poate avea lupus, iar alta diabet de tip 1.

Si factorii de mediu au un rol in declansarea sau agravarea bolii. Poate fi vorba de infectii virale, expunerea la soare, stres, anumite medicamente, vaccinare excesiva.

Un diagnostic dificil

"Bolile autoimune sunt dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt vagi si fara legatura", explica medicul Raphael DeHoratius. Pot fi usor confundate cu cele ale unui atac viral sau ale unui sindrom de oboseala cronica.

Este important sa se faca o istorie medicala completa a pacientului, iar descoperirea unei boli autoimune in familie trebuie luata in considerare. Testele de depistare pentru unele dintre aceste boli pot da rezultate false pozitive, ceea ce poate fi traumatizant pentru pacient. De aceea, se impune urmarirea unei perioade mai lungi de timp. "Simptomele nu apar toate in acelasi timp si pot fi intermitente", explica acelasi medic.

Avand in vederea dificultatea diagnosticarii acestor boli, unii dintre pacienti pot consulta ani la randul diversi specialisti, cheltuind astfel sume impresionate de bani, inaintea punerii unui diagnostic corect.

Dupa confirmarea bolii, scopul este ca pacientii sa fie mentinuti "functionali", sa-si desfasoare viata in conditii normale. "Bolile autoimune nu au fost invinse, insa putem incetini sau stopa evolutia lor", asigura medicul Raphael DeHoratius.

Pacientii cu diabet de tip 1 primesc insulina pentru a tine sub control glicemia, medicamentele pot opri evolutia lupusului si a poliartritei reumatoide, iar anumite boli autoimune pot chiar intra in remisie multi ani cu tratament adecvat.

Forme frecvente ale bolilor autoimune

Medicii au impartit bolile autoimune in doua categorii: cele care ataca un organ anume si cele in care anticorpiii tintesc mai multe parti ale organismului. Cele mai frecvente boli autoimune sunt:

- tiroida Hashimoto: anticorpii distrug proteinele din glanda tiroida; din zece persoane afectate, 9 sunt femei

- poliartrita reumatoida: sunt afectate cartilajele, ligamentele, tendoanele si oasele. Este de doua pana la trei ori mai intalnita la femei.

- sclerodermia provoaca o ingrosare a pielii, vaselor de sange si tesutului conjunctiv. Proportia femeilor si barbatilor afectati de boala, in aceasta ordine, este de 3:1.

- scleroza in placi afecteza sistemul nervos central, fiind atacati nervii; este de doua ori mai intalnita la femei

- lupusul: sistemul imunitar ataca articulatiile, pielea, rinichii, inima, plamanii, vasele de sange si creierul. Din 10 persoane afectate, 9 sunt femei.

- diabetul de tip 1: sunt atacate si distruse celulele producatoare de insulina

- psoriazisul: sunt atacate pielea, unghiile si articulatiile

- miastenia gravis: sunt afectati muschii scheletici, acestia capatand o slabiciune severa

- maladia Crohn: sistemul imunitar ataca intestinul.


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/boli/bolile-autoimune-ataca-mai-ales-femeile-vezi-simptomele-1190425