CEA MAI NOUA GENERATIE DE ROBOTI CHIRURGICALI DAVINCI XI LA PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL - articole medicale

Ponderas Academic Hospital, parte din Reteaua de Sanatate Regina Maria, a lansat astazi Primul Program Integrat de Chirurgie Minim Invaziva si Robotica, în sistemul privat din Romania. Investitia spitalului depaseste 3 milioane de euro si consta în achizitionarea a doua sisteme de chirurgie computerizata daVinci Xi. Unul dintre roboti este destinat blocului operator, iar cel de-al doilea este utilizat la instruirea continua a medicilor.
Fata de generatiile anterioare de roboti chirurgicali, daVinci Xi are patru brate multifunctionale, la care se ataseaza instrumente cu potential de rotire 540 de grade în 7 directii, comunica wireless cu masa de operatii, permitand repozitionarea acesteia în timpul interventiei precum si rotirea sistemului 360 de grade în jurul pacientului, iar imaginea 3 D si HD poate fi marita de peste 10 ori.

Un astfel de sistem chirurgical permite efectuarea unor operatii dificile, în special în zone anatomice inguste, cum ar fi pelvisul sau loja timica. Robotul permite o vizibilitate crescuta, o vedere 3 D, în profunzime, pana la cele mai mici detalii. Cu ajutorul lui, chirurgul executa miscari mai sigure, intrucat robotul scaleaza miscarile chirurgului si filtreaza tremorul inert.
“Daca vedem mai bine ceea ce facem, vom face mai bine ceea ce vedem” - Prof. Asoc. Dr. Catalin Copaescu.
DaVinci Xi permite medicului sa ajunga în spatii anatomice inguste, inchise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopica conventionala sau deschisa, cum ar fi pelvisul sau loja timica, unde exista structuri vitale pe care le poate proteja mult mai sigur decat prin alte tehnici operatorii. De exemplu, în cazul unei operatii clasice de prostactectomie radicala, de cele mai multe ori se ajunge la impotenta, intrucat neavand vizibilitate si precizie, pot fi lezati foarte usor nervii responsabili de functia sexuala. Or, avand la dispozitie un astfel de sistem chirurgical, acest risc este redus semnificativ.
Misarile precise permit disectia cu mare acuratete a structurilor bolnave sau lezate. Chirurgul poate indeparta complet tumora fara sa afecteze tesutul sanatos, rata complicatiilor fiind semnificativ redusa fata de alte tipuri de operatii, iar refacerea este mai rapida. De altfel, exista pacienti care sustin ca nici nu au simtit vreo durere postoperatorie.
La Ponderas Academic Hospital, robotul DaVinci Xi permite abordarea unor zone si patologii diferite, cu implicatii complexe, în chirurgia oncologica, urologie, bariatrie, ginecologie, pediatrie, chirurgia herniilor incizionale, chirurgia toracica, endocrina sau ORL. Deocamdata, obotul nu poate fi folosit în cazul operatiilor pe creier.
Din punct de vedere al costurilor, o astfel de interventie chirurgicala poate depasi cu cateva mii de euro o interventie clasica, ramanand totusi mai accesibila decat în alte state europene. Daca în vest, pretul unei operatii cu ajutorul unui astfel de robot variaza intre 18.000 si 25.000 de euro, la Ponderas Academic Hospital, acesta este în jur de 11.000 - 12.000 de euro. În prezent, Casa de Asigurari de Sanatate nu deconteaza operatiile efectuate prin intermediul chirurgiei robotice.

Diana Visan
----