Cancerul ameninta femeile din cauza unei analize? - articole medicale

Cancerul ameninta femeile din cauza unei analize?Femeile care fac analize pentru depistarea cancerului la san sunt expuse pericolului de cancer tocmai din cauza mamografiei. In pericol sunt in special femeile care au sub 20 de ani.

Specialistii sustin ca radiatiile la care este expusa zona pieptului in timpul acestei analize se adauga si la altele pe care femeile le acumuleaza de la alte radiografii, scrie inquisitr.com.

Specialistii au studiat cazurile a 2.000 de femei care prezentau anomalii ale unor gene legate de aparitia cancerului ovarian sau mamar. Dintre femeile care au facut mamografii si radiografii, 850 au facut ulterior si cancer la san.

Pericolul, sub 20 de ani

Jumatate dintre acestea au facut radiografii, iar o treime - mamografii. Ele au varsta medie de 29 de ani. Astfel, expunerea zonei pieptului la radiatii, inainte de 20 de ani, creste riscul de cancer mamar cu 62%, arata studiul.

Totusi, expunerea la radiatie dupa varsta de 30 de ani nu a prezentat niciun pericol.

Exista si o varianta mai putin periculoasa la care pot apela femeile sub 30 de ani pentru depistarea cancerului la san: rezonanta magnetica nucleara.

Studiul nu a stabilit, insa, o relatie directa intre radiatia emisa in timpul mamografiei si cancerul la san. Pe de alta parte, este prima asociere care se face intre aceste doua elemente.

Len Licthenfield, seful unei asociatii de profil din SUA, nu recomanda evitarea mamografiei, spunand ca pacientele trebuie sa puna in balanta castigurile si dezvantajele unor proceduri medicale.

Din aceasta perspectiva, si o banala radiografie ar trebui evitata, caci si ea poate avea consecinte negative asupra corpului uman. Studiul care face legatura intre mamografie si riscul de cancer a fost facut de asociatii europene de lupta impotriva cancerului si a aparut in revista "British Medical Journal".


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/cancer/cancerul-ameninta-femeile-din-cauza-unei-analize-1188840