Nu toate tehnologiile multitasking ne solicita atentia in mod egal, motiv pentru care situatii potential periculoase pot aparea, potrivit unui studiu coordonat de Zhen Wen, de la Universitatea din Ohio.
Acesta a constatat, in cazul participantilor la studiu care trebuiau sa efectueze doua sarcini vizuale simultan, o tendinta de a se descurca mai greu decat cei care aveau de indeplinit o sarcina vizuala si una audio, in acelasi timp, potrivit Google Talk, ajutati de casti si de microfon, iar ceilalti prin Google Chat.
Studiul a scos la iveala ca tehnologia multitasking a afectat abilitatea subiectilor de a efectua doua sarcini diferite. Insa nivelul scazut de concetrare a variat in functie de fiecare sarcina in parte.
In timpul studiului, ochii studentilor au fost monitorizati. Astfel, cercetatorii au descoperit ca persoanele care aveau de indeplinit doua sarcini vizuale au acordat mai putin timp fiecarei activiati in parte si ca ochii lor s-au miscat mult mai mult in comparatie cu cei care au avut de indeplinit o sarcina vizuala si una audio, concomitent.
Referindu-se la soferi, coordonatorul studiului crede ca acestia ar trebui sa se concentreze mai degraba la indicatiile audio decat la cele vizuale emise de GPS. Totodata, a mai spus ca soferii care tasteaza simt ca au mai mult control asupra masinii decat cei care vorbesc la telefon. Cu toate astea, lucrurile nu stau deloc asa.
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/creier/cand-poate-fi-periculos-multitaskingul-1180488