Care sunt alimentele care ne expun cel mai mult la riscuri - articole medicale

Care sunt alimentele care ne expun cel mai mult la riscuriFrunzele verzi, inclusiv salata verde si spanacul, sunt printre cele mai periculoase alimente, fiind fruntase intr-un top 10 al alimentelor care ne expun la riscuri, potrivit unui studiu pe probleme de nutritie, publicat marti.

Potrivit listei intocmite de Centrul pentru Stiinta in Interes Public, frunzele verzi, ouale, tonul, stridiile, cartofii, cascavalul, inghetata, rosiile, varza si fructele de padure sunt, in ordine descrescatoare, cele mai riscante alimente din punct de vedere al favorizarii focarelor de epidemie, informeaza Yahoo Finance.

Alimentele au fost evaluate de oamenii de stiinta in functie de numarul de focare asociate acestora, din 1990 si pana acum, cat si in functie de numarul de bolnavi inregistrat. Severitatea bolilor a variat de la minorele dureri de stomac pana la moarte.

In cazul frunzelor verzi, originea infectiilor o reprezinta agentii patogeni care s-au dezvoltat pe partea externa a legumelor, cum ar fi E. coli si Salmonela, in special din cauza ca nu au fost spalate bine.

In ultimii 20 de ani, frunzele verzi au stat la baza a 363 de focare de epidemie, cand peste 13.500 de persoane au fost infectate, in timp ce fructelor de padure le sunt asociate aproximativ 25 de focare, cu 3.397 de bolnavi.

Salmonela sta, totodata, si la originea bolilor cauzate de consumul de oua, branza si rosii, in special in acele situatii in care alimentele nu sunt prelucrate in mod corespunzator. In cazul rosiilor, Salmonella este greu de eliminat daca nu sunt gatite, cand bacteriile sunt omorate pe foc.

Salmonela si E. coli pot aparea si in cazul consumului de cartofi. Acest lucru se intampla atunci cand un produs pregatit din cartofi, cum ar fi salata, este amestecat cu alte ingrediente contaminate. Asta se intampla frecvent cand bagam mancarea in frigider. Situatii similare pot aparea in cazul consumului de ton, inghetata si branza. (A.T.)
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/10-06-2009/care-sunt-alimentele-care-ne-expun-cel-mai-mult-la-riscuri-909921