Carenta de Vitamina D mareste tensiunea arteriala - articole medicale

Carenta de Vitamina D mareste tensiunea arterialaCarenta de Vitamina D, in cazul adolescentelor, face ca, la maturitate, sa creasca de trei ori riscul de hipertensiune, arata un studiu publicat joi.

Cercetatorii din Michigan au testat, in 1992, un grup de 559 de femei. S-a dovedit ca cele care aveau un nivel scazut de Vitamina D in tinerete au ajuns sa aiba, la o distanta de 15 ani, in 2007, presiunea arteriala mult mai mare decat media, relateaza Reuters.

Practic, carenta timpurie a Vitaminei D, in cazul femeilor, mareste riscul de hipertensiune pem termen lung, au concluzionat ei.

Vitamina D, care depinde de expunerea la soare, ea gasindu-se si in pestele gras si unele alimente fortifiate, a fost legata de multa vreme de sanatatea oaselor si a dintilor. Insa carenta ei, foarte comuna printre femei, are legatura cu cancerul, problemele sistemului imunitar si bolile inflamatorii.

Iar presiunea arteriala, la care se poate ajunge din cauza acestei deficiente, este la randul ei legata de atacurile cerebrale, bolile inimii si alte probleme cardiovasculare.

Aproape jumatate din populatia globului are carenta in Vitamina D, iar problema tinde sa se agraveze pe masura ce oamenii petrec si mai putin timp afara. Cele mai expuse riscurilor sunt persoanele de culoare, deoarece pielea acestora face absorbtia razelor ultraviolete si mai dificila.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/09-24-2009/carenta-de-vitamina-d-mareste-tensiunea-arteriala-896549