Cei mai mari dusmani ai sistemului imunitar - articole medicale

Cei mai mari dusmani ai sistemului imunitarDaca ai crezut ca e de ajuns sa te feresti de curent, frig si sa nu mergi in locuri aglomerate pentru a nu raci, afla ca multe alte situatii te pot pune fata in fata cu virusurile.

Chiar si comportamentul sau personalitatea ta iti poate semnala o anumita predispozitie spre a sta mai des la pat, relateaza Prevention. Iata 10 greseli pe care nu ar trebui sa le faci pentru ca sistemul tau imunitar sa functioneze la parametri optimi.

Conteaza si cat de des te certi cu sotul, dar si cat de frecvent petreci o noapte aproape alba pentru a privi la TV.

N-ai o viata sociala prea bogata

Studiile arata ca interactiunea sociala, cu cat mai multa, este excelenta pentru sanatate. Cu cat iesi mai putin, cu atat riscul de a te imbolnavi este mai mare. Iar explicatia este aceea ca singuratatea aduce cu ea si substantele cauzatoare de anxietate, acestea putand scurta chiar viata.

Ce e de facut: Nu lasa programul incarcat sa-ti sugrume toata existenta. Fa-ti timp pentru a te intalni cu prietenii sau doar pentru a trece, 5 minute, prin biroul unui coleg, pentru o "barfa mica". Chiar si un e-mail tarziu se pune, pentru a pastra legatura cu prietenii, daca de telefon nu poate fi vorba.

Adesea te simti obosita

Somnul insuficient este asociat cu un sistem imunitar slabit. Un studiu realizat de Universitatea Chicago a aratat ca barbatii care dormeau doar 4 ore pe noapte, timp de o saptamana, au produs doar jumatate dintre anticorpii pe care ii produceau organismele celor care se odihneau 7,5 - 8,5 ore.

Ce e de facut: Majoritatea adultilor au nevoie de 7 pana la 9 ore de somn pe noapte, insa cel mai bun indicator este felul in care te simti dimineata si peste zi. Poti avea propriul tau ritm. Daca nu te simti odihnit dimineata, ori nu dormi suficient, ori somnul tau nu e de calitate.

Priveste partea plina a paharului

S-a observat ca pesimistii care fac un efort, macar pentru o perioada de timp, de a privi partea plina a paharului au un nivel al stresului vizibil mai coborat si se bucura de o sanatate mai buna.

In plus, s-a demonstrat ca optimistii au mai multa grija de ei, iar asta se reflecta in starea de sanatate. Stresul isi pune inevitabil amprenta asupra starii de sanatate.

Ce e de facut: E greu sa-ti schimbi personalitatea, insa incearca macar sa cauti lucruri marunte, zilnic, care sa te faca fericit sau pentru care sa simti ca esti norocos.

Esti ca o oala sub presiune

In cadrul unui experiment in care 41 de cupluri au fost rugate sa discute o problema de mariaj, s-a observat cresterea presiunii sangelui, a ritmului cardiac si marirea numarului de anticorpi, toate acestea fiind efecte similare exercitiului fizic moderat.

Asta arata ca a nu tine doar pentru tine e o strategie sanatoasa. Atentie, insa, la exagerari. Cuplurile care folosesc adesea sarcasmul si insultele au mai putin anticorpi si un nivel al hormonilor de stres mai mare. In cazul lor, este nevoie de cu 40% mai mult timp pentru ca o rana sa se vindece.

Ce e de facut: Nu tine totul in tine, spune-ti parerea ori de cate ori simti nevoia, chiar cu riscul de a produce ceva tensiune.

Parca ai fi umplutura unui sandvis

Te-ai intrebat de ce tocmai cand mama ta e bolnava, copilul e intr-o faza in care nu prea ia note bune - iar tu esti nevoita zilnic sa-i tii prelegeri despre cat e de important sa invete -, tu te imbolnavesti brusc?

Explicatia e simpla, stresul de zi cu zi, timp indelungat, face ca numarul anticorpilor tai sa nu fie cel optim, iar tu sa fii mai vulnerabila la boala. Acesta e si motivul pentru care vaduvii sunt mai predispusi sa se imbolnaveasca in primul an de singuratate, dupa moartea partenerului.

Ce e de facut: N-o sa-ti zicem sa faci o baie relaxanta cu sare de baie si nici sa-ti aprinzi lumanari parfumate (decat daca asta te ajuta intr-adevar sa te eliberezi de stres). In schimb, fa ceva pentru tine: inscrie-te la un curs de yoga sau fa o prajitura doar pentru a te deconecta.

Nu ai un pix in poseta

Germenii racelei sau ai gripei sunt foarte usor raspanditi prin contactul cu alte persoane sau prin intermediul obiectelor imprumutate. Merita sa incerci sa eviti sa atingi obiecte straine, cum ar fi pixul de la banca, posta sau al curierului.

Ce e de facut: Poarta cu tine intotdeauna un pix in poseta, nu iesi fara el din casa la fel cum nu ai parasi casa fara telefonul mobil.

Nu merge cu masina peste tot

Aminteste-ti ca nu te-ai nascut in masina. Studiile au aratat ca oamenii care nu merg deloc pe jos isi iau de doua ori mai multe zile de concediu pe caz de boala fata de cei care merg aproape zilnic pe jos.

Ce e de facut: E nevoie doar de 30 de minute de miscare zilnic - si plimbarea conteaza - pentru ca anticorpii sa fie suficienti, iar sistemul imunitar imbatabil.

In anturajul tau se fumeaza

In fiecare an, 3.000 de americani nefumatori, dar care sunt expusi fumului de tigara, mor de pe urma cancerului de plamani, iar 300.000 de copii sufera de infectii respiratorii.

Fumatul indirect poate avea ca efect aparitia astmului, la copii, sau atacurile de astm, in cazul adultilor, si agrava simptomele in cazul persoanelor cu alergii.

Ce e de facut: Desi suna banal, fereste-te de locurile in care se fumeaza cat poti de mult, chiar daca acolo se afla prietenii tai.

La cel mai mic semn de boala iei antibiotice

Acestea nu se iau dupa ureche, nici preventiv, nici ori de cate ori crezi ca ai o infectie, pentru simplul fapt ca eventualele bacterii ar putea deveni rezistente si te vei imbolnavi si mai usor pe viitor.

Ce e de facut: Ia antibiotice doar in caz de infectii bacteriene, tot pachetul. Nu folosi antibioticele preventiv, ci doar prescrise de medic.

Esti mereu serioasa

Cercetatorii au descoperit ca emotiile pozitive, asociate cu rasul, coboara nivelul hormonilor de stres si cresc numarul anticorpilor.

Un experiment realizat la Loma Linda University School a aratat ca in cazul adultilor sanatosi care au privit un film amuzant, timp de o ora, s-au inregistrat intensificari ale activitatii sistemului imunitar.

Ce e de facut: Razi cat poti de mult. Priveste comediile tale preferate, ia masa cu un amic renumit pentru glumele sale si citeste offline-urile amuzante lasate de amici pe messenger inainte de a le da "delete".
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/12-12-2009/cei-mai-mari-dusmani-ai-sistemului-imunitar-972715