Cum se folosesc uleiurile esentiale - articole medicale

Cum se folosesc uleiurile esentialeUleiurile esentiale se folosesc atat in medicina naturista cat si in cosmetica pentru proprietatile lor curative. Sunt foarte concentrate si, atunci cand nu sunt administrate corect, ele pot dauna grav sanatatii.

Uleiurile esentiale nu se aplica niciodata nediluate pe piele. Pot provoca chiar arsuri. Mai mult, sunt absorbite rapid, iar supradozele sunt resimtite imediat de organism. Tocmai de aceea, uleiurile esentiale nu vor fi asezate la-ndemana copiilor, iar modul lor de utilizare va fi unul corespunzator informeaza Continuare.

Pot fi adaugate in apa in care faceti baie, dar nu mai mult de 10 sau 20 de picaturi. La dus, se folosesc prin spalarea cu prosopul inmuiat in apa in care s-au diluat cateva picaturi de ulei esential. Veti acorda o atentie sporita zonelor cu probleme.

Pot fi aplicate sub forma de comprese reci, care acopera zona afectata timp de 20 de minute. Lumanarile aromate sunt si ele folosite in aromaterapie, dar camera va fi aerisita corespunzator, pentru ca mirosul sa nu devina suparator.

Pentru un efect imediat, inhalarile sunt si ele eficiente. Dupa doar cateva minute, asezati compresa pe frunte si repetati procedura dupa ce prosopul s-a uscat.

Pentru masaj, uleiul esential se amesteca in lotiunea de corp, intr-o cantitate mica insa, pentru a evita iritatiile. Pentru ingrijirea parului, doar 10 picaturi de ulei esential pot fi adaugate in 30 de ml de sampon.

Pentru ingrijirea fetei, se adauga 10 picaturi de ulei in 30 de ml de crema sau tonicul zilnic, care nu contine insa alcool.

Contraindicatii si precautii

Uleiurile esentiale nu se folosesc direct in nas, ochi sau urechi. Dupa folosire, spalati mainile in abundenta cu sapun. Manusile chirurgicale sunt un bun scut impotriva actiunii nocive si rapide a uleiurilor esentiale.

Nu sunt pentru uz intern. Tratamentele pe baza de uleiuri esentiale, administrate sub forma de gargara sau chiar ceai, folosesc arome, achizitionate din magazinele specializate.

Inghitirea unui strop de ulei esential poate fi fatala chiar, prin producerea de indigestii puternice. Inainte de a le folosi, va trebui sa cunoasteti atat intrebuintarile aromei cat si modul in care ea interactioneaza cu alte produse folosite.

Astfel, inainte de a va duce la plaja, nu folositi uleiul esential de portocale, pentru ca el mareste sensibilitatea pielii. Ea devine astfel vulnerabila in fata radiatiilor solare, iar expunerilor pot dauna grav.

Specialistii recomanda testul de sensibilitate la uleiurile esentale inainte de folosire. Mana uscata se tamponeaza cu amestecul unui strop de ulei intr-o cana de apa. Daca portiunea respectiva s-a inrosit sau iritat, nu puteti folosi aceste produse.

Lumanarile aromate, sarea de baie sau cremele pe baza de uleiuri esentiale au un miros puternic. Tocmai de aceea camera in care se folosesc va fi foarte bine aerisita.

Mirosurile prea puternice pot provoca dureri de cap si chiar ameteli. Daca v-ati hotarat sa folositi uleiurile esentiale si suferiti de anumite afectiuni, cereti sfatul medicului inainte, pentru a vedea daca folosirea lor poate avea efecte nedorite.

Persoanele care sufera de afectiuni ale ficatului si rinichiului vor folosi uleiurile esentiale numai cu acordul medicului. Mai mult, orice medicatie poate interactiona cu uleiurile esentiale absorbite de organism, deci nu ocoli cabinetul medical pentru a cere un sfat avizat.
http://www.ziare.com/lifeshow/diete-intretinere/07-06-2009/cum-se-folosesc-uleiurile-esentiale-809843