Orele de culcare impuse de parinti copiilor nu exista pentru a le face celor din urma viata mai grea. S-a demonstrat ca somnul insuficient in cazul celor mici isi pune amprenta atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, in dezvoltarea emotionala si cea cognitiva.
Multi parinti gandesc ca daca lasa copilul sa adorma abia atunci cand ii e somn, acesta va dormi neintors. In realitate, conform
CNN, acesta va adormi si mai greu, din cauza oboselii, trezindu-se si mai des pe timpul noptii.
Mai multe studii au aratat ca practica impunerii unei ore de somn, aceeasi in fiecare seara, asociata cu o serie de activitati realizate zilnic la aceeasi ora, inainte de somn, un soi de rutina, ajuta copilul sa adoarma mai repede, iar somnul sau fie unul linistit.
Un studiu recent realizat de Centrul Medical Universitar Stony Brook, din New York, a aratat ca familiile cu un venit mai mic si cu o educatie limitata nu stabilesc copiilor o ora de culcare, de aici provenind si o serie de probleme de sanatate cu care se confrunta micutii pe viitor.
Starea generala a copilului se imbunatateste dupa o perioada in care adoarme zilnic la aceeasi ora, de preferinta inainte de 21.00, cum este cazul copiilor de pana la 3 ani, cei care au fost monitorizati in cadrul unei alte cercetari.
Dar cat trebuie sa doarma un copil zilnic? Potrivit National Sleep Foundation din SUA, orele de somn difera in functie de varsta acestui. Daca in cazul bebelusilor de 2 luni se impun intre 10,5 - 18 ore, in cazul celor de 3 pana la 11 luni sunt de ajuns 9 - 12 ore, la care se adauga micile reprize de dormit.
In cazul copiilor de 1 - 3 ani, este nevoie de 12 - 14 ore, in cazul celor de 3 - 5 ani 11 - 13 ore, iar in cazul copiilor de 5 - 12 ani, 10 - 11 ore.
Adolescentii trebuie sa doarma 8,5 - 9,25 ore, iar adultii intre 7 - 9 ore.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/09-23-2009/de-cate-ore-de-somn-are-nevoie-copilul-tau-895231