Delfinii pot oferi solutii pentru cancerul de col uterin - articole medicale

Delfinii pot oferi solutii pentru cancerul de col uterinDelfinii si oamenii sufera de boli similare, iar studierea acestor asemanari le-ar putea oferi oamenilor de stiinta raspunsuri despre cancerul de col uterin la oameni.

Echipa de cercetatori care a descoperit asemanarile dintre bolile oamenilor si cele ale delfinilor informeaza ca acestia din urma contracteaza virusul Papiloma despre care se stie ca este responsabil pentru cancerul de col uterin la femei, informeaza Science Daily.

Delfinii sunt astfel singura specie, in afara de oameni, care sufera din cauza infectiilor cu virusul Papiloma la nivelul mucoaselor genitale, au anuntat oamenii de stiinta. In cazul delfinilor, insa, infectia cu virusul Papiloma nu se dezvolta intr-un tip de cancer de col uterin, asa ca specialistii trebuie sa descopere acum care este secretul si sa il aplice la oameni.

Mai mult, cercetatorii au descoperit chiar ca unele forme ale virusului sufera mutatii si se pot transmite la oameni prin ecosistemul marin.

Descoperirea a fost facuta in urma unui studiu realizat pe parcursul a patru ani, in care au fost analizate peste 1.500 de probe de sange, tesut si fecale ale delfinilor. Cercetarea a ajutat si la gasirea unor noi boli de care sufera delfinii, numarul celor cunoscute fiind acum de 40, in crestere fata de anul 2003, cand biologii marini stiau doar de 19.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/02-19-2010/delfinii-pot-oferi-solutii-pentru-cancerul-de-col-uterin-996671