Efectele benefice ale consumului moderat de cafea - articole medicale

Efectele benefice ale consumului moderat de cafeaDe regula, romanii beau ceai cand se imbolnavesc si cafea in fiecare zi, pentru ca altfel nu se pot trezi, nu se pot apuca de treaba si nu au nici un spor in ceea ce fac.

Multi spun despre cafea ca nu ar fi buna, altii, chiar si medicii, o recomanda. Sigur, consumul excesiv de cafea, acasa, la birou, cu prietenii, si inca doua-trei cesti dupa amiaza, de sete, de plictiseala ori ca sa tii companie cuiva, face rau. Astfel, efectele consumului excesiv de cafea sunt diverse, de la dereglari psihice si chiar pana la intoxicatii.

Intoxicatiile cu cafea au ca efect stari de anxietate, panica, insomnii, ameteli, dureri musculare, greutati in exprimare, paranoia si dereglari stomacale. Pulsul este accelerat, vasele de sange se dilata, tensiunea arteriala se mareste si, in cazuri extreme, se pot produce chiar dereglari de echilibru, pierderi temporare de memorie si halucinatii.

Consumata moderat, doua, cel mult trei cesti pe zi, cafeaua nu face rau nimanui, ba are efecte benefice asupra organismului. Cofeina din compozitia cafelei stimuleaza sistemul nervos central, metabolismul, reduce oboseala fizica, creste puterea de concentrare si memorare.

Consumul de cafea, insa, nu inlocuieste nevoia de somn, asa cum gresit cred unii, ci are doar rol energizant. De aceea, este bine ca ultima ceasca de cafea sa fie bauta nu mai tarziu de ora 4 dupa amiaza si, daca se poate, sa fie mai putin concentrata decat cea de dimineata.

De asemenea, consumata moderat, cafeaua actioneaza asupra aparatului respirator ajutand la mobilitatea muschilor, fiind recomandata, pentru acest efect, bolnavilor de astm.

Cafeaua se mai recomanda si impotriva durerilor de cap, deoarece dilateaza vasele de sange, si este folosita ca un medicament impotriva migrenelor. Cofeina, ca bun diuretic, stimuleaza activitatea aparatului excretor si elimina substantele toxice din corp.

Alte beneficii ale cafelei pentru organismul uman se datoreaza antioxidantilor din compozitie, care protejeaza celulele si au un efect antiinflamator puternic. In plus, cafeaua mai contine si o serie de substante care reduc concentratia de glucoza din sange, protejeaza celulele si au efect antiinflamator si antireumatic.

Indiferent de ceea ce se spune despre cafea, in functie de interesele celor care se pronunta, consumata in doze mici, rezonabile, cafeaua poate fi un elixir pentru sanatate, pentru persoanele care-i cunosc beneficiile si stiu ca orice exces, nu numai de cafea, este nesanatos si poate provoaca multe neplaceri.

Sa avem sanatate!


http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/cofeina/efectele-benefice-ale-consumului-moderat-de-cafea-1193763