Exercitiul fizic ii scapa pe barbati de accidente vasculare, dar nu si pe femei - articole medicale

Exercitiul fizic ii scapa pe barbati de accidente vasculare, dar nu si pe femeiExercitiul fizic moderat pana la intensiv, cum ar fi jogging-ul, inotul sau tenisul, micsoreaza riscul de accident vascular in cazul barbatilor varstnici, dar pare sa nu conteze, din acest punct de vedere, in cazul femeilor.

Timp de 9 ani, 3.300 de barbati si femei, cu o varsta medie de 69 de ani, au fost monitorizati. 20% dintre ei, toti locuitori ai Manhattanului, au declarat, la inceputul studiului, ca fac regulat exercitii fizice, in timp ce 40% au recunoscut ca nu si-au format aceasta obisnuinta, relateaza HealtDay.

In decurs de 9 ani, voluntarii au avut 238 de accidente vasculare. S-a observat insa ca barbatii care obisnuiau sa faca sport erau feriti de asemenea probleme in proportie de 63%, in comparatie cu ceilalti. In cazul femeilor, insa, nu s-a observat vreo diferenta, au declarat cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii Columbia, cei care au realizat studiul.

Accidentele vasculare sunt a treia cauza de deces in SUA, se mai mentioneaza in raportul aparut in jurnalul medical Neurology.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/11-24-2009/exercitiul-fizic-ii-scapa-pe-barbati-de-accidente-vasculare-dar-nu-si-pe-femei-958793