Fa trecerea la dieta vegana - articole medicale

Fa trecerea la dieta veganaDusmanii tuturor oamenilor sunt grasimea, colesterolul si caloriilor. Neal Barnard, cercetator in domeniul nutritiei, sustine ca prin alegerea alimentelor potrivite, ne putem feri de poftele nesanatoase.

Mai mult, o dieta cu continut scazut de grasimi, bazata pe plante, poate micsora colesterolul si ne protejeaza detot felul de boli.

"Schimbarea dietei este o chestie mai puternica decat ne-am imagina", sustine Barnard, care a adoptat dieta vegana.

"Daca o facem cum trebuie, putem sa ne atingem telul de a slabi, de a micsora colesterolul, de a ne imbunatati sanatatea si de a trai cum trebuie din nou", explica el pentru Daily Camera.

In varsta de 52 de ani, Barnard a fondat Comitetul Doctorilor pentru Medicina Responsabila si a scris sapte carti, printre care "Inchide genele responsabile cu ingrasarea" si "Destrama seductia mancarii: Motivele ascunse pentru care poftim".

El se declara frustrat de doctorii care prefera sa scrie o reteta de medicamente de micsorare a colesterolului decat sa-i recomande pacientului sa-si schimbe dieta, cu toate ca studiile dovedesc ca dieta vegana (fara carne, lapte si oua), poate opri avansul diabetului si bolilor coronariene.

Potrivit lui Barnard, mancarea trebuie sa provina din doar patru grupe alimentare - legume, fructe, ierburi si cereale.

Ca sa eviti sa poftesti la mancaruri nesanatoase in timpul zilei, trebuie sa mananci cate putin de mai multe ori in timpul zilei, schimbandu-ti si programul, in asa fel incat sa faci o plimbare scurta atunci cand simti ca ti-e pofta de ceva, in loc sa te repezi la frigider.

Doctorul Neal Barnard are cateva ponturi pentru cei care vor sa inceapa sa manance sanatos:

- mananca la micul dejun, ca sa nu te apuce poftele mai tarziu. Poti sa mananci cereale si pepene, nu paine alba.

- alege mancaruri precum cartofii, legumele verzi, mazarea, care tin sub control zaharul din sange pentru mai multe ore.

- sporeste-ti hormonul care imblanzeste pofta de mancare, leptina, printr-o dieta cu continut redus de grasimi si exercitii fizice. Nu te infometa.

- intrerupe ciclul poftelor nesanatoase determinate de hormoni, zilele lungi de iarna sau un program de munca haotic.

- odihneste-te cat poti de mult si fa sport.

- cere ajutor de la prieteni, colegi si familie.
http://www.ziare.com/lifeshow/diete-intretinere/01-28-2009/fa-trecerea-la-dieta-vegana-643584