Femeile gravide care au probleme orale risca sanatatea si chiar viata fatului - articole medicale

Femeile gravide care au probleme orale risca sanatatea si chiar viata fatuluiFemeile gravide care au gingivita sau alte boli ale gingiilor pun in pericol viata fatului, arata un nou studiu.

De multa vreme femeile insarcinate sunt avertizate ca problemele lor orale pot face ca bebelusul sa se nasca prematur sau cu o greutate mai mica decat in mod normal. Insa pentru prima oara oamenii de stiinta au facut legatura intre o bacterie care se afla in gingia mamei si infectia care a aparut in organismului bebelusului.

Din pacate, in acest caz, desi a venit pe lume la termen, copilul s-a nascut mort, relateaza MSNBC, care citeaza un raport aparut joi in jurnalul medical Obstetrica si Ginecologie.

Cei care au facut descoperirea sunt oamenii de stiinta de la Universitatea Case Western. Mama in cauza este o femeie de 35 de ani din California, care i-a contactat pentru a afla cauza mortii bebelusului.

Cercetatorii de la Universitatea Case Western avertizasera anterior ca o bacterie numita Fusobacterium nucleatum poate trece din sange in placenta, in cazul soarecilor. Femeia a vrut sa stie daca acest lucru este posibil si in cazul oamenilor.

S-a descoperit ca acest fenomen este posibil, daca gingiile mamei sangereaza. In mod normal, aceasta bacterie nu este o provocare prea mare pentru organismul femeii, insa in cazul sarcinii lucrurile se schimba. Ea poate patrunde foarte usor in placenta, infectand fatul.

Femeia a spus medicilor ca gingiile i-au sangerat mult in timpul sarcinii, insa pentru ca acest fenomen nu este unul neobisnuit, aparand in 75% dintre cazuri, a fost ignorat. Afectiunile blande ale gingiilor sunt tratate usor in mod normal, printr-o periere mai atenta si folosirea atei dentare mai des.

Abia dupa nasterea bebelusului a fost gasita bacteria in corpul acestuia, mama testand pozitiv la aceeasi bacterie.

Totusi, Dr. Richard H. Beigi, de la Centrul Medical al Universitatii Pittsburgh declara ca femeile nu ar trebui sa se alarmeze peste masura de noul studiu, pentru ce s-a intamplat in California a fost un caz izolat. Marea majoritate a femeilor carora le sangereaza gingiile pe timpul sarcinii nasc copii perfect sanatosi.

Totusi, avertismentul ramane valabil, femeile gravide trebuind sa-si trateze gingivita, altfel riscul de a naste prematur sau un copil prea mic fiind de doua pana la sapte ori mai mare.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/01-22-2010/femeile-gravide-care-au-probleme-orale-risca-sanatatea-si-chiar-viata-fatului-989554