Un studiu recent a aratat ca nu exista nicio legatura intre sarcina si pierderile temporare de memorie, de care se plang multe dintre gravide.
Pana acum, aceasta era scuza preferata a femeilor pe cale sa devina mame. Mai toate dadeau vina pe copil pentru lapsusurile cu care se confruntau. Insa un studiu realizat in Australia a aratat ca nu exista nicio diferenta, cand vine vorba despre performantele de memorie, intre gravide si femeile care nu urmeaza sa dea nastere unui copil, relateaza
Daily Mail.
Cel putin aceasta a fost concluzia testelor cognitive la care au fost supuse 1.241 de femei cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani, urmate de verificari amanuntite la fiecare 4 ani. Dintre acestea, 76% erau gravide la primele teste, insa in cazul lor nu a fost sesizata vreo diferenta in ceea ce priveste memoria, in perioada in care erau gravide.
La fel s-a intamplat si cu restul femeilor, care au ramas insarcinate pe parcursul studiului, au explicat cercetatorii de la Universitatea Nationala Australiana din Canberra, citati de British Journal of Psychiatry.
Singura explicatie a "scaparilor" despre care vorbesc femeile este faptul ca pe perioada sarcinii, femeile au parte de un stres in plus, atat fizic cat si psihic, si de nenumarate schimbari hormonale, ceea ce au ca urmare o acuta stare de oboseala.
Ele isi pierd concentrarea mult mai usor, avand nevoie, in aceasta perioada, de mult mai multe pauze decat in mod normal, dupa cum a explicat Cathy Warwick, de la Royal College of Midwives, in Marea Britanie.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/02-03-2010/femeile-gravide-mai-uituce-un-mit-992409