Fumatul in sarcina provoaca probleme cardiace la nou-nascuti - articole medicale

Fumatul in sarcina provoaca probleme cardiace la nou-nascutiBebelusii adusi pe lume de femei care au fumat in timpul sarcinii au tensiunea anormala la nastere, iar aceasta problema persista si in primul an de viata, arata un studiu recent.

Mai mult, conform unui studiu realizat de Institutul Karolinska din Stockholm, problemele de la nastere, in ceea ce priveste tensiunea, nu trec, ele inrautatindu-se pe parcursul primului an de viata.

In cadrul cercetarii, au fost comparati 19 bebelusi ai unor cupluri de nefumatori si alti 17 nascuti in familii unde femeia fumase pe timpul sarcinii o medie de 15 tigari pe zi.

La varsta de o saptamana de cand venisera pe lume, bebelusii din prima grupa au avut o crestere de 2% a tensiunii cand erau ridicati de mame in brate, in timp ce la un an, tensiunea lor crestea cu 10 procente.

In cazul copiilor nascuti din mame fumatoare, tensiunea crestea, la 10 zile, cu 10%, iar la un an, cu 4%. Si pulsul bebelusului era mult accelerat, au observat cercetatorii, relateaza HealthDay.

Nu se stie inca in ce fel afecteaza tutunul presiunea arteriala a fatului, insa este posibil ca acesta sa afecteze functionarea vaselor de sange. Copiii urmeaza sa fie monitorizati si in urmatorii ani, neexistand deocamdata informatii despre cum va evolua tensiunea lor in urmatorii ani.

Studiile de pana acum au legat problemele de tensiune ale micutilor nascuti din mame care consumasera droguri de o productie marita de cortizol, hormonul stresului, despre care se stie ca are un rol important in reglarea presiunii sangelui.

Alte studii au mai aratat ca, chiar daca copiii sunt luati din mediul in care se fuma, ei nu se refac total.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/01-26-2010/fumatul-in-sarcina-provoaca-probleme-cardiace-la-nou-nascuti-990511