Femeile care doresc sa apeleze la fertilizarea in vitro pentru a deveni mamici ar trebui sa foloseasca embrionii congelati si nu pe cei care nu au trecut prin aceasta procedura, arata un studiu recent.
Oamenii de stiinta finlandezi au aratat ca bebelusii nascuti din embrioni congelati risca mai putin sa vina pe lume prematur, cu greutate prea mica sau cu alte complicatii, relateaza
Reuters.
In cadrul studiului, publicat in jurnalul Human Reproduction, cercetatorii de la Spitalul Universitar Oulu din Finlanda au analizat dosarele a 2.300 de copii conceputi din embrioni congelati, a peste 4.100 de bebelusi veniti pe lume dupa ce embrionii recoltati fusesera fertilizati si apoi implantati si a 32.000 de copii veniti pe lume in urma sarcinilor normale, in absenta fertilizarii in vitro sau a tratamentellor de fertilitate.
A reiesit ca unul din 11 copii conceputi din embrioni recoltati, fertilizati si implantati, fara a fi congelati, se nascuse prematur, comparativ cu 1 din 16 copii conceputi din embrioni congelati. In aceasta din urma grupa si rata celor nascuti cu greutate prea mica a fost inferioara.
O posibila explicatie ar fi aceea ca doar embrionii sanatosi supravietuiesc procesului de inghetare, facandu-se astfel o prima selectie, dupa cum explica un cercetator din Australia.
In SUA, o fertilizare in vitro in care nu se folsoesc embrioni congelati costa circa 12.400 de dolari, cea in care se folosesc cei congelati fiind mai scumpa.
http://www.ziare.com/lifeshow/sanatate/02-18-2010/in-cazul-fertilizarii-in-vitro-embrionii-congelati-sunt-mai-eficienti-996339